Nema prostora da se Makhmadbek Makhmadbekov takmiči kao neutralni sportista na Olimpijskim igrama

Nema prostora da se Makhmadbek Makhmadbekov takmiči kao neutralni sportista na Olimpijskim igrama

Uprkos tome što je prihvatio poziv Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Makhmadbek Makhmadbekov, koji je prihvatio poziv, neće imati šansu da se takmiči u Parizu. MOK je ažurirao status neutralnih sportista na svojoj internet strani, ali ruski insajderi tvrde da on ne može da ide sam; Ili su svi sportisti ili nijedan, bez izuzetaka.

Ruska džudo federacija prethodno je navela da će povući sve neutralne sportiste sa Olimpijskih igara, međutim Makhmadbekov je prihvatio poziv MOK-a. MOK je prihvatio Valerij Endovitskii, Elis Startseva i Dali Liluašvili, ali nisu potvrdili svoje učešće. Ruska Džudo federacija neće prihvatiti Makhmadbekova da se takmiči kao samo prihvatanje.

Pojedinačni neutralni sportisti (AINS) su oni sa beloruski ili ruskim pasošima za koje se smatra da ispunjavaju uslove i koje je MOK pozvao da se takmiče u Parizu 2024. Ove kvote su utvrđene kroz postojeća kvalifikaciona takmičenja i specifične uslove podobnosti Međunarodnih federacija (IFs).

U nekim sportovima, broj kvalifikovanih sportista može biti manji od zarađenih mesta kvota, što dovodi do ponovne dodele ovih mesta drugim AIN sportistima ili sportistima iz drugih NOC-ova, po sistemu kvalifikacija odgovarajućeg IF.

Za Pariz 2024. godine, stroge uslove podobnosti za AINS postavio je Izvršni odbor MOK-a u decembru 2023. MOK je takođe osnovao Individualni neutralni panel za reviziju podobnosti sportista (AINERP) u martu 2024. AINERP je pregledao sportiste na osnovu tih principa i novih informacija iz različitih izvora, uključujući zvanične liste sportista povezanih sa vojnim i bezbednosnim snagama u Rusiji i Belorusiji.

Učešće ovih sportista u Parizu 2024.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.