Hronika superzvezda borilačkih veština

Hronika superzvezda borilačkih veština
Crni pojas plus
Black Belt Magazine Shop

Mnogo pre pojave društvenih mreža, Časopis „Borbene zvezde“ bio kulturni kamen temeljac, oblikujući narativ o bioskopu borilačkih veština i sporta više od decenije. Njene stranice su bile portal u svet akcije, uzbuđenja i inspiracije, ostavljajući neizbrisiv otisak na srcima i umovima obožavalaca širom sveta.

Majk Stoun, otac nindža bioskopa u Holivudu.
Majk Stoun, otac nindža bioskopa u Holivudu.

Pokrenut 1973. Hajde da prođemo kroz stranice ove ikonične publikacije, prateći njenu putanju od probojnog uspeha „Enter the Dragon“ do poslednjeg pramca 1987.

borbene zvezde sa anđelom mao yingom
Rađanje fenomena

Rođenje Borbenih zvezda poklopilo se sa seizmičkim zaokretom u popularnoj kulturi – objavljivanjem revolucionarnog filma Brusa Lija „Enter the Dragon“ iz 1973. Iznenada, borilačke veštine su se našle u centru pažnje, očaravajući publiku širom sveta. Borbene zvezde su bile tamo od početka, hroničile su Lijev meteorski uspon i talasasti efekat koji je imao na Holivud.

Borbene zvezde sa Brus Lijem, Džonom Saksonom i Džimom Kelijem
Borbene zvezde: Uđite u ekskluzivu o zmaju

Ubrzo su se svi iz Šona Konerija i Rodžera Mura upuštali u akciju, podstičući opsednutost javnosti bioskopom borilačkih veština.

borbene zvezde sa Šonom Konerijem i Rodžerom Murom

Ni Zvezdane staze Sam Vilijam Šetner je uskočio u zmajev rep sa sopstvenim brendom kapetana Kirka Kvona Doa.

borbene zvezde sa Vilijamom Šetnerom
Uspon ikona

Kako su se sedamdesete kotrljale, pojavio se novi talas zvezda borilačkih veština. Jim Kelly je upao na scenu sa svojim naelektrisajućim performansima u filmovima kao što su Crni pojas Džons, Tri na teži način, Zlatne igle I Crni Samuraj izvade nišu za afroameričke borilačke umetnike u Holivudu.

borbene zvezde sa Džimom Kelijem

U međuvremenu, Čak Noris je postao kućno ime sa hitovima kao što su Oktagon, Prekidač, Dobri momci nose crno, I Sila jedan zacementira svoj status ikone akcionog bioskopa.

borbene zvezde sa Čakom Norisom
Globalni uticaj

Početkom osamdesetih došlo je do globalne ekspanzije bioskopa borilačkih veština, ne malim delom zahvaljujući otkriću Džeki Čena. Njegova uloga u proboju u filmu „Zmija u orlovoj senci“ pokazala je njegov jedinstveni spoj komedije i akcije, očaravajuće publike širom sveta. Borbene zvezde odigrale su ulogu u upoznavanja Čena sa zapadnom publikom, pomažući da se podstakne međunarodna pomama za borilačkim veštinama koja će definisati deceniju.

borbene zvezde sa Jackie Chan

Unesite nindžu i veliki potez Holivuda u akciji: Osamdesete su videle pomama nindži. Bivši svetski šampion u karateu Majk Stoun napisao je originalni scenario koji je aktivirao globalni pokret kojeg nismo mogli da se zasitimo. Na trenutak nije bilo ništa drugo do Nindže, svuda i Holivud je bio oduševljen.

borbene zvezde sa Brus Lijem
Pretplatite se na Crni pojas Plus
The Golden Age of Sports Stars (1985)

Kada je sredinom osamdesetih svanulo, Borbene zvezde su preusmerile svoj fokus na svet borilačkih veština. Legende kao što su Sintija Rotrok, Erni Rejes i Beni Urquidez krasile su njene stranice, inspirišući novu generaciju sportista i izvođača. Ovi pioniri su otvorili put budućnosti zabave u borilačkim veštinama i generaciji filmova i zvezda koje tek dolaze.

borbene zvezde sa sportskim zvezdama
Oproštaj od legendi

Magazin Fighting Stars oprostio se od svojih čitalaca poslednjom naslovnom stranom 1987. Iako je časopis možda prestao da se štampa, njegova zaostavština živi u bezbrojnim zvezdama koje je pomogao da se napravi i neizbrisiv trag koji je ostavio na pop kulturu.

naslovna Borbene zvezde Poslednje izdanje
Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.