Da li razumeš Katu? Saznaj odmah!!

Da li razumeš Katu? Saznaj odmah!!

Ako ste student japanskog ili okinawan karatea, upoznali ste se sa prvim od pet heian ili Pinan Kata.

Crni pojas plus

Iz stajaće pozicije sa blago razdvojenim stopalima i pesnicama ispred butina, pivotiš 90 stepeni ulevo i izvršavaš ono što se obično zove levi silazni blok.

Da li razumeš?

Mnogi karateka ne samo da bi rekli da imaju, nego bi i to pitanje smatrali nejasnim uvredljivim. To je osnovna tehnika, na kraju. Crni pojasevi su to radili hiljadama puta. Naravno da razumeju.

Pa reci mi sledeće: Od početka položaj kata, koji deo tvog tela se prvi pomera? Da li prvo gledaš levo? Ako je tako i ako ste uočili pretnju, gledanje u to pre selidbe će vas staviti iza vas u odgovoru, zar ne? Gledaš napred, a tip sa tvoje leve strane zadaje udarac. Možeš li da se okreneš i pogledaš i primiš efikasno pre nego što sleti? Mora da si brz. Ili mora da je spor udarač.

Da li vam se kukovi pomeraju pre nego što vam se kolena savijaju, ili je obrnuto? U kom pravcu ti se kukovi rotiraju? Levo? Ako je tako, kako stvarate energiju da napravite blok? Ako samo okrenete kukove ulevo, izgledate kao robot bez ikakve stvarne moći. Ako se prvo okrenete u suprotnom, pomerajući se nadesno da biste generisali energiju, pravite dva poteza. Tvoj napadač pravi samo jedan. Moraš da umešaš kolena, zar ne? Kako? Da li se mišići u kukovima opuštaju da bi se omogućila rotacija kolena?

Gde ste u rotaciji kukova kada levo stopalo počne da se pomera? Gde ti je centar? Da li stoji iza pomeranja stopala, ili se kreće istovremeno? Ako je ovo drugo, kako održavate stabilnost?

U ovoj kata, blok se postiže povlačenjem leve ruke unazad tako da pesnica dolazi skoro do vašeg desnog uha; Istovremeno, desna ruka vam se ispruži na levu stranu. Onda obrnete ovo da biste napravili veliki, zamahni pokret koji bloku daje dovoljno energije da prekine napad. Leva ruka ti se spusti, a desna pesnica se vrati da se odmori na desnom kuku. Jesi li ikada video taj rad u pravom sukobu? Ni ja. Zašto onda to radiš? Opet, čini dva pokreta, oba prilično velika, koji bi trebalo da se pozabave jednim direktnim napadom. Matematika se ne uklapa.

Zapamti da je ovo osnovni pokret od osnovne kate. Ti to razumeš. Moћda misliљ, to je kata. Mi se tako ne svaрamo.

U redu. Čemu onda kata? Karate je borbena umetnost. Kažeš mi da kata ne samo da nije namenjena da podučava borbu, već je i kontraproduktivna za učenje borbe?

Ili možda insistirate da su veliki pokreti kata za razvoj bruto-motoričkih sposobnosti i da kako napredujete, treba da budete u stanju da komprimujete pokrete i učinite ih efikasnijim. U redu. Kako to funkcioniše sa ovim pivotmenom i blokčein? Ako pokret učinite manjim i bržim, odakle dolazi struja koja će je učiniti dovoljno jakom za rad? Možeš li da stvoriš dovoljno vibracija u kukovima da smisliš takvu moć? Da li si stvarno probao protiv udarca ili udarca u stranu? Ako ćete ovaj pokret učiniti kompaktnijim, koliko je širok vaš stav?

U osnovnoj kata, stavovi su duboki. Kada razvijete prave mišiće, to je stabilan položaj. Ali koliko ste stabilni sa mnogo kraćim stavom? I dugo ili kratko, gde ste u zauzimanje ovog stava kada stupite u kontakt sa napadom? Da li ste već ušli u stav o kontaktu, ili prelazite u vektor napada, klizeći da ga upoznate?

Stavljanje desne pesnice na kuk izgleda dobro u izvođenju kata. Da li je to dobro mesto za to? Opet, vidite li mnogo tuča gde vešti borci imaju pesnicu na kuku? Da li kata greši? Ako ne, koja je lekcija?

Evo istine: Postoje odlični odgovori na ova pitanja. Sve se mogu naći u katama – kada kata ispravno uče oni koji znaju šta rade.

Evo još jedne istine: Oko 99 posto onih koji tvrde da predaju „tradicionalni“ karate nemaju odgovore. Zato je njihov karate tako često površan ili nekoherentan kada pokušavaju da insistiraju na tome da je „kata jednako važna kao i slobodna borba“. Jeste, ali to nikada ne biste znali iz kalibra njihovog učenja. Evo još jedne istine: Postoje karate sensei koji mogu da odgovore na ova pitanja, demonstriraju te odgovore i prenesu informacije studentima. Bio sam u dodžou i gledao dok su učenici izloženi ovim nastavnicima, učenicima koji godinama rade veoma plitku vrstu karatea i koji iznenada dobiju uvid u dubine. Kada se njihova lica transformišu sa ovim ostvarenjem, to je prelepa stvar.

Evo konačne istine: Ako prestanete da pretpostavljate da razumete osnove i umesto toga dobro sagledate te osnove i osetite poruke sadržane u njima, možete i sami da se uverite šta je zapravo karate. Naravno, ova tema je ona o kojoj možete pročitati OVDE i onda okrenuti stranicu u potrazi za nečim zanimljivijim. Ako ste kao većina ljudi, nećete davati ozbiljnu kontemplaciju kontemplitetima da možda nećete razumeti jedan od prvih pokreta koje ste naučili.

Možda si, ipak, drugačiji. Kasnije ćeš se naći sama. Pošto niko ne gleda, zaostaćete od držanja opisanog iznad i polako, dok razmišljate o tome i pokušavate da ga osetite, imaćete na umu desetak tačaka koje nikada ranije niste zabavljali. Onda ćeš napraviti taj pivot i izvršiti taj blok. Иestitam. Poиeo si da uиiљ karate.

Dejv Lori je pisao Karate Way od 1986. Za više informacija o njegovim člancima

Ovaj članak se prvobitno pojavio u izdanju časopisa Black Belt za 2020. godinu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.