Kako Nacionalni olimpijski komiteti dobijaju univerzalna mesta za džudo.

Kako Nacionalni olimpijski komiteti dobijaju univerzalna mesta za džudo.

Nacionalni olimpijski komiteti (NOC) koji su učestvovali sa u proseku osam sportista ili manje u pojedinačnim sportovima na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

NoC-ovi koji ispunjavaju uslove mogu da zatraže kvote sportista u specifičnim sportovima od Komisije. Da bi bili razmotreni za kvotu, sportisti moraju da ispune specifične tehničke kriterijume koje su utvrdile relevantne Međunarodne sportske federacije.

Komisija potom razmatra sve zahteve, imajući u vidu faktore kao što su univerzalna zastupljenost, podobnost sportista i tehnički nivo, ravnoteža između kontinenata i polova i preferencije Međunarodnih sportskih federacija i NOC-a.

Kada se kvalifikacioni period u svakom sportu sa universality Places završi, Komisija dodeljuje raspoložive kvote izabranim NOC-ovima na osnovu njihovih procena. Ovim sistemom se osigurava da manje zemlje imaju priliku da učestvuju na Olimpijskim igrama, promovišući inkluzivnost i različitost.

Nacionalni olimpijski komiteti (NOC) koji ispunjavaju uslove za mesta univerzalnosti dolaze sa pet kontinenata. U Africi, 35 NOC-a ispunjava uslove, dok Amerika ima 18. Aziju predstavlja 17 NOC-a, Evrope sa 9, a Okeanije sa 14. Ti NOC obično pripadaju zemljama sa manjim delegacijama na prethodnim Olimpijskim igrama, promovišući šire globalno učešće i inkluzivnost u olimpijskom pokretu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.