Indijka Tulika Maan želi da promeni istoriju u svojoj zemlji

Indijka Tulika Maan želi da promeni istoriju u svojoj zemlji

Dok se Tulika Maan priprema da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Dvadesetpetogodišnji džudo u teškoj kategoriji iz Nju Delhija već je napravio značajan trag u svetu džudoa, a sada namerava da uzdigne indijski džudo na nove visine. Njeno putovanje od mlade devojke sa snom do olimpijca je inspirativna priča o istrajnosti, posvećenosti i ambicijama.

Rani život i uvod u džudo

Rođena 1998, u Nju Delhiju, Tulika Maan je počela svoje džudo putovanje u nežnoj osmoj godini. Ohrabrena svojom porodicom, posebno njenom majkom Amritom Sing, Tulika je brzo razvila strast prema tom sportu. Njene rane godine u džudou obeležile su rigorozne obuke i učešće na raznim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Njena posvećenost džudou postala je očigledna kada je počela da postiže uspehe na juniorskim nivoima, uključujući dve bronzane medalje na Azijskom juniorskom prvenstvu 2017. i 2018. godine.

Uzdigni se do ugleda

Tulikin napredak usledio je kada se takmičila na Igrama Komonvelta 2022. Predstavljajući Indiju u kategoriji do +78 kilograma, osvojila je srebrnu medalju, što je čini jednom od izvođača za Indiju na toj manifestaciji. Iako je u finalu izgubila od Škotana Sare Adlington, njen nastup ju je doveo u centar pažnje i istakao njen potencijal da se takmiči na najvišim nivoima.

Pored uspeha na Igrama Komonvelta, Tulika se takmičila na pet Svetskih prventi, a njeni najbolji rezultati su deveto mesto 2022. i 2024. godine. Osvojila je i dve medalje na Svetskom prvenstvu: bronzu na Azijskom openu u Tajpeju 2019. i srebrnu na Azijskom openu u Kuvajtu 2023. Ovi uspesi naglašavaju njenu doslednost i veštinu na međunarodnom džudo kolu.

Sistem obuke i podrške

Tulika trenira u Delhi Akademiji za fitnes i borbene sportove pod vođstvom trenera Jašpala Solankija. Njen režim treninga je intenzivan i fokusiran, sa ciljem da se usavrše njene veštine i pripreme za najteža takmičenja. Veliki deo svog uspeha pripisuje podršci svog partnera Divjanšu Purija, koji je bio stalni izvor motivacije i ohrabrenja.

Lični život i interesovanja

Izvan džudoa, Tulika je višestrana individua sa nizom interesovanja. Ona je trenutno studentkinja Univerziteta DDU Gorakhpur, balansirajući svoje akademske težnje sa svojom atletskom karijerom. Tulika je takođe strastvena kada su u pitanju anime i kuvanje, hobiji koji joj obezbeđuju opuštanje i kreativno izražavanje. Studirala je animaciju i teži da postane profesionalni anime kreator u budućnosti.

Sujeverja i motivacije

Kao i mnogi sportisti, Tulika ima svoj set rituala i sujeverja. Ona sluša Hanuman Čalisu pre turnira, pronalazi snagu i fokusira se u svojim tekstovima. Njena sportska filozofija „Nikad ne gubi nadu“, odražava njenu elastičnost i odlučnost da prevaziđe izazove kako na prostirci tako i van nje.

Ambicije i budući ciljevi

Tulikina krajnja ambicija je da napravi značajan uticaj na indijski džudo. Ona sanja o promeni istorije sporta u svojoj zemlji, inspirišući buduće generacije džudoka da ostvare svoje snove. Njeno učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine je korak ka tom cilju, a ona se nada da će kući doneti medalju koja će dodatno pojačati profil džudoa u Indiji.

Tulika Maan se priprema da se takmiči na najvećoj pozornici od svih, nosi sa sobom nade jedne nacije i težnju da ostavi trajnu zaostavštinu u svetu džudoa.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.