‘It Was My Way’ – Alibeg Rasulov Je uvek težio borbenom sportskom uspehu

Alibeg Rasulov

Alibeg Rasulov je celog života jurio sportski uspeh, a konačno bi mogao da isplati dividende na ONE Fight Night 23 na Prime Video-u.

Nepobeđeni 31-godišnjak preuzima Ok Rae Yoon za JEDNU privremenu laku MMA svetsku titulu uživo u udarnom terminu u SAD u petak, 5. jula, a to što mu je kaiš spušten preko ramena bio bi vrhunac višedecenijskog napornog rada.

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by ONE Championship (@onechampionship)

Pre nego što se suoči sa Južnokorejcima za zlato na bokserskom stadionu Lumpinee u Bangkoku, na Tajlandu, saznajte kako je Rasulov svoju strast iz detinjstva pretvorio u uspeh mešovitih borilačkih veština.

Rvanje u Dagestanu

Rasulov je rođen i odrastao u selu Leninkent na periferiji dagestanačke prestonice Mahačkale.

Ruska republika je poznata po neverovatnom rvačkom nasleđu i tu je predstojeći izazivač Svetske titule posekao zube u borbenim sportovima.

„Dok sam dete, birao sam pravi način: da se rvam. Dugo sam se rvao slobodnim stilom.

„Igrao sam i fudbal u školi. Generalno, imao sam sportsko detinjstvo.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Alibeg Rasulov (@rasulov_alibeg.mma)

Setting His Sights On MMA

Iako je završio srednju školu, a potom i visoko obrazovanje, Rasulov nikada nije nameravao da se pridruži redovnoj radnoj snazi.

Oduvek je želeo da bude sportista, i mislio je da je najbolji način da se to uradi kroz mešovite borilačke veštine.

Već naoružan rvačkim iskustvom na visokom nivou, znao je da mora da zaokruži svoj arsenal i krenuo je da radi na svom štrajku pre nego što je uspeo da napravi potez.

Prisetio se:

„U početku sam želeo da se prebacim na MMA. Ali već sam imao rvačke veštine i želeo sam da se usavršim na stend-apu. Pa sam odluиio da uрem u Muay Thai.

„Muay Thai je za mene dobar sport: klinč, udarac laktom, udarac kolena – sve što MMA zahteva, tako da je ovo bila dobra karika.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Alibeg Rasulov (@rasulov_alibeg.mma)

Nakon što se naoružao novim upečatljivim repertoarom koji će ići zajedno sa njegovim hvatanjem, Rasulov je svoje MMA putovanje započeo 2012. godine u teretani Gorets.

Imao je uspeha na amaterskim takmičenjima i ispratio ga je svojim prvim profi okršajem 2013.

Kada je Rasulov podigao ruku, znao je da je na pravom putu.

Tridesetjednogodišnjak je rekao:

„To je bilo posle škole kada sam odlučio da to uradim profesionalno, posle rvanja slobodnim stilom. Odluka je doneta sama od sebe.

„Onda sam imao svoj profesionalni debi pre oko 11 godina i shvatio da je to moj način.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Alibeg Rasulov (@rasulov_alibeg.mma)

Nova zemlja, nove mogućnosti

Nakon što je održao nepobedivu listu pet godina u redovima profesionalaca, Rasulov je jahao visoko u smislu takmičarskog uspeha – ali to je iznelo sopstvena pitanja.

Prošao je skoro dve godine bez borbe, uprkos tome što se prijavio da se suoči sa bilo kim koga stave ispred sebe.

Tada mu je ponuđena šansa da se preseli u Tursku sa novom teretanom i menadžmentom u Hiperion Fightersu, a njegova karijera je ponovo počela ozbiljno.

Osvrćući se na teška vremena koja je pretrpeo, Rasulov je rekao:

„Ponuđene su mi borbe, složio sam se, ali dve godine nisu mogli da mi nađu protivnika. Bilo je veoma teško.

„Bilo je teško motivisati se, ali sam nastavio da treniram i pripremam se. Nastavio sam da se nadam, i to je konačno urodila plodom.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by KHAN FIGHT (@khanfightmma)

Šansa da osvojimo zlato

Rasulov je zaslužio šansu da se takmiči u najvećoj svetskoj organizaciji borilačkih veština sa svojim impresivnim rekordom 14-0, koji uključuje 10 prekida.

Njegov kalibar nije mogao da bude odbijen posle regionalnih pobeda visokog profila, a dobio je istaknut debitantski meč protiv bivšeg svetskog šampiona u lakoj kategoriji MMA Ok.

Turska zvezda je već bila oduševljena ulaskom u velike lige, ali je dobio još jedno pojačanje kada je njegov debi nadograđen na takmičenje za privremeno zlato u odsustvu kralja divizije Kristijana „Ratnika“ Lija.

Iako Rasulov jedva čeka da iskoristi ovu priliku pobedom, on zna da je zabavljanje globalne baze navijača na velikoj američkoj udarnoj platformi od presudnog značaja kada prvi put zakorači u RING ONE.

Rekao je:

„Kada sam potpisan za JEDNO prvenstvo, bio sam hapDa znam da bih se borio protiv najboljih boraca na svetu. Moj cilj ovde je da postanem šampion i pokažem lepe borbe.

„Želim protivniku da ostane u dobroj formi kako bismo mogli da pokažemo spektakularnu borbu. Svaki sportista se priprema za borbu veoma dugo, i želi da ova borba bude zapamćena za ceo život.“

Pogledajte ovaj post na Instagramu

A post shared by Hyperion Fighters (@hyperion.fighters)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.