Rajan Garsija se suočava sa iskakanjem iz karijere, reputacionom propašću

Ryan Garcia interview

Rajan Garsija se suočava sa reputacionom propašću, zajedno sa odugovlačenjem karijere znatno zbog suspenzije posle otkrića njegovih neuspeha na doping testu.

Zvezda Zlatnog dečaka trenutno se nalazi u Las Vegasu na borbi Canelo vs Munguia i zatražila je da se otvori B uzorak iz njegovih rezultata VADA testiranja. Insistiranje dolazi na leđima zabranjenog steroidnog ostarina i još jedna neimenovana supstanca koja se nalazi u njegovom sistemu pre borbe Devina Hejnija, koju je dobio većinskom odlukom.

Garsija je oslobođen trenutnog otrova usmerenog na njega od strane navijača, medija i zagovornika čistog sporta. Obećao je da će se boriti protiv rezultata testova i spasiti svoju reputaciju. Međutim, ovo će biti teška borba za njega da pobedi.

Suđenje putem društvenih mreža već je Garsiji izrečena i pogubljena nakon što je prisustvovala vrhunskom nastupu za koji su mislili da je čist borac. Njegove igre pred borbu su pohvaljene, a njegova taktika tokom takmičenja videla ga je kako poništava izuzetnog boksera u Hejniju.

Kako su se stvari promenile za dve kratke nedelje od kada se završila izuzetna borba sa Hejni. Garsija će biti suspendovan na do dve godine, verovatno i duže, u zavisnosti od njegovih namera i toga da li postoje bilo kakvi dokazi o znanim prestupima. U najboljem slučaju, Garsija je mogao da ubedi Svetski bokserski savet da je njegov prekršaj nenajasan. Konor Ben i Ališa Baumgardner uspešno su lobirali, što je nedavno bio slučaj.

Dok je Ben još uvek pod oblakom, Baumgardner može naizgled da se bori kad god poželi uprkos kucanju na obe njihove reputacije.

Ono što Garsiji ne pomaže je drskost i reakcija na društvenim mrežama. On već trlja ljude na pogrešan način tako što zbija šale i preti da će tužiti svakoga ko veruje da su neuspesi namerni. Garsija ipak ima novac i boksersku moć Oskara De La Hoje iza sebe, što je u prošlosti pomagalo borcima.

Međutim, ovakva reakcija nije bila na bokseru koji je pozitivan na testu, naročito na druženjima. To se jednostavno svodi na Garsijin temperament u nagomilavanju Hejnijeve borbe i иinjenicu da je sve pretvorio u verovanje da ima mentalnu bolest. Nakon pobede, obelodanio je da je unapred snimio priznanje da će namerno pokušati da natera ljude da pomisle da nešto nije u redu sa njim. Uprkos tome što radi na Hejniju i njegovom timu, ta obmana samo dodaje još animoziteta prema Garsiji za njegove pozitivne rezultate testa.

Reputaciona propast je na brzoj pruzi ukoliko u narednim danima ne izađe nešto značajno kako bi se dokazala njegova nevinost ili, u najmanju ruku, nenamerna priroda.

To je najbolje što Garsija može da nada, a najgora je nezamisliva ideja za boksera na vrhu sveta 21.

Stavovi izneti u ovom članku su mišljenja Fila Džeja. Saznajte više, pročitajte sve članke od iskusnog pisca boksa, a pratite na Tviteru @PhilJSuper Sport.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.