Beyond Martial Arts and into Popular Culture

Beyond Martial Arts and into Popular Culture
Crni pojas plus

Prava mera veličine umetnika ne leži samo u njihovoj slavi ili dostignućima već u njihovoj sposobnosti da utiču na druge. Slava, sama po sebi, može da bude obmanjujuća, a dostignuća, iako impresivna, mogla bi samo da odražavaju lične prekretnice slične brojkama računovođe. Uticaj je, međutim, potpuno drugačija zver. To je sposobnost da inspiriše druge koji razdvajaju zaista velike umetnike.

Ovaj koncept, izvučen iz književnih teorija Harolda Bluma, podjednako je primenljiv i na borilačke veštine. Blum je govorio o „jakim pesnicima“ čiji se uticaj osetio na naredne generacije pesnika.

Slično tome, u svetu borilačkih veština videle su se ličnosti čiji su uticaji preoblikoli čitave discipline. Na primer, Mas Ojamino stvaranje Kjokušina transformisalo je karate, dok je džudo Jigora Kana prožimao savremenu umetnost hvatanja.

Među ovim uticajnim ličnostima, Brus Li se ističe kao transcendentna ikona čiji je uticaj premostio borilačke veštine, kinematografiju, pa čak i širu pop kulturu.

Nasleđe i uticaj Brusa Lija su sveprisutni. Ona dovodi u pitanje tradicionalna ograničenja borilačkih veština, promoviše prihvatanje unakrsnog treninga i šampione pluralističkog pristupa borilačkim istinama, omogućavajući praktikantima da iz različitih stilova izdvaju uvide.

Njegova filozofija i metodologija nastavljaju da oblikuju ne samo tradicionalnu umetnost već i moderne borbene sportove poput MMA, gde njegovi principi funkcionalnosti odjekuju u praktičnom fokusu sporta.

Štaviše, Lijev uticaj se proteže i izvan dodžoa. U kinematografiji je postao sinonim za borilačke veštine, postavljajući standard koji su mnogi filmski stvaraoci nastojali da oponašaju dugo posle njegove smrti. Od mejnstrim holivudskih filmova do individualnih težnji za ličnostima pop kulture, Lijevo nasleđe je sveprisutno. Pojavljuje se u suptilnim omažima kao muzičar koji pozajmljuje Liju ličnost na ekranu za scensko ime, ili u opuštenim referencama kao što je idolizacija likova u filmovima kao što su „Bugi noći“.

„MOŽETE DA VIDITE SKROMAN UTICAJ LIJA U SVIM EKLEKTIČNIM STILOVIMA KOJI SU POKRENUTI JOŠ OD SEDAMDESETIH GODINA PROŠLOG VEKA, ALI NIKADA NISU DALEKO ODMAKLI. SVI SU TVRDILI DA SU UPLITALI NAJBOLJE OD MNOGIH STILOVA U JEDAN SJAJAN STIL, ALI SU ZAVRŠILI MANJE UBEDLJIVI NEGO JEET KUNE“

Ipak, Lijev rasprostranjeni uticaj nosi sa sobom mač sa dve oštrice, koji podseća na Blumovu „teskobu uticaja“ gde bi velika dela mogla da uguše novu kreativnost. U borilačkim veštinama, to se vidi u brojnim eklektičnim stilovima razvijenim posle sedamdesetih godina prošlog veka koji su pokušavali, ali često neuspešno, da nadmaše dubinu i privlačnost Jeet Kune Doa.

Aspiratori borilačkih veština i mislioci našli su se u senci Lijevog monumentalnog nasleđa, težeći da iskovaju originalne puteve u predelu koji je teško definisao.

Trajni uticaj uticaja Brus Lija na borilačke veštine i šire je neosporan. Sve dok njegova zaostavština traje, ambiciozni borilački umetnici suočiće se sa izazovom da produže ili nadmaše duboke uvide Jeet Kune Doa.

Sam Brus Li je morao da se kreće kroz ove vode, krećući se izvan granica Wing Chun-a da bi razvio Jeet Kune Do. Budući borilački umetnici će na sličan način morati da grade na njegovom temelju duboke misli i funkcionalne tehnike kako bi postigli veličinu.

Samo će vreme pokazati koliko dugo će Lijev uticaj odjeknuti, ali nastavlja da oblikuje put bezbrojnih pojedinaca u borilačkim veštinama i šire.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.