Hakerski balans sa teškom torbom

Hakerski balans sa teškom torbom
Crni pojas plus

Džo „Braon bombarder“ Luis je često ocenjen kao najteži udarač u istoriji boksa. Znamo da je povećao svoju prirodnu moć školovanjem Džeka Blekburna na njegov metod „korak i udarac“. Ali šta su ostale vežbe sa teškim torbama.

Luis je takođe imao brzinu. Za velikog čoveka, sastavio je neke brze pokrete. Brzina je često urođeni atribut. Može se pomoći zajedno sa glatkim, efikasnim bušenjem, ali u većem delu, brzina je Bogom dar. Ali postoji atribut brzine koji se može razviti, a taj brzi atribut je ravnoteža.

Poslušajmo trenera Voltera Smita i ono što je video kao Blekburnovu najveću asistenciju Luisu:

„Naučio ga je ravnoteži. Sve dok se čovek drži u ravnoteži kada zadaje udarce, to je jedna od osnovnih stvari boksa. Ako nemate dobar balans, vaši udarci neće biti efikasni.“

Ali ne dozvolimo Smitu reč na Blekburnovo insistiranje na ravnoteži. Ovo je sam Braon Bombarder na osnovu onoga za šta je verovao da je Blekburnov najveći savet:

„Pitate me šta me je jedna velika stvar naučila da se ističe u mojim mislima? To je bio trik ravnoteže — balans u postavljanju da udarim, balans u isporučivanja udarca, ravnoteža nakon što sam sleteo, ali najvažnije, balans ako sam promašio. Ravnoteža u akciji je bila njegov bog.“

Da li to čuješ? Ravnoteža u akciji je bio njegov bog. Ovo je zauzvrat postalo jedan od Luisovih samo-priznatih vitalnih alata.

Joe Louis pečat

Kako da balans bude važan deo sopstvene igre? Sa laganom torbom. Svi znaju da je teška torba spajalica bokserskih treninga. Kada je reč o razvoju moći, ne postoji ništa slično. Što je veća torba koju možeš da podneseš, to bolje. Ali da biste razvili ravnotežu u isporuci teških ruku, mudro je provoditi vreme na torbama lakšim nego što biste obično smatrali. Na primer, ako obično radite torbu od 90 do 100 kilograma, trebalo bi da potrošite toliko vremena na, recimo, kesu od 40 kilograma.

Idealno bi bilo da bacite jednako jako kao što ste to uradili na veću torbu i da se ne prilagođavate svetlosti. Rešavanje da bacate teško uprkos manjoj veličini torbe daće vam više uticaja i stvoriti haotičnije uglove koji vas primoravaju da „pronađete svoj balans“ usred promašaja, blizu promašaja i pase kesa.

Sledi rotacija torbe dizajnirana da podeli dobar balans brzine i snage. Trebaće vam teška torba i laganija torba kao što je gore opisano.

Prva runda: Udari veliku torbu jako i brzo.

Druga runda: Lupaj laganu torbu jako i brzo. Težite da ne smanjite brzinu ili snagu Biće više promašaja i/ili nezgodnih momenata u početku, ali to je u redu. To je deo procesa učenja koji je potreban za sticanje ravnoteže.

Runde 3-6: Ponovite runde 1 i 2 za još dva ciklusa.

Vaš cilj kao napadača je da uvek pronađete svoj balans i, ako ga momentalno izgubite dok bacate ruke, uvek možete da povratite ravnotežu u trenu. Shvatite da često borci propuštaju u ringu kada je van ravnoteže najvažnije. Stoga, težite da nikada ne budete van ravnoteže.

Programiranje mozga tako što ćete se upustiti u seanse u teretani koje vas obučavaju da se nosite sa prilikama kada propustite torbu ili fokus mit će vam omogućiti da se malo približite realnosti borbe. To je takođe najbolji način da počneš da praviš ravnotežu u akciji jedan od svojih bogova.

JOŠ JEDAN RAZLOG DA KUPITE TEŠKU TORBU

Poznato je da su prednosti koje se odnose na snagu, brzinu i ravnotežu rezultat vežbi sa teškim torbama. Međutim, mali broj majstora borilačkih veština zna da se snaga gornjeg dela tela takođe može poboljšati. Vaše opcije za vežbe su ograničene samo vašom maštom.

• Sklek: Razdvojite noge na torbu koja leži na zemlji razdvojenih ruku na podu. Izvršite standardni sklek. Ponovite 10 do 20 puta da biste razvili svoj pektoralis major.

• Dip: Počnite sa razdvojenim ramenima na podu, kolena savijena pod uglom od 90 stepeni i telo okrenuto od torbe. Čučni dok ne dodirneš torbu. Ruke bi trebalo da su razdvojene ramenom na njemu sa prstima usmerenim ka dupetu. Spustite telo što je dalje moguće savijanjem laktova, a zatim se vratite u početnu poziciju. Ponovite 10 do 20 puta da biste napravili tricepse.

• Red: Zategni torbu, savij kolena i drži uzde koje su pričvršćene za vrh jedinice. Podignite vrh torbe na grudi i polako je spustite nazad na pod, omogućavajući dnu da ostane stacionarna. Ponovite 10 do 20 puta da ojačate trapezijus i latissimus dorsi.

• Prednja povišica: Nabavite kesu sa bazom napunjenom vodom. Uklonite tapaciranog gornjeg odeljka. Stanite sa razdvojenim ramenima i kolenima blago savijenim. Uhvatite kraj gornjeg dela i podignite ga ispred tela. Kada vam ruka bude horizontalna, spustite je. Ponovite 10 do 20 puta sa svakom rukom da biste razvili prednji deltoid.

• Lateral Raise: Ova vežba je slična prednjoj povišicu osim što podižete i spuštate gornji deo dok je pored vas. Ponovite 10 do 20 puta sa svakom rukom da biste izgradili svoje lateralne deltoide.

• Vojna štampa: Stanite sa razdvojenim nogama i kolenima blago savijenim. Uhvatite kesu i bazu (napunjenu sa dovoljno vode da odgovara vašoj sposobnosti) i podignite je na nivo lica. Držite ga horizontalno dok ga polako podižete iznad glave i spuštate. Ponovite 10 do 20 puta da biste radili na posterima.

• Biceps Curl: Stanite sa razdvojenim ramenima i kolenima blago savijenim. Sa ravnim rukama, uhvati torbu i bazu krajevima. Polako savijte ruke da pomerite jedinicu prema ramenima, a zatim je spustite. Ponovite 10 do 20 puta da udarite bicepse.

• Proširenje tricepsa: Stanite sa razdvojenim ramenima i blago savijenim kolenima. Drћi krajeve torbe i baze i podigni je iznad glave. Polako savijte ruke da biste je spustili iza glave, a zatim ispružite ruke. Ponovite 10 do 20 puta da biste ojačali tricepse.

Ovaj članak se prvobitno pojavio u izdanju magazina Crni pojas za 2021. godinu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.