Neutralni džudo tim najavljen za Olimpijske igre u Parizu 2024: Ključne selekcije i perspektive

Neutralni džudo tim najavljen za Olimpijske igre u Parizu 2024: Ključne selekcije i perspektive
via Tamara Kulumbegashvili – IJF
Crni pojas plus

Postrojavanje neutralnih džudo sportista, pre svega ruskih, finalizovano je za predstojeće Olimpijske igre u Parizu, uz zapažena isključenja bilo kog takmičara iz Belorusije. Rusija, koja se suočila sa bojkotom i bila odsutna sa IJF Svetske džudo turneje, napravila je značajan povratak u procesu kvalifikacija koji je počeo u julu 2022.

Menadžer tima Ezio Gamba izabrao je Danila Lavrenteva za kategoriju do 73 kilograma, favorizujući ga u odnosu na Makhmadbeka Makhmadbekova zbog impresivnih nastupa Lavrenteva 2024. godine. Murad Čopenov takmičiće se u kategoriji do 66 kilograma posle grend slem pobede u Kazahstanu ove godine. U kategoriji do 60 kilograma, nekadašnji svetski šampion Jago Abuladze nadmašio je Čopanova.

Inal Tasoev, svetski šampion iz 2023. godine, izabran je umesto osvajača olimpijske bronzane medalje Tamerlana Bašaeva, što je odraz njegovog nedavnog superiornog učinka. Timur Arbuzov, koji je osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Abu Dabiju, takmičiće se u kategoriji do 81 kilograma. Mesto do 100 kilograma pripalo je Matveju Kanikovskiju, poželjnijem od svetskog šampiona iz 2023. godine Armanom Adamijanom, koji se mučio da povrati svoju top formu.

Za lakše tegove, Ramazan Abdulaev je bio očekivani pik, a Ajub Bliev je ostao jaka alternativa. Mihail Igolnikov obezbedio je svoje mesto u kategoriji do 90 kilograma, poznatoj po tome što je dostigao vrhunac tokom Olimpijade uprkos nekonzistentnom obliku.

Sa ženske strane, Darija Kurbanmamadova u kategoriji do 57 kilograma i Madina Taimazova u kategorijama do 70 kilograma relativno su se uverile u svoja mesta sa doslednim učinkom. Sabina Giliazova je od početka bila jasan izbor za kategoriju do 48 kilograma. Elis Starteva se izdvojila u teškoj kategoriji, konstantno završavajući u prva tri mesta, dok su joj nedavne srebrne medalje Dalija Liluašvilija na Grend slemovima obezbedile mesto u kategoriji do 63 kilograma.

Razmišljajući o Olimpijskim igrama u Tokiju 2021, ruski tim, koji se tada takmičio takođe kao neutralci, obezbedio je tri bronzane medalje. Sa jačom reprezentacijom ove godine, posebno u kategorijama do 100 kilograma i teškoj kategoriji za muškarce i nastavila je snažne izglede za Taimazovu među ženama, reprezentacija je dobro pozicionirana za potencijalni uspeh u Parizu. Međutim, oni neće učestvovati u timskom događaju.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.