5 razloga zašto bi Džared Bruks mogao da bude najbolji MMA borac u slamčici na svetu

American MMA fighter Jarred Brooks

Džared „Bog majmuna“ Bruks je rešen da povrati svoj tron u JEDNOM šampionatu – i ne misli da ga iko može zaustaviti.

S tim što je aktuelni kralj divizije Džošua „Strast“ Pacio stao na stranu pocepanog ACL-a, američka zvezda će se suočiti sa #3 rangiranim kandidatom Gustavom „El Gladijadorom“ Balartom za titulu one privremene strawweight MMA svetske titule u glavnom događaju ONE Fight Night 24 na Prime Video- u.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by ONE Championship (@onechampionship)

Bruks je izgubio zlato kada je diskvalifikovan zbog isporučivanja ilegalnog slema Filipincima još u martu, ali dok čeka svoju šansu da ispravi situaciju, krenuće na prelaznu krunu uživo u udarnom terminu u SAD u petak, 2. avgusta.

Iznova i iznova, „Bog majmuna“ je dokazao da je svirepi takmičar, i biće još intenzivniji sada kada je novi otac.

Uoči veoma očekivanog povratka na ikonični stadion Lumpinee u Bangkoku, na Tajlandu, evo pet razloga zbog kojih bi Bruks vrlo lako mogao da bude najbolji MMA borac na planeti.

#1 Ima fenomenalno rvanje

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by ONE Championship (@onechampionship)

Ne krije se Bruksova go-to formula – stavi protivnike na leđa i napumpa ih. Međutim, to ne znači da mogu da ga zaustave.

Kao doživotni rvač i srednjoškolski državni prvak, to je urođeno za 31-godišnjaka.

Bruks ima eksplozivne dvostruke noge koje mogu da provozaju rivale, kao i efektne pramenove sa jednom nogom i telom koji ih mogu odvući na platno.

Sa 11/16 postignutih pogodaka u ONE za 69 posto uspešnosti, sposobnost Amerikanca da borbu dovuče na platno na vrhunskom nivou je dobro dokazana.

On takođe tek treba da prizna jedno rušenje u najvećoj svetskoj organizaciji borilačkih veština, što ga postavlja u dobrom položaju protiv Balarta 2.

#2 On ima kažnjavajuću igru na terenu

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by ONE Championship (@onechampionship)

Bruks je izjednačio svoju potčinjenost ščećući se zajedno sa svojim rvanjem da bi sebi napravio izuzetno snažnu pretnju u MMA.

„Bog majmuna“ ne nudi svojim protivnicima nikakav predah na platnu, jer je i dalje zauzet prizemljem i kilogramima kako bi namestio svom čuvaru prolazak i završne prilike.

Voli da se uzjaše ili razotkrije pozadi, gde može da traži svoja dva omiljena podneska.

Najveći procenat je zadnje gušenje koje je koristio za podnošenje pet protivnika do danas, nakon čega sledi gušenje u trouglu ruke, što je jedna od njegovih opcija sa montažne pozicije.

Čak i ako ne može da obezbedi potčinjenost, Bruksova kontrola gušenja je teško pobeći. U stvari, njegovim protivnicima je laknulo samo kada se oglasi zvono da se završi runda.

#3 Ima neverovatan rezervoar

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by ONE Championship (@onechampionship)

Bruks gura žuste tempo koji može da slomi protivnike u ranom naletu, ali ako su dovoljno iskusni da savladaju početni napad, moraju da budu spremni na produženi napad.

„Bog majmuna“ je u karijeri 11 puta prešao razdaljinu, osvojivši 10 takvih udaraca i došavši na pogrešnu stranu jedne kontroverzne odluke o razlazu.

U svim tim bitkama, navijači će retko viđati proizvod Mash Fight Team-a kako skida nogu sa gasa i obale. On je sve vreme u redu.

Da bi dokazao taj poen, još uvek je bio eksplozivan u petoj rundi svoje pobede nad Paciom u kategoriji od jedne slame mMA svetske titule u decembru 2022.

Duboko u završnom kadru, Bruks je još uvek imao energije da zakuca Filipinca i isporuči prizemlje i funtu do zvona.

#4 On je pretnja na nogama

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Jarred Brooks (@the_monkeygod)

Iako je Bruks poznat po rvanju, protivnici ne mogu da spavaju od opasnosti koju predstavlja na nogama.

„Bog majmuna“ je marljivo radio na tome da vremenom doda svoju upečatljivu igru. Uvek je bio agresivan, brz i moćan – što ga već čini ozbiljnom pretnjom – ali je nastavio da se usavršaval u svojoj veštini kako bi njegova ustaljena igra bila smrtonosnija.

Bruks je nokautirao dva protivnika putem udaraca koji pokazuju njegovu brutalnu silu, a povredio je Hirobu Minowu rukama kada su se borili u januaru 2022.

Možda impresivnije, indijanski starosedelac se dobro kretao i nadmudrejao Pacio za veliki portions njihovog okršaja od pet rundi, što ukazuje na promišljeniji pristup protiv elitnog napadača.

Amerikanac je pogodio prvi, postigao pogodak kombinacijama, i vratio se iz dometa da zaista pokaže svoj IQ borbe.

#5 On ima neraskidivi mindset

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Jarred Brooks (@the_monkeygod)

Iako je teže zakucati sa statistikom, Bruksova mentalna igra takođe igra ogromnu ulogu u njegovom uspehu.

Amerikanac je oduvek verovao da može da pobedi bilo koga ispred sebe, posebno u slamnatoj kategoriji. Veliki razlog za to je taj što se u prošlosti borio – i porazio – veće protivnike u leteću kategoriju i bantam kategoriju.

To nije samopouzdanje bez korena. To potiče od njegovog verovanja u njegov set veština svetske klase i ogromne količine posla koji ulaže u svoj zanat kako bi se pripremio za konkurenciju.

Kada dođe vreme da se bori u ringu ili Krugu, Bruks ima besprekorno verovanje u sebe koje dolazi u njegovim nastupima – uverljivo, dominantno i prosperitetno.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.