Budoshin Jujitsu’s Classification of Blocking Techniques Epitomizes Simplicity

Budoshin Jujitsu's Classification of Blocking Techniques Epitomizes Simplicity
Crni pojas plus

Džek Seki, tradicionalni sensei koji me je naučio japanskom džiu-džicu, nikada nije dao svojim učenicima poseban termin za svaki blok koji su naučili. Za Sekija, blokiranje je bilo sastavni deo svake džiu-džicu tehnike koja je podrazumevala zaustavljanje ili skretanje napada pre suprotstavljanja. Umesto da to bude poseban pokret, blok je bio samo korak koji ste napravili da biste mogli da se zaštitite dovoljno dugo da dođete do napadača i suočite se sa njim.

Postojala su samo dva termina koja je Seki koristio: te no tatake za blokiranje tehnike ruke i džidži za blokiranje udarca preko glave ili šuta. To je bilo to. Neki džiu-džicu ryu i većina karate ryu obično imaju 10 ili 12 različitih imena za blokove koji se isporučuju pod određenim uglovima ili uzdizanjem, a nastavnici posvećuju dosta vremena časa prenošenju odgovarajuće terminologije i povezanog pogubljenja. Ali za Seki, sve je to bilo nebitno.

Blok je bio samo predlog koji si napravio kada si krenuo da nastaviš odbranu. Ili je uspelo ili si pogoрen. Evo nekih Budoshin Jujitsu blokčein tehnika. Uradio!

Uputstva

Prema Seki, blok pogubljen dok je radio kompletnu tehniku džiu-džicua ima jednu od dve svrhe. Prvo, može da skrene napad tako da dolazno oružje putuje 2 do 4 inča na stranu cilja, što je obično vaša glava ili torzo. Drugo, može potpuno da zaustavi kretanje napada unapred, što se ponekad naziva tvrdim blokčein.

Budoshin Jujitsu Blokčein Tehnike

Većina udaraca preko glave, šuteva i udaraca kružnim tokom ili bekhendom zahteva tvrd blok zbog njihovog većeg zamaha i potencijalno većeg uticaja. Većina majstora borilačkih veština utiče na svoje teške blokove na 90 stepeni na putanju napada jer je to ugao pod kojim su najefikasniji. Evo nekih uobičajenih primera ove teške metodologije:

• Blokirate udarac preko glave sa klubom tako što stupite u kontakt sa delom ekstremiteta koji je između srednje podlaktice i lakta. Blokirate šut tako što napravite kontakt tik iznad čašice kolena pre nego što se donja noga protivnika produži preko 90 stepeni.

• Blokirate ljuljašku kružnog toka tako što se povezujete sa podlakticom blizu zgloba.

• Udicu blokirate presretanjem nadlaktice pre nego što se lakat ispruћi napred imaginarne linije koja bi proљla kroz oba ramena.

• Bekfistu blokirate pomoću obe podlaktice da udarite protivnika u ruku između lakta i pesnice, ili pomoću jedne podlaktice da biste napravili kontakt iznad lakta i jednu za kontakt između lakta i pesnice.

Zašto je tačka udara važna prilikom korišćenja tvrdog bloka?

Zato što odgovarajući blok može da izazove najbliži roditeljski džoint da prenese energiju bloka na torzo napadača, čime ga van balansira. U slučaju kružnog toka, bekhenda ili udarca preko glave, pravilno izvedeni tvrdi blok može učiniti da ruka napadača izgubi snagu i/ili otvoreno, a to može dovesti do toga da osoba baci oružje ako ga ima.

Budoshin Jujitsu Blokčein Tehnike
Mehanika

Tvrd blok je tehnika koja utiče na napadačku ruku ili nogu pod uglom od 90 stepeni. Iako su svi dži u početku tvrdi blokovi, tvrd blok takođe može da se isporuči sa samo jednom podlakticom protiv udarca.

Takođe, džidži može blago da skrene napad na bilo koju stranu nakon udara. Imajte na kraju da sa tvrdim blokom obično „stojite na zemlji“ (uzdržite se od pomeranja stopala) ili napravite blagi korak ka napadaču olovnom nogom kako bi vaše telo bolje apsorbovalo uticaj udarca. U svakom slučaju, vaša jaka baza vam omogućava da izvršite uspešan blok.

Većina udaraca rukama i pokušaja ugrabi može se efikasno rešiti korišćenjem bloka za skretanje. Ne pokušavate da zaustavite prednji momentum napada, samo mu promenite put za 2 do 4 inča na bilo koju stranu. Blokovi za skretanje se takođe razlikuju od tvrdih blokova po tome što se cilj (vi) obično kreće blago u suprotnom smeru od bloka. Ovaj pokret tela, kružni pivot ili bočni korak, postavlja vas za odgovor. Blokovi skretanja vam daju opciju da se preselite u napadača (da izvršite tehniku) ili da se udaljite od njega (da biste stvorili prostor) brže u poređenju sa tvrdim blokovima.

Budoshin Jujitsu Blokčein Tehnike
Taktiku

Zašto biste izabrali blok za skretanje koji vam daje opciju da se udaljite od napadača? Jer na ulici, možda ćete želeti da date zdravom razumu šansu da prevlada pre nego što tenzije još više eskaliraju. U tom trenutku, ako uspeš da skreneš njegov namerni napad i odmakneš se, desiće se jedna od dve stvari.

