Ruski džudo tim se povukao sa Olimpijskih igara u Parizu usred kontroverze oko selekcije sportista MOK-a

Ruski džudo tim se povukao sa Olimpijskih igara u Parizu usred kontroverze oko selekcije sportista MOK-a

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zvanično je saopštio listu džudoka koje imaju pravo da učestvuju na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu, uključujući samo četiri sportiste iz Rusije. Ova odluka dolazi usred tekućih debata o uključivanju ruskih i beloruskih sportista u međunarodna takmičenja zbog geopolitičkih tenzija.

Ruska Džudo federacija izrazila je nadu da će želja za potpuno reprezentativnim Olimpijskim igrama, na kojima učestvuju vrhunski sportisti iz celog sveta, poništiti politička razmišljanja. Zagovornici tvrde da je suština Olimpijade da se odrede najjači takmičari kroz fer konkurenciju, za koju veruju da je kompromitovana bez učešća ruskih sportista.

Uprkos tim nadama, MOK je dozvolio samo četiri od sedamnaest ruskih džudoka koji su ispunili standarde olimpijskih kvalifikacija da se takmiče. Reagujući na to, Prezidijum Ruske džudo federacije jednoglasno je odlučio da ruski nacionalni džudo tim neće učestvovati na Igrama u Parizu pod ovim uslovima. Federacija je izrazila da bi prihvatanje trenutnih uslova bilo ponižavajuće.

Ruska džudo federacija posmatraće metod selekcije MOK-a kao nesportski i veruje da ima za cilj da prelomi njihov tim i demorališe njihove sportiste.

Ovu odluku MOK-a kritikovala je Ruska džudo federacija, koja tvrdi da ona podriva poverenje u olimpijski pokret i šteti statusu Olimpijade kao premijerno globalnog sportskog događaja. Oni tvrde da isključenje njihovih sportista odstupa od legitimiteta i konkurentnosti Igara.

Federacija izražava optimizam da će pitanja sa kojima se suočavaju na Igrama u Parizu ukazati na potrebu promena i dovesti do oživljavanja suštinskih vrednosti olimpizma: pravedne konkurencije, čistote sporta i jedinstva izvan političkih uticaja.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.