Vidi da li bi bio spreman mentalno i fizički

Vidi da li bi bio spreman mentalno i fizički

Priprema nije garancija opstanka, ali malo ko sumnja da se šanse za prevladavanje u bilo kojoj stresnoj situaciji povećavaju za pripremljenu osobu. Pogledajte kako ocenjujete test spremnosti za samoodbranu.

Setite se reči Luisa Pastera: „Šansa favorizuje pripremljeni um.“

Slažem se sa tim citatom, ali kada je reč o borilačkim veštinama, mislim da je to samo deo slike. Evo primera na šta mislim: Svi znamo da pored toga što imamo pripremljen um, naša potraga za spremnošću za samoodbranu treba da uključuje i dobro zdravlje. To se postiže moderiranjem unosa hrane, izborom obroka koji su mudriji nego ne, i dobijanjem dobrog nivoa fizičke aktivnosti koja jača mnoštvo fizičkih procesa koji čine naša tela. Ovi izbori idu daleko ka tome da nam dan bude manje gunđajući i, u teškim vremenima, čineći nas sposobnijim.

Zato proširimo na Pasterovu mudrost: Veštine i vežbe favorizuju pojedinca čiji je um pripremljen. U skladu sa ovim proširenim temeljima pripremljenosti, ponudiću osnovnu bateriju pitanja za samoprocenu kao hranu za razmišljanje. Ne izjavam da je ova lista veština lista. Samo predlažem to kao niz upita koji bi mogli da isprovociraju osobu koja nikada nije mnogo razmišljala o spremnosti da proceni svoj trening.

Ako odlučite da preduzmete neki od dole navedenih testova, dajte sebi po jedan poen za svaki uspeh. Ako ne uspete na testu, dajte sebi pola poena za makar pokušaj. Ako ne uradite nikakve testove ili ne preskočite test – čak i ako u srcu znate da biste to mogli da uradite – dajte sebi veliku debelu nulu jer možda, samo možda, taj „pripremljeni um“ pretpostavlja nešto što telo zaista ne može da isporuči. Čak i ako znaš da tvoje telo može da se porodi, a ti to ionako ne radiš, pa, možda bi telo moglo da se porodi, ali stisak ne može.

Umesto da koristim veštačku konstrukciju kao što je BMI (indeks telesne mase), definiciju specifičnu za sport ili vojni test dizajniran za misije koje je preduzela data jedinica, više volim da počnem sa definicijom fizičke pripremljenosti koju je obezbedio snažni čovek iz prošlog veka Erl Liderman u svojoj knjizi Izdržljivost. Uprkos sopstvenoj fizičkoj specijalizaciji, on nam omogućava da vidimo mudrost dobre sveukupne baze koja ne zahteva herkulski napor: „Svaki čovek treba da bude u stanju da spasi sopstveni život. Trebalo bi da može da pliva dovoljno daleko, da trči dovoljno brzo i dugo da mu spase život u slučaju nužde i nužde. Takođe bi trebalo da bude u stanju da se bradi razuman broj puta, kao i da umoči više puta, i trebalo bi da bude u stanju da preskoči razumnu visinu i razdaljinu.“

Idemo sa Lidermanovog spiska! Ne zaboravi da daš sebi po jedan poen za svaki test

uspešno ste završili.

„Čovek bi trebalo da bude sposoban da:“

„Plivaj bar pola milje ili više.“

„Trči najvećom brzinom 200 jardi ili više.“

„Preskaиi prepreke viљe od njegovog struka.“

„Povucite njegovo telo nagore snagom njegovih ruku dok mu brada ne dodirne ruke, najmanje 15 do 20 puta.“

„Umočite između paralelnih šipki ili između dve stolice najmanje 25 puta ili više.“

„Ako može da postigne te stvari, ne treba da ima strah u pogledu bezbednosti svog života ako bude prisiljen na vanrednu situaciju od koje bi samo on mogao da se spase.“

Dozvolite mi da dodam još nekoliko potencijalno korisnih faktora u Liedermanove smernice.

• U hitnim slučajevima od vas se može zahtevati premeštanje teškog predmeta. Možeš li da vučeš vreću sa peskom od 100 kilograma za manje od 30 sekundi? (Neka vaša težina vučenja oponaša otpornost ljudskog tela. Retko dolaze posrnuli saputnici sa glatkim trkačima koje nađete na dnu saonica.)

• Možeš li drugar-da nosiš drugo ljudsko biće bar 25 jardi? (Ako ste mali u ugledu, bez brige na ovom testu. Ali dajte sebi dva poena ako možete da izvedete sledeću. On pruža odrednicu za stisak potreban za nošenje nosila sa timom ili izdržavanje malog deteta van opasnosti.)

• Možete li da nosite težinu od 45 kilograma 1 milju za manje od 12 minuta, a da je ne spustite? (Težina može da bude tanjir sa roštiljem ili čajnik, ali ja sam ljubitelj korišćenja praznog olimpijskog bara – sve što zahteva da ga nosite a ne samo da ga raspodelite udobno kao u rancu ili prsluku sa tegovima.)

• Možete li udobno da zadržite dah jedan minut sa samo pet sekundi vremena pripreme? (Kada auto padne preko ograde na mostu ili voljena osoba ode ispod površine jezera, vaša želja da odete na svoje mirno slobodno ronioce srećno mesto neće postojati. Hitna akcija će biti neophodna.)

Podvodni Swimming i/ili Walking Apnea Test

Malo je verovatno da ćete zahtevati hitno držanje daha u nedostatku aktivnosti. Mirno sedenje, zadržavanje daha dok gledate kako sekunde otkucavaju je jedna stvar; zadržavanje daha dok izvršavate zadatak je drugo. Odaberite jednu od sledećih opcija. BTW, ako ne možeš da prođeš Liedermanov test plivanja, može se pretpostaviti da ti ovde neće biti dobro.

• Možete li da preplivate 25 jardi pod vodom?

• Možete li uzeti pomenutu pripremu za dah od pet sekundi i hodati na

umeren tempo za 50 jardi, a da ne udahneš još jednom?

• Da li učestvujete u bilo kakvim supstancama do stepena koji bi ometao vaše kognitivne ili fizičke performanse? Da, svi volimo da se opustimo. Međutim, moramo priznati da kada se fekali susreću sa oscilirajućim sečivima, retko kaže: „Zar sada nije dobro vreme? Vratiću se kad se zabava završi.“

Slede testovi grit-a. To znači da, iako se odnose na telo, oni su testovi rešenosti, a ne testovi fizičke veštine.

• Možete li da stojite u punom spreju tuša okrenut najhladnijih 60 sekundi?

• Da li možete postiti ceo dan (voda je dozvoljena) dok odolevate iskušenju da se prepustite omiljenim namirnicama (koje ste surovo pozicionirali na vidnom mestu)?

• Možete li tri dana ravno da podesite alarm za 3:08 ujutru (ili koje god vreme stane u vaš raspored), probudite se odmah (bez dugmeta za dremku), stanete na noge i ostanete da stojite ili hodate okolo 15 minuta? Nije dozvoljeno dopisivanje, provera telefona ili čitanje. Samo se suočavaš sa mogućnošću buđenja usred noći i jednostavnog budnog. Zanimljivo, naše istraživanje je otkrilo da je ovo test koji čak i najčvršća mržnja završava — što znači da mora biti važna.

• Nazvan po jednoj od žaladi stoicizma, Epictetus Day testira vaš čvrsto usitnjeni stisak. Možeš li, na jedan dan, da staviš kamenčić u jednu cipelu tako da osetiš njeno neugodno iskopavanje sa svakim korakom? Nastavite sa svojim danom, i ako se u bilo kom trenutku kamenčić pomeri na udobniji položaj, prilagodite ga onom koji je manje nego zabavan.

Ne žalite se ni sebi ni bilo kome drugom. Znaj da ovaj test moћe da izmami povremeno vino.

Saputnik bi mogao da pita, „Da li neљto nije u redu?“ Moglo bi se reći, iskreno, „Oh, imam kamen u cipeli.“

„Zašto ga ne izvadiš?“

Jednostavno odgovori, „Sviрa mi se.“ Drugo objašnjenje nije dozvoljeno. Uživajte.

Ovaj članak se prvobitno pojavio u izdanju časopisa Black Belt za 2020. godinu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.