9 načina na koje možete da krenete stopama specijalnih snaga!

9 načina na koje možete da krenete stopama specijalnih snaga!
Crni pojas plus

Ovi saveti su ublaženi od autorskih 16 godina sa Specijalnim snagama i 11 godina kao instruktor borbe.

NEMA ZAMENE ZA TRENING

Horde „gospodara“ stoje u redu ispred kapija vojnih baza, tvrdeći da znaju magični sistem borbe i nindža smrtonosni dodir koji je potreban specijalnim snagama. Njihov prodajni teren obično ide ovako: „Moje tehnike su toliko efikasne da svako ko ih poznaje može lako da pobedi neprijatelja i sa vrlo malo prakse, bez obzira u kakvom je stanju.“

To je sjajna priиa, ali nije istinita. Odavno, vojska je otkrila da je tajna borbe protiv efikasne obuke. Dok postoje neki mali dragulji znanja koji će vam pomoći da trijumfujete u borbi, sve se svodi na treninge – a najviše na treninge u osnovama. Razlika između dobrog borca i početka- ner je u tome koliko svako dobro poznaje osnovne strategije i izvršava osnovne tehnike.

NE ZAPOSTAVLJAJTE REALIZAM NA OBUCI

Koliko puta ste pohađali kurs samoodbrane koji vodi instruktor koji se hvali: „U pravoj borbi, samo bih uradio ovo i sve bi bilo gotovo. Ali ne možemo to da vežbamo ovde jer ćemo ubiti nekoga“? Sledeće, verovatno će objasniti da taj potez mora da se uradi kako treba ili neće uspeti. Tada počinješ da se pitaš, Ako ne mogu da radim na tome na treningu i moram da ga izvedem kako treba da budem efikasan, kako da se pripremim da upotrebim ovo smrtonosno oruћje u borbi za ћivot ili smrt?

To nas dovodi do druge tajne specijalnih snaga: realistične obuke. Odnosi se na borilačke umetnike koliko i na vojnike. Uzmite u obzir reči mudrosti Gičina Funakošija: „Mora da ste smrtno ozbiljni u vozu- ing. Vaš protivnik uvek mora da bude prisutan u vašem umu.“

Možda ćete započeti razvoj borilačkih veština šutiranjem i udaranjem vazduha, ali pre ili kasnije, moraćete da pogodite nešto malo čvrstije. Na srednjem nivou, videćete da ulošci za lupanje i teške torbe grade vaše samopouzdanje, poboljšavaju vašu snagu i povećavaju vašu brzinu. Međutim, da biste napredovali dalje, moraćete da se suočite sa nečim što želi da vam uzvrati.

Vaši treninzi takođe moraju da uključuju element upravljanja strahom i vakcinaciju adrenalina. Ukoliko ne trenirate svoje telo da se nosi sa efektima deponije adrenalina, možda ćete biti zamrznuti u svojim tragovima kada prvi put sretnete pravu pretnju.

USLOVLJAVANJE JE KRITIČNO

Previše majstora borilačkih veština govori o važnosti vežbanja svojih tehnika i oblika kada ne mogu da vide preko crnih pojaseva da pogledaju u svoje pete ili nisu u stanju da završe dvominutnu sparing sesiju bez rizika od srčanog udara. To dovodi do treće tajne specijalnih snaga: uslovljavanja.

Toni Blauer voli da govori svojim učenicima: „Ne možeš da lažiraš izdržljivost.“ To je princip koji deli sa vojskom. Jedini način da budemo spremni za borbu je da budemo u formi da se borimo. Kada umetnik borilačkih veština kaže: „Ne kandidujem se za uslove- ing jer planiram da ostanem i borim se“, to se može prevesti kao: „Nisam spreman da uradim ono što je potrebno da bih uočen.“ Isto tako, oni koji tvrde da ne dižu tegove jer će ih to učiniti sporim samo traže izgovore za to što nemaju ambiciju da nauče kako da koriste treninge sa tegovima kako bi unapredili svoje borilačke veštine.

GLATKO JE BRZO

Amerika je zemlja 24-časovne snage, plastičnog novca i brze hrane. Prirodno je da Amerikanci ћele da se sve odmah isporuиi. Borilački umetnici žure da uče, a većini njih se žuri da budu brzi.

Specijalne snage priznaju da je brzina razorno oružje u borbi, ali takođe znaju da je najbolji način za razvoj brzine prvo učenje tehnike. Nakon što spustite pokrete, možete da ubrzate njihovo izvršenje. Ali uradite ih glatko iznad svega. Rečima Rorion Grejsi, „Samo se opusti i uradi svoj potez.“

NEKA SE VAŠE ORUŽJE SLOŽI SA DOMETOM

Kao što ne biste koristili sačmaru kao precizno dalekometno oružje, ne bi trebalo da pokušavate da koristite prirodno oružje vašeg tela unutar ili izvan njihovog predviđenog dometa. Ako preterate- produžite udarce i udarce, rizikujete da izgubite ravnotežu. Ako napadnete metu koja je preblizu, rizikujete da vas zaglavi protivnik. Korišćenje pravog alata za posao je važno – bilo da ste Bob Vilja ili Brus Li.