Prvo (i idealno), možda će prepoznati da njegov napad nije uspeo, da ste spremni ako ponovo napadne i da biste ga zapravo mogli povrediti ako nastavi – mada ne zna kako ćete to uraditi. Stavljanje sumnje u um vašeg napadača može biti moćno oružje.

Drugo, možete se odlučiti da se povučete da naterate protivnika da krene napred da nastavi napad, što će učiniti da izgleda još više kao agresor u očima svedoka. Činjenica da mora da istupi da bi vas napao takođe vam daje bolju priliku da procenite njegov pravac i iskoristite njegovu energiju ili zamah u svoju korist.

Štaviše, duž tih linija razmišljanja, kada skrenete njegov napad i odstupite, to vam daje mogućnost da verbalizujete da ne želite da se borite. To može biti važan faktor u vašoj odbrani ako završite na sudu kao rezultat fizičkog sukoba.

Svedoci će moći da provere vaše fizičke postupke i verbalizacije, a sve to je imalo za cilj da deaktiviљe situaciju.

Budoshin Jujitsu Blokčein Tehnike
Definicije

Do sada sam se fokusirao na blokiranje smernica, mehanike i taktike. Međutim, nikada nisam definisao pojmove „te no tatake“ i „džudži“. Postoje neke važne razlike koje će odrediti način na koji sprovodite ove poteze.

U mojoj knjizi Džijutsu: Prema jednoj tehnici, definisao sam te no tatake kao „blokčein hit“ i džidžiju kao „unakrsni blok, urađen sa obe ruke stisnute u pesnice i prekrštenih ruku za efektivniji i jači blok“.

Da detaljnije objasnim, te-no-tatake može biti tvrd blok (koji deluje na 90 stepeni) ili mekši blok skretanja isporučen jednom podlakticom — po nahođenju branioca u zavisnosti od situacije i/ ili njegovog automatskog odgovora. Međutim, obe podlaktice se koriste povremeno, na primer kada se vaša unutrašnja ruka koristi za kontranapad (uobičajeno kod krav maga). Te no tatake nije jak kao dži, jer ne mora da bude. Sve što treba da uradi je da malo promeni pravac napada.

Da bi bio efektivniji, ni jedan tatake se obično radi otvorenom rukom, a ne zatvorenom pesnicom. Imajući u vidu da vam zatvorena pesnica daje jači i jači blok. Međutim, otvorena ruka vam omogućava da brže zakačite ruku preko podlaktice napadača (koja se zove „lepljive ruke“, ovo je neizostavni element krila chun kung fu) i zadržite držanje na njegovoj ruci dok je povlači ili nastavlja kretanje napred.

Crni pojas plus

Ovo vam omogućava da efikasnije koristite njegovu energiju za podešavanje i izvršavanje vaše odbrane. Ako održavate udicu, to mu takođe otežava da nastavi ofanzivno da koristi ruku i tako mu stvara ozbiljnu smetnju.

Dži je uvek blok ukrštene podlaktice koji koristi obe ruke. Desna ruka je preko leve ako je napad desnom rukom, a leva preko desne ako je napad levom rukom. Obe ruke i noge su blago savijene tako da mogu da posluže kao amortizeri dok ustajete da se susretnete sa napadom.

Džiodži uvek ima još jednu karakterističnu karakteristiku: obe ruke su zatvorene da formiraju uske pesnice. Postoje dva razloga za ovo. Prvo, stisnute pesnice vam omogućavaju da isporučite jači — i bolniji — blok. Drugo, zato što udarci preko glave, udarci i udarci u kružnom tonu nose veću snagu, pošto zatvorene pesnice imaju tendenciju da zaštite vaše prste od slomljenih prstiju ako budu pogođeni.

Kada je reč o blokiranju, postoje dve ukrštene promenljive i zato garantuje kratku diskusiju. Dobro isporučeni džidži može da uključi malu količinu namernog skretanja kako bi vam pomogao da izbalansirate napadača. Nasuprot tome, blok skretanja može da se uradi zatvorenom pesnicom ako dži ili ako to radi efikasnije funkcioniše kao uvod u vašu sledeću tehniku. Nema apsoluta u blokiranju ili bilo kog drugog podgrupa borilačkih veština; Postoji samo dobar trening.

Garancije

Da li blokovi uvek rade? Ne. Čak i posle 53 godine učenja džiu-džicua, povremeno ne blokiram onoliko efikasno koliko bi trebalo – i obično snosim posledice. Međutim, kao i kod bilo koje veštine borilačkih veština, što više vežbate, to bolje. Naučiš da čak i kada blok delimično propadne, u većini slučajeva, možeš da nastaviš svoju odbranu

Kao što sam napomenuo, nema apsoluta kada je blokada u pitanju. Situacija određuje šta možete da uradite. Zato Džek Seki nije razlikovao blokove koje je učio osim razlikovanja jedne ruke/jedne ruke te nema tatakea od djudžija sa dve ruke/dve ruke. Za njega su oni činili sastavni deo kompletne džiu-džicu tehnike, i to je sve što su bili. Razdvojiti ih u sopstvene kategorije sa određenim imenima i karakteristikama bila je anatema zair svrha, koja je bila i jeste da se brzo otvori put za suprotstavljanje napadu protivnika.

Za Seki, blok je bio blok. Ili je uspelo ili si pogoрen. Uradio!

Džordž Kirbi, 10. Njegova najnovija knjiga je Jujitsu: Toward One Technique. Za više informacija posetite shop.blackbeltmag.com.

Ovaj članak se prvobitno pojavio u izdanju magazina Black Belt za 2021. godinu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.