Kreiranje vrhunskog stila borilačkih veština

Ultimate Martial Arts Style Bruce Lee
Crni pojas plus

Stvaranje vrhunskog stila borilačkih veština za samoodbranu i borbu je dubok poduhvat, jer podrazumeva pažljivo razmatranje mnoštva stilova, od kojih svaki nosi jedinstvene snage i slabosti. Pitali smo stručnjake koji obuhvataju generacije, posipajući pitanje koje izaziva razmišljanje: „Ako imate zadatak da stvarate vrhunsku borilačku veštinu, koje stilove biste kombinovali?“

Pripremite se da budete prosvetljeni njihovim odgovorima.

Majk Stoun

Muay Thai i JiuJitSu
Ultimativni stil borilačkih veština Majk Stoun

Osnovni princip, iako nije svojstven borilačkim veštinama, je savladavanje pravilnih tehnika disanja. Razumevanje suštine daha, možda kroz istočne filozofije, ima prednost. Kontrola daha, naročito tokom napora ili trenutaka stresa, ima od najvećeg značaja. Ne postoji „normalno“ disanje; svaki dah nosi značaj, naročito usred straha ili intenzivnih situacija i taj stil se najbolje može naučiti u umetnosti kao što je joga.

Što se tiče amalgamacije stilova borilačkih veština, nesumnjivo, Muay Thai obuhvata širok spektar tehnika i nenadmašan je u svom arsenalu. U kombinaciji sa kopnenom ekspertizom Jiu-Jitsua, pojavljuje se straљan sistem samoodbrane.

Keti Long

Kung Fu San so, Muay Thai & Catch Wrestling
Ultimativni stil borilačkih veština Keti Long

Kung Fu San se tako fokusira na upečatljive vitalne mete, (ako je moguće) a da ništa drugo ne propusti. Znajući kako telo reaguje daleko od bola čovek može da stvori tok sudara udaraca. Ima mnogo malih zajedničkih brava, bacanja, i čišćenja u ovoj umetnosti takođe…

Dodavanje solidne upečatljive umetnosti kao što je Muay Thai koja takođe koristi neke laktove, kolena, udarce i šuteve, treće.

Hvatanje rvanja je veoma teška i gruba borilačka veština koja naglašava „bol“ napravljen dok je u tranziciji poteza koji je veoma efikasan.

Džim Arvanitis

Boks, Muay Thai i BJJ
Ultimativni stil borilačkih veština

Istorijski gledano, drevna grčka pankacija bila je prvi dokumentovani borbeni sport koji je kombinovao upečatljive i hvataljke i za stendap i za kopnene borbe. Izdvojio je elemente iz ranijih borbenih sportova rvanja (bledog) i boksa (pigmakija),

i dodao tehnike šutiranja.

Ovo datira od pre 2500 godina do 33. Moja rekonstrukcija pankracije cirka 1969 očuvala je ovaj koncept integrisanjem umetničkih ostataka starogrčkih palaesma (tehnika) sa mojim tekućim studijama boksa, muay-Thai, Greco-Roman and Catch rvanje, kosen džudo i boxe Francaise savate.

Ove umetnosti su mi lično ponudile najbolja rešenja za rešavanje svih mogućih uglova i dometa kako stendap tako i kopnenih borbi u tradiciji pankracije. Takođe je došlo do efikasnog toka do ove jedinstvene mešavine koja je rezultirala mnogim besprekornim tranzicijama.

U MMA danas iz svoje analize takmičara mogu zaključiti da su najbolji

kombinacija ima tendenciju da bude boks, Muay Thai i BJJ (koji su evoluirali iz kosen džudoa).

Za moje višegodišnje proaktivno usavršavanje u raznim umetnostima ove imaju tendenciju da upotpune svaku

u ukupnoj borbenoj postavci pod formatom ograničenih pravila.

Ron Van Clief

Karate, Kung Fu, Muay Thai, Judo i BJJ
Ultimativni stil borilačkih veština Ron Van Clief

Sa 51 godinom Ron Van Clief drži rekord da je bio najstarija osoba koja je ikada ušla u Oktagon da se bori u UFC-u.  Ali čak i sa 51 godinom oduzeo je učenje iskustava koja bi mu promenila učenje borilačkih veština i danas sa 80 godina još uvek uči i ima lekciju za sve nas.

U pitanju koja je najbolja borilačka veština za kombinovanje njegovog odgovora bila je lična i duboka. „Biti potpuni/izbalansirani borilački umetnik koji štrajkuje i hvata se u koštac mora biti sofisticirano za optimalne rezultate“, rekao je Van Kleif „Naučio sam to na UFC 4 shvatajući da je moj nedostatak borbe na terenu bio evidentan.“  Da bi bili kompletni, Karate, Kung Fu, Muay Thai (ustani) i Jiu Jitsu/Judo (zemlja/hvatanje).

Iz mog ličnog iskustva, sve stend-ap umetnosti moraju da uključuju prizemlje/hvatanje. Pre 13 godina sam počeo da učim Relson Gracie Jiu-Jitsu.  Sada sa 80 godina, dobio sam braon pojas.  Bilo je to neverovatno putovanje. Sada imam razumevanje za osnove osnova.

