F1: Mercedes otkrio plan za nadogradnju Kanadskog Gran Prija dok gledaju da grade na „momentumu“ Monaka

Razvoj bivšeg šampiona na W15 nastaviće se u Montrealu, dok će oba kola proći svoje najnovije prednje krilo posle ohrabrenja u Monaku; Pogledajte kanadski GP ovog vikenda, sa svakom sesijom uživo na Super Sport F1 i nedeljnoj trci u 19h

Mercedes je obelodanio da će doneti dodatne nadogradnje na Veliku nagradu Kanade dok gledaju da izgrade svoj „zamah“ od nedavnih F1 događaja.

Direktor tima Toto Volf kaže da iako „napredak još uvek nije