Veteran Džudoka Vil Taj Tin spreman da uрe u olimpijsku istoriju u Parizu.

Veteran Džudoka Vil Taj Tin spreman da uрe u olimpijsku istoriju u Parizu.

Dok se svet džudoa priprema za Olimpijske igre u Parizu 2024, jedan sportista se izdvaja ne samo po svojoj veštini već i po izuzetnom putovanju i godinama. Vil Tai Tin, rođen 1985. Sa 39 godina, priča Tai Tin je jedna od kasnih cvetova, posvećenosti, i neiskvarenoj strasti prema sportu koji je započeo tek u tridesetim godinama.

Odrastao na Samoi i trenutno je u Melburnu, u Australiji, Tai Tin je krenuo na svoje džudo putovanje relativno kasno u životu. Počeo je da trenira 2016. na Taketani Džudo akademiji pod Senseijem Naohirom Taketanijem. Ono što je počelo kao težnja za zdravljem i način da bude aktivan za svoju decu, koja su već bila uključena u džudo, ubrzo je postalo ozbiljna obaveza. Transformativno putovanje u Japan krajem 2016. katalizovalo je njegovu posvećenost, što ga je navelo da se po povratku potpuno baci u takmičarski džudo.

Tai Tin trenira pre svega na Senši akademiji u Melburnu pod vođstvom trenera Ive Dos Santosa, koji će ga takođe pratiti kao glavnog trenera Samoe na Olimpijskim igrama u Parizu. Njegov režim treninga uključuje rigoroznu snagu i kondicione sesije na Grit Atletik performansu sa trenerima Robijem Tiserom i Tajsonom Dinom. Uprkos tome što je kasnije u životu započeo džudo, Tai Tin je brzo napravio sebi ime na međunarodnoj sceni. Takmičio se na Svetskom prvenstvu 2019. i 2021. godine i učestvovao na brojnim svetskim džudo tur manifestacijama. Svoj najbolji učinak imao je na Otvorenom prvenstvu Okeanije 2022. na Tahitiju, gde je završio na petom mestu u kategoriji -73 kg.

Porodica igra značajnu ulogu u životu Tai Tin-a. On je otac dvoje dece, Itana i Lili, koji se takmiče u džudou na kadetskog i juniorskom nivou. Deljenje podijuma sa svojom decom na Australijskom nacionalnom prvenstvu je jedna od njegovih najdomićenijih uspomena. Putovanje Tai Tin-a nije samo lično dostignuće već i inspiracija i razvoj sporta džudoa unutar pacifičkih nacija. Strastveno koristi džudo kao vozilo za pozitivne promene, poboljšava blagostanje i kvalitet života u svojoj zajednici.

Izvan džudoa, Tai Tin uživa u prirodi, planinarenju, čitanju, putovanjima i ragbiju – i gleda i igra. Njegov heroj je Riči Mekou, legendarni novozelandski ragbi sindikalni igrač, čija disciplina i uspeh inspirišu pristup Tai Tin džudou. Njegova sportska filozofija „Propuštaš 100% šuteve koje ne uzimaš“, i njegov moto „Ostavi sve na prostirci“, odražavaju njegovu odlučnost i posvećenost da iskoristi svaku priliku.

Dok se priprema za Pariz 2024, Tai Tin je spreman da uрe u istoriju i posluћi kao inspiracija sportistima љirom sveta. Njegovo putovanje od kasnog početka u džudou do toga da postane najstarija džudoka na Olimpijadi naglašava moć posvećenosti, elastičnosti i uverenje da nikada nije kasno da se ostvariju snovi.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.