Propisi F1 2026: Luis Hamilton izdao upozorenje zbog novih automobila dok vozači izražavaju strah zbog ‘sporih’ brzina

FIA je u četvrtak objavila propise koji će diktirati dizajn sledeće generacije F1 automobila u 2026. gledajte svaku sesiju kanadskog GP-a uživo na Super Sport F1, sa prvim treningom u petak u 18.30 i nedeljnom trkom u 19:00

Luis Hamilton je bio među više vozača Formule 1 kako bi izrazio zabrinutost zbog potencijalnog nedostatka brzine u sportskim automobilima 2026. godine, nakon što su u četvrtak obelodanjeni novi propisi.

Upravno telo ovog sporta, FIA, objavilo je propise koji će diktirati dizajn sledeće generacije F1 automobila, sa fokusom na smanjenje trenutnih modela za proizvodnju bližih trka.

Manja mašinerija će videti smanjenu težinu F1 automobila za 30 kilograma, a istovremeno će uključiti pojednostavljeni motor sa sagorevanjem koristeći potpuno održiva goriva i uvođenje novog dugmeta za preticanje.

Sedmostruki svetski šampion Hamilton, koji je angažovan da vozi za Ferari kada se nova pravila uvedu 2026. godine, rekao je: „To je samo 30 kilograma tako da dok je to korak u pravom smeru oni su i dalje teški.

„Tek sam jutros video ono što su svi videli tako da još uvek nemam ogromne misli o tome.

„Razgovarao sam sa nekim vozačima koji su vozili (auto 2026) na simulatoru i kažu da je prilično sporo. Videćemo da li je to pravi pravac ili ne.

„Međutim, mislim da u smislu održivosti, posebno na strani energetske jedinice, mislim da je to zaista hrabar korak i da ide u pravom smeru.

„Međutim, samo moramo da se uverimo da su automobili efikasni, brzi i stvarni korak napred, a zapravo trkanje je poboljšano.“

Albon: Mislim da će 2026. automobili biti izuzetno spori

S tim što je objavljivanje propisa stiglo pre medijskog dana uoči Velike nagrade Kanade ovog vikenda, nekoliko vozača imalo je priliku da da svoje reakcije.

Neki od vozača imali su priliku da voze simulirane verzije automobila za 2026. godinu, a čini se da se vest o neuverljivim performansama proširila po padežu.

Vozač Vilijamsa Aleks Albon, koji je nedavno potpisao dugoročni ugovor sa ekipom, bio je možda i najizjašnjeniji od aktuelnih vozača dok je davao procenu.

„Ne želim da govorim iz okreta, ali mislim da će biti veoma sporo, izuzetno sporo“, rekao je Albon. „Pretpostavljam da se mnogo stvari radi okolo da bi se uverili da se brzine na pravoj liniji ne skidaju na kraju sa svim MGU-K i onim što nije uključeno.

„I dalje mislim da treba da se uradi neki posao. Videti neke od radova koje smo uradili, i videti tragove brzine oko nekih pruga, prilično je sporo.

Veliиina automobila, mislim da je pravi smer. Ne govoreći negativno oko toga, mislim da postoje pozitivni i negativni oko cele stvari. Izgleda da oporavljanje onoga što stvaraju novi propisi motora, znači da sve postaje izuzetno komplikovano.

„Cela aero staza kojom ćemo se spustiti, radije bih samo da imam malo jednostavnije motore, malo više možda standardizovane delove unutar motora ili šta god to bilo, i da se samo vratimo na osnovniju regulativu.“

Alonso: Konkurencija najvažnija

Fernando Alonso iz Aston Martina, jedini vozač stariji od Hamiltona na mreži, koji je takođe potpisao ugovor o nastavku vožnje po novim propisima, rekao je da će najvažniji faktor biti konkurentnost.

„Mislim da će manji automobili, samo biti u stanju da preteknu, ili da se bore još malo, to će biti najbolji deo za vozače“, rekao je Španac.

„Mislim da je za nas najvažnije da je to tesno takmičenje i da mnoge ekipe i vozači imaju mogućnost da pobede. Ono što nam se ne sviđa je kada jedan tim pobedi u svim trkama dve ili tri godine, pa da vidimo da li pravila iz 2026. to mogu da donesu“.

Novi propisi imaju tendenciju da proizvedu dominantan automobil u značajnom periodu, pre nego što rivali počnu da sustiћu, kao љto se deљava u aktuelnoj kampanji sa Red Bulom Maks Verstapen je konaиno pod pritiskom Ferarija i Meklarena posle dve dominantne kampanje.

Međutim, zadržavanje istih propisa u dužem periodu išlo bi protiv suštine sporta i oštrog dizajna i tehnologije koju stvaraju njegovi inženjeri.

„Češće da ne kada oni (FIA) urade promene neki timovi rade bolje što drugi“, dodao je Hamilton.

„Nadamo se da ovi propisi neće napraviti preveliku razliku.“

McLarenov Oscar Piastri je ponovio strahovešešir polje može ponovo da se raširi promenom propisa.

Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Sky Sports-u sa NOW
Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Super Sport-u sa NOW

„Svaki put kada su se propisi promenili to je dovelo do prilično velikog širenja“, rekao je Australijanac.

„Sa ovim regovima tek sada počinjemo da sustiћemo Red Bul.

„Međutim, imamo mesto u društvu koje će biti na čelu tehnologije i inovacija i pretpostavljam da biste mogli da tvrdite da to ponekad dođe po cenu trkanja.

„Ne bi me iznenadilo da se timovi više razdvoje 2026. godine sa aero regovima i regovima motora.“

Petak 7. jun
18h: Canadian GP Practice One (sednica počinje u 18.30 časova)
20h: The F1 Show
9.45pm: Canadian GP Practice Two (sesija počinje u 10 uveče)

Subota 8. jun
5.15pm: Canadian GP Practice Three (sesija počinje u 17.30 časova)
20h: Kanadski GP kvalifikacioni nagomilavanje
9 uveče: Kanadska GP kvalifikacija
11 uveče: Tedova kvalifikaciona beležnica

Nedelja 9. jun
5.30pm: Grand Prix Sunday – Canadian GP build-up
19h: THE CANADIAN GRAND PRIX
9pm: Chequered Flag – Canadian GP reaction
10 uveče: Tedova beležnica

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.