Sposobnost zatvaranja daljine, kontranapada i izbegavanja upravo u pravom trenutku jedna je od najvažnijih razlika između veštog borca i početnika. Biti u mogućnosti da zatvoriš prazninu čim se otvor razvije zahteva timing i pravilna manipulacija daljinom. Malo pomeranje sa putanje udarca ili šuta dok ostajete u dometu da izvršite sopstvenu tehniku je suština savladavanja distance. Utvrđivanje tačnog vremena kada je vaš neprijatelj podložan određenom napadu i useljavanje u finiš konfrontacije je suština ovladavanja tajmingom.

KORISTITE GERILSKO RATOVANJE

Vojne snage su nauиne da napadaju tamo gde je neprijatelj najslabiji. Nikada se ne ograničavaju na jednu vrstu bitke. Pre više od 2.000 godina, Sun Cu je napisao: „Preuzeti protivnike, a da ne budu poraženi je stvar neuobičajenih i pravoslavnih metoda“, i „Vaše bojno polje ne treba da bude poznato, jer kada se ne zna, neprijatelj mora da napravi mnoge stražare.“

Brus Li je bio jedan od prvih instruktora borilačkih veština na Zapadu koji je primetio da predaje te koncepte. On je naglasio značaj veštine u štrajku, hvatanju, hvatanju i oružju. Biti potpuni borac, rekao je on, priprema vas za neočekivano jer vam omogućava da funkcionišete pod bilo kojim uslovima.

Važno je da se nikada ne borite protiv protivnika. Ako je bokser, ne bi trebalo da podnosiš udarce od pete do pete i da razmenjuješ udarce. Ako je hvataljka, ne bi trebalo da pokušavaš da ga pobediš u rvanju.

UDARNE VITALNE OBLASTI TEHNIKAMA ZAVRŠETKA

Da biste onemogućili sve borbene snage, morate napasti strateške lokacije. Mnogi vojni sukobi se osvajaju ogromnom upotrebom osnovnih taktika protiv ključnih ciljeva. U ovom dobu visokotehnološkog naoružanja i nevidljive borbe- ers, vojska je ponovo otkrila vrednost dobro postavljenih hitaca, ali je ružan posao prizemnog angažovanja i dalje neophodan da bi se osigurala pobeda.

Kada je reč o tehnikama borilačkih veština, nije važno kako to izgleda već kako funkcioniše. Drečavi, kom-plikatni potezi su rizični i neefikasni u pravoj borbi, i mogu im se lako suprotstaviti. Kao što je Brus Li rekao: „Borba nije statična, niti je vezana pravilima i tradicijom. Borba u najosnovnitiju formi je ružna.“

IZVRŠITE BRZINOM, IZNENAĐENJEM I NASILJEM AKCIJE

Kada dođe vreme da se počne napad, specijalne snage napreduju sa 100-procentnom posvećenošću. Znaju da da bi uspeli, moraju da treniraju dok njihovo kretanje ne bude refleksno i instinktivno. Zato timovi prolaze obuku scenarija koja ih uči kako da momentalno reaguju na bukvalno svaki napad.

U Dodћo trebalo bi da razvijete tehnike koje možete koristiti za najčešće situacije koje vas ugrožavaju. Vežbajte dok ih ne izvršite automatski i bez oklevanja.

Međutim, ne računajte da ćete moći da koristite unapred planirane odgovore. Nijedan napadač neće postupiti baš onako kako očekujete. Morate slobodno da razmišljate i prilagodite svoju tehniku ako ne funkcioniše onako kako je to bilo poslednji put kada ste je probali. Takođe zapamtite da tokom vrućine bitke, možda nećete dobro presladiti svoj potez. Zato je najbolje izbegavati tehnike koje su previše komplikovane ili koje se oslanjaju na fine-motoričke sposobnosti. Setite se Marfijevog Osmog zakona borbe: „Nijedan plan nikada ne preživi prvi kontakt.“

NIKAD NE ODAJ SVE SVOJE TAJNE

U modernom ratovanju, potreba za čuvanje tajni naziva se „operativna bezbednost“. To podrazumeva sprečavanje ljudi koji nisu direktno uključeni u misiju da nauče vašu taktiku, tehnike i procedure. Njegov cilj je da smanji šansu da informacije padnu u pogrešne ruke i budu iskorišćene protiv vas i vašeg tima.

Kroz istoriju borilačkih veština, majstori su imali istu ideju. Oni su zadržali neke od svojih ključnih tajni — koje se zovu sakrivanje na japanskom — tako da potencijalni neprijatelji ne bi mogli da ih iskoriste protiv dobrih momaka.

Kao borilački umetnik, treba da budete selektivni u kome trenirate i nivo tehnike koju prenosite. Današnji saveznik je možda sutrašnji neprijatelj.

Rendi Mekelvi je glavni narednik u američkoj vojsci. On drži crni pojas drugog stepena u kama bushi kaj karateu i prvostepeni shotokan karate, a trenira u JKD i BJJ.

Ovaj članak se prvobitno pojavio u izdanju časopisa Black Belt za 2020. godinu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.