Utility vs. Combat: Tomahawks and Trade Knives

tomahawk
Crni pojas plus

PROMIŠLJENO PITANJE MIČA MIČELA, POVEZANOG TRENERA AMERIČKE GRANICE GRUBO I TUMBANJE, NAVELO ME JE DA SE POSVETIM PAPIRU NEKIH ZAPAŽANJA U VEZI SA DVA UOBIČAJENA ORUĐA/ ORUŽJE GRANICE. PRVO, RAZMENA KOJA JE DOVELA DO SVEGA OVOGA:

Pitanje: „Da li sam na pravom putu ili pogrešno držim svoj prokleti nož?“

Moj odgovor: „Bouvi dizajni su manifold. Moje lično opredeljenje pada prema nožu ravne kičme sa polu-čuvarom jer mi čuvar kičme ili slomljena kičma zaglavi palac na iskrenom ubodu u sabljasti stisak. Za mene je, u svakom slučaju, lep, ispravan ubod punom snagom sa čekićem na visokoj liniji nemoguć, a u svakom slučaju to je ubica zgloba.“

Mičelovo pitanje je uobičajeno koje nas može odvesti korak bliže mudrosti oružja. Prvo ću vam ukazati na to da je otkrivanje da su određene taktike i prianjanja ubice zglobova moguće samo kada ulažemo vreme u naporne treninge sa tvrdim metama. Ako se držimo igre ogledala, igre senki ili vežbi protoka sisa sa partnerom koristeći lažno oružje, verovatno nikada nećemo nabasati na realnosti koje određenu taktiku čine nesmotrenom. Kako kažu, trenirajte stvarno da biste pronašli stvarno.

Sada Evo mog poimanja teme sečiva i samoodbrane u američkoj istoriji:

Prvo, dizajn trgovačkih noževa je bio mnoštvo. Isto tako, tomahavk dizajni su bili mnoštvo. Iza noža koji je nož i ‘soko koji je ‘soko, masovno proizveden, savršeno opterećen komercijalnim sečivima napravljenim specijalno za borbu bila je retkost.

Bilo je raznih dezena, tegova, dužina, čuvara itd., u opticaju. Da bi preživeo, čovek je morao da bude vešt sa raznim interfejsima alata/oružja. Kada moderni afficionadosi upadnu u ovaj-je-moj-nosivosti mindset, promaše tačku treninga sa ovim istorijskim predmetima.

Tomahavk

To kažem zato što je nož pre svega bio oruđe. Presecanje konopca, pravljenje čupavih štapova za započinjanje logorske vatre, igra kože i sve druge akcije koje je jedan bio potreban da bi se preživelo na granici bile su od izuzetnog značaja. Imati nož koji je služio samo kao oružje je bilo neuobičajeno.

Isto važi i za tomahavk, za koji ne bi trebalo da zaboravimo da je prvenstveno sekira ili sekira iz kampa. Noževi i ‘jastrebovi su slični po tome što su oba bila alat namenjen svakodnevnoj upotrebi. Po svemu sudeći, nosioci su se nadali da nikada neće morati da ih drže za borilačke stvari.

Danas imamo običaj da obrćemo piramidu izbora alata. Često biramo sečiva u borilačke svrhe koje zamišljamo. Često se ne bismo usudili da im otupimo stvari.

Ne pretvaram se da koristim sva sečiva iz kolekcije za svakodnevno sečenje i seckanje. Sa pogledom na istorijsku tačnost, posedujem neke lepe igračke koje ne dingim. Međutim, imam mnoštvo lepih noževa i jastrebova koje sam nabavio u antikvarnicama, i svi su veoma funkcionalni.

Uživam da ih koristim kao alat koji je trebalo da budu I trening sa njima kako bi u potpunosti iskoristili sve svoje borilačke aspekte. Doživljavam rast kad god sam primoran da modifikujem svoju tehniku kako bih se bavio različitim težinama i dužinama dok otkrivam koja taktika se trese kao funkcionalna u svim interfejsima oružja i samim tim su visokog uslužnog programa. Takođe je korisno naučiti koja taktika je specifična za jedan alat jer moraju biti uništavani iz mog repertoara.

Moj poslednji savet: idi sa bilo kojim sečivom u ruci. Kada vam se ukaži da određena taktika ili tehnika zaglavi cifru, povredi ruku ili jednostavno čini da se osećate neprijatno, rešite se rečenog poteza. Ako to ne uradiš i ikada budeš stvarno koristio svoj alat, nećeš to uraditi sa ubeđenjem. Zapamtite da je sasvim u redu ne znati ili koristiti svaki trik u knjizi. Nikada nije u redu da držite stvari samo da biste se osećali kompletno ili da biste proverili premeštanje sa liste.

Nikada ne gubite iz vida činjenicu da su tomahavci bili sekire, a noževi noževi. Napravljeni su za posao, a borba je bila samo treptaj na radaru. U savremeno doba, lako je fiksirati se na kupovinu skupih predmeta za lažne borbe i izgubiti iz vida svakodnevno komunalno preduzeće koje im je bilo namenjeno.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.