Harinder Singh

FMA/Muay Thai/Wing Chun
Ultimativni stil borilačkih veština Harinder Singh

Vrhunski stil borilačkih veština bi se bavio upečatljivim, klinčom, zamkom, zemljom

borba, ivica oružja, tup weapone, i više scenarija protivnika. Naučio bih 5

uglovi napada i U-Dril iz filipinskih borilačkih veština.

Naučite ubod očiju, krst, kuku za dlan, aperkat i preko ruke za prazne ruke. Naučite kako da šutnete prepone, i nogu, i presretnete koleno udarcem gaženja. Naučite Muay Thai Clinch i Wrestler’s Pummel.

Šamaranje i povlačenje ruke iz Wing Chuna da se očiste barijere. Odbrana i povlačenje čuvara protiv šuta je od suštinskog značaja.

Nauči da pobegneš od planine, bočne kontrole i zadnjeg sedišta. Naučite kako da dišete, opustite se pod pritiskom i pročitajte protivnika kako biste mogli da presretnete, prevarite i neprimetno pređete između svih gorenavedenih veština. Vrhunski stil je stil bez stila, koji omogućava borilačkom umetniku da uzme bilo kakav oblik i prilagodi se svakoj situaciji ili okolnostima.

Džo Korli

American Karate/Tae Kwon Do + Warrior Krav Maga
Ultimativni stil borilačkih veština Džo Korli

Iz mog ličnog iskustva i perspektive, verujem da je kombinacija realističnog treninga „American Karate and Tae Kwon Do“, u kombinaciji sa „Ratnikom Krav Magom“

obuka pruža najveće primene u Samoodbrani.

U „Američkom karateu i Tae Kvon Do“, učimo važnost udaljenosti i tajminga, eksplozivne brzine i fokusirane moći u našim štrajkovima; i u Ratniku Krav Maga primenjujemo one elemente tajminga, udaljenosti, i fokusirane moći sa veoma pragmatičnom i jednostavnom upotrebom tih tehnika, u kombinaciji sa specifičnim veštinama BJJ (brazilski Jiu Jitsu) i Kali principima noževa za upotrebu u odbrani od noževa i kontranapada noževima i praznim brojačima ruku. Distanciranje i tajming elementi od američkog Karatea i American Tae Kwon Do stilova se veoma lepo uklapaju sa pragmatičnim upotrebama veština ratnika Krav Maga

Tom Callos

Boks / Muay Thai i Brazilac Jiu-Jitsu
Ultimativni stil borilačkih veština Tom Callos

Ako su nastavnici iskusni, iskusni veterani svoje umetnosti. Umetnost koja omogućava žive, nepremeštene treninge sa partnerom, kao što su boks i džiu-džicu, upoznaju praktičare sa nečim sličnim otporu/stvarnosti u borbi – ili onoliko koliko neko može da dobije i još uvek bezbedno trenira.  „Klasične“ umetnosti koje promovišu egzaktnu formu u tehnici imaju svoju upotrebu i vrednost, ali to obično nisu brze pruge do pragmatične strategije borbe/odbrane, po mom mišljenju.

Kada je reč o tome, ime bilo kog datog stila ne sadrži automatski ili deli veštine, stav ili efektivnost „umetnosti“. Stvarna korisnost i/ili manifestacija veštine potiče od znanja i iskustva osobe koja predaje.  Sve umetnosti i stilovi su dobri, korisni i pragmatični kao i znanje/iskustvo trenera.

Teško kontaktirani Karate, Džudo, Jiu-jitsu i Rvanje

Ultimativni stil borilačkih veština Den Anderson

Iz moje perspektive, rekao bih bilo koju vrstu karatea koji je baziran na jakim sparingima i bilo kom sportu na terenu.  Ne biram specijalitete kao što su Gojuryu karate i japanski Jiu-jitsu.  Mislim da je svaka vrsta karatea koja će vam omogućiti težak kontakt slobodne borbe i bilo koje kopnene igre (Džudo, Jiu-džicu, rvanje itd.) dobra kombinacija.

Odrastao sam u eri kada si morao da bacaš tehnike dovoljno jako da povrediš partnera ako odlučiš da ih ispratiš.  Tada to nije bilo „dodir i etiketa“. Sećam se da mi je 1977. dosadilo da budem „drugi udaren“ posle poziva pauze. Proveo sam celu godinu bacajući protivnike da ih izlečim od te komedije. Potegnem to sećanje jer su nas tako učili tada – da možemo da udaramo jako po potrebi.

Rvao sam se na kratko u srednjoj љkoli.  Nisam bio dobar, ali sam imao jedan veoma dobar zalogaj.  Bio sam upoznat sa tim da budem na leđima na zemlji. Znao sam dovoljno da se vratim na noge.  Kasnije sam saznao par Ju-jitsu Houdini poteza od trenera Džefa Burgera da bih mogao da utičem na bekstva sa trenutnog vog terena i taktike funte.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.