Olimpijski san Ajde Erikson završio Markus Najman

Olimpijski san Ajde Erikson završio Markus Najman

U pogrdnom preokretu, nade švedske džudoke Ide Erikson da će se takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Eriksonova, koja se takmiči u kategoriji -70 kg, videla je da su joj olimpijski snovi razbijeni nakon što je njen sunarodnik Markus Najman obezbedio zavidno kontinentalno mesto. Nedavna pobeda veterana Džudoke na Kontinentalnom šampionatu kvalifikovala je poslednje raspoloživo mesto za Švedsku, čime je Eriksonov put ka Olimpijadi praktično okončao.

Rođen u gradu Karlstadu, Erikson (25) je od malih nogu posvećeni praktičar džudoa. Njeno putovanje u tom sportu počelo je kada je imala samo sedam godina, u malom švedskom gradu Molkomu. Inspirisana svojim ocem, koji je tokom mladosti trenirao u džudou, Erikson se brzo zaljubio u sport, pronalazeći radost u izvođenju patrona i drugih pokreta na prostirci. Njena rana strast postavila je uslove za karijeru obeleženu istrajnošću i dostignućem.

Ajda Erikson boravi u Malmeu, gde trenira u švedskom Džudo centru pod vođstvom trenera Sali Konvej i Viktora Karlsona. Tokom godina, razvila je sklonost ka tehnikama kao što su uchimata i ura-nage, pokazujući svoju svestranost i veštinu. Njena posvećenost tom sportu očigledna je u njenim brojnim uspesima. Takmičila se na Svetskom prvenstvu od 2022. godine, ostvarivši svoj najbolji rezultat 2024. godine sa devetim mestom u kategoriji do -70 kg. Pored toga, Erikson je osvojio srebrnu medalju na Grend slemu u Abu Dabiju i bronzu na Gran priju u Almadi, u Portugaliji, obe 2023. godine. Ona je takođe osvojila bronzanu medalju na Evropskom U23 šampionatu 2020.

Uprkos tim impresivnim uspesima, put do Olimpijade pokazao se kao veći izazov nego što se očekivalo. Penzionisanje Ane Bernholm u početku je izgleda razjasnilo put Eriksonu da obezbedi mesto u kategoriji -70 kg. Međutim, nedavni trijumf Markusa Najmana na Kontinentalnom šampionatu promenio je sve. Najmanova pobeda osigurala je da zauzme kontinentalno mesto za Švedsku, ne ostavljajući prostor Eriksonu da se kvalifikuje za Pariz 2024.

Eriksonov lični život je dinamičan kao i njena džudo karijera. Odrasla je u porodici koja joj pruža podršku, sa svojim ocem Larsom, majkom Sofijom, a bodre je mlađe sestre Alva i Alis. Njen otac, koji ju je trenirao do svoje 17. Eriksonova se bavila svojim obrazovanjem sa istom odlučnošću koju primenjuje za džudo, zarađujući diplomu neženje za komunikaciju sa Univerziteta Malmo 2024. godine. Tečno govori i engleski i švedski, što joj je pomoglo da se snađe na međunarodnoj džudo sceni.

Eriksonova inspiraciju crpi od zapaženih sportista kao što su džudoka Šohei Ono i sprinter Usain Bolt, čija je dostignuća motivišu da gura napred uprkos neuspesima. Njena najdraћa sportska filozofija je jednostavna, a ipak duboka: „Uћivaj u voћnji.“ Ova mantra odražava njen pristup i visini i niskom nivou njene atletske karijere.

Uprkos razočaranju zbog propuštanja na Olimpijskim igrama u Parizu, Eriksonova je i dalje rešena da nastavi svoj put u džudou. Njene ambicije se protežu izvan otirača; ona teži da bude uzor mladim švedskim džudo devojkama i da vodi život ispunjen srećom i ispunjenjem. Ona predviđa budućnost u kojoj će njena iskustva inspirisati i voditi sledeću generaciju džudoka u Švedskoj.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.