Život na ratničkom putu: Beni Urquidez

Život na ratničkom putu: Beni Urquidez

Beni Urquidez govori o Čaku Norisu, Brusu Liju, Edu Parkeru, Elvisu Prisliju i čoveku koji ga je motivisao da postane šampion!

Beni „Džet“ Urquidez je bio šestosatni svetski šampion u pet težinskih klasa, što objašnjava zašto ga smatraju legendom u punom kontaktu karateom i kik-boksom. Ne bi trebalo da čudi što je usput bio svedok brojnih promena u načinu vođenja tuča, osuđivanja i postignutih golova. Kako su se sportske borbe razvijale, tako je evoluirao i Urquidez.

„Još pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka pravila za borbu bila su mnogo drugačija nego danas“, rekao je Urquidez. „Borili smo se na betonskim pločama, drvenim podovima — nikada nije bilo prostirki. Kada si pao, pao si jako. Pravila su nam omogućila da zgrabimo i oborimo protivnike na zemlju. Rušenje i džudo bacanja su bili u redu. Jednom kada smo bili na zemlji, mogli smo da nastavimo da udaramo dok nas sudija nije zaustavio.“

Tada termin „karate u punom kontaktu“ nije bio skovan, ali bi se mogao napraviti jak slučaj da se upravo u to upustio Urquidez. Zapravo, Džet zaslužuje zasluge što je prvi borilački umetnik koji se takmičio u boksu, karateu, džudou i golorukim borbama.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.