Ukrajinka Mikailo Svidrak primorana da gleda u Los Anđeles 2028.

Ukrajinka Mikailo Svidrak primorana da gleda u Los Anđeles 2028.

Iako je Mikailo Svidrak tesno propustio kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, njegov nagli uspon u džudo svetu nagoveštava svetlu budućnost koja mu predstoji, s tim da su mu Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. godine čvrsto na vidiku. Rođen 2000. godine, Svidrak je brzo sebi napravio ime kao obećavajuća džudoka, demonstrirajući izuzetan talenat i odlučnost.

Svidrak je rođen u Nadvirni, istom gradu odakle je dvostruki olimpijski olimpijski olimpijac Roman Gontijuk. On je osvojio srebrnu medalju 2004.

Svidrak je svoje džudo putovanje počeo u osmoj godini kada je Gontijuk osvojio svoju drugu olimpijsku medalju. Majka ga je prijavila za časove u Nadvirni, gradu na jugozapadu Ukrajine. Vođen željom da postane jak, Svidrak je u sport otišao sa entuzijazmom i posvećenošću. Tokom godina, njegova strast prema džudou je rasla, što ga je navelo da se takmiči na višim nivoima i postigne značajne prekretnice.

Brzi uspon u džudo svetu

Svidrakov uspon u redovima džudoa obeležen je impresivnim uspesima. On je 2023. osvojio svoju prvu seniorsku titulu u kategoriji do -81 kilograma na Evropskom openu u Talinu, u Estoniji. Ova pobeda je bila svedočanstvo njegovog napornog rada i veštine, što je postavljalo uslove za dalji uspeh.

Svidrak je 2024. godine stekao bronzanu medalju na Taškent Grend slemu, takmičeći se protiv nekih od najboljih svetskih sportista. Njegov nastup u Taškentu istakao je njegovu sposobnost da se takmiči na elitnom nivou i pružio dragoceno iskustvo na međunarodnoj sceni. Pored toga, Svidrak je obezbedio dve Gran pri medalje 2023: srebro u Lincu i bronzu u Zagrebu, što je dodatno učvrstilo njegovu reputaciju ogromnog konkurenta u klasi do -81 kilograma.

Obuka i podrška

Svidrakov režim obuke je rigorozan i dobro podržan. On trenira pod vođstvom ličnih trenera Judžina Bodnaruka i Ruslana Mirzalijeva, kao i selektora reprezentacije Vitalija Dubrova. U Nadvirni, Svidrak ima koristi od podrške zajednici i posvećenog okruženja za obuku. Njegova poželjna tehnika, uchimata, svedoči o njegovoj tehničkoj stručnosti i prilagodljivosti na prostirci.

Akademski i lični život

Balansirajući akademike i sport, Svidrak je diplomirao 2023. Ovo akademsko dostignuće naglašava njegovu posvećenost i intelektualnom i atletskom razvoju. Van džudoa, Svidrak uživa u košarci i ljubitelj je Golden Stejt Voriorsa, što je inspiraciju privuklo NBA zvezde Stefa Karija.

Gledajući napred ka Los Anđelesu 2028

Iako je propuštanje Olimpijskih igara u Parizu 2024. nesumnjivo bio korak nazad, Svidrak je i dalje fokusiran na svoje dugoročne ciljeve. Njegovi nedavni uspesi i stabilan napredak nagoveštavaju da će biti snažan kandidat za Olimpijske igre u Los Anđelesu 2028. Svojom posvećenošću, veštinom i podrškom svojih trenera i zajednice, Svidrak je spreman da ostvari značajan uticaj na džudo svet u godinama koje dolaze.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.