Kada se to desilo i zašto je važno

Kada se to desilo i zašto je važno
Barton Ričardson sa Denom Inosantom

Imao sam privilegiju da predajem nekoliko sesija na Jun Fan Gung Fu Institutu Sijetl Instruktorske konferencije u Vašingtonu. Jedna od tema o kojoj sam govorio bilo je pitanje koje je izazvalo veliko interesovanje: Kada je Brus Li zapravo stvorio jeet kune?

Da li odgovor ima uticaja na našu JKD obuku svih ovih decenija kasnije?

Moje je mišljenje da je razumevanje kada i zašto je JKD rođeno izuzetno važno ako želimo da ovladamo umetnošću i onda je prenesemo na sledeću generaciju. Zato sam odluиio da napiљem ovaj иlanak. Kada je JKD roрena? Razgovarao sam sa stotinama vlasti o ovome, i većina se slaže da se to desilo kada se Li borio protiv Vong Jak Mana u Ouklendu, Kalifornija. Njihovo rezonovanje je da je, pošto je borba bila daleko teža nego što je Li očekivao, bio inspirisan da promeni svoje načine. Njegov Jun Fan gung fu, koji bi se mogao svrstati u modifikovani wing chun, nije se dobro drћao protiv kung fu majstora.

Postoje čvrsti dokazi da je borba u Ouklendu bila mesto gde je Li promenio mišljenje o svojim prethodnim modifikacijama i zato je JKD stvarno počeo. Ali uzmite u obzir sledeće: Da li je to zaista bilo rođenje jeet kune, ili je to samo označilo konceptualizaciju JKD?

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.