Entoni Džošua radi na otvaranju doma za negu penzionisanih boksera

Entoni Džošua radi na otvaranju doma za negu penzionisanih boksera

Entoni Džošua planira da stvori dom za negu, obezbeđujući bokserima mesto kada odu u penziju.

Rastući problem hronične traumatske povrede mozga (CTE) u sportu i drugim povezanim pitanjima doveo je do poziva na dalje bezbednosne mere. Miki Vord I Šugar Rej Robinson su dva poznata boksera kojima je dijagnostikovan CTE.  Univerzitet u Kardifu sproveo je studiju koja je pokazala da 20 posto boksera pati od CTE- a. Otkriće je takođe pokazalo da postoji sve veći rizik da bokseri dobiju demenciju.

To je aktuelno pitanje, s obzirom na sve veći broj boraca koji izlaze iz penzije. Majk Tajson planirano je da se suoči Džejk Pol 15. novembra. Prvobitni datum 20. Mada će se borba nastaviti, postojale su bezbednosne zabrinutosti pre nego što je sankcionisana kao profi borba. Tajson je oko tri decenije stariji od Pola.

Evander Holyfield’s 2021. povratak protiv Viktor Belfort je takođe kritikovan. Vreme reakcije Holyfielda je drastično usporilo pre nego što ga je Belfort ispustio. Sudija bi zaustavio borbu, pokazujući opasnost sa kojom bokseri mogu da se suoče u starijoj dobi. Džošua želi da se vrati zajednici.

„Oni pate sami od sebe, tako da smo govorili o otvaranju doma za negu. To bi bio deo moje bokserske zaostavštine – da sam nešto vratio sportu koji me je naterao. Jedina stvar kojoj bih se nadao je da moje zdravlje ostane netaknuto. Zato što je tvoje zdravlje najvažnija stvar koju stavljaš na kocku. To možemo primetiti kod boraca kada im se zdravstveno stanje pogoršava, ali nikada zapravo ne pričamo o tome među sobom. Fokusiramo se samo na pobedu.

„Da ne boksujem bio bih četvrtina čoveka koji jesam, to me je učinilo zaista pronicljivim, inteligentnim, izgradio svoj karakter, snažnog uma, jake volje, to mi je zaista pomoglo. Ne uzima mnogo od mene, ne, obeжavam ti. Zdravlje je važno u ovom sportu ali zato morate naporno da trenirate, zato morate pametno da trenirate. Mnogo sparingujemo, zato moraš da budeš dobar, ako nisi dovoljno dobar ne bi trebalo to da radiš jer je to tako štetno za tvoje zdravlje“, Džošua Rekao

Reakcija

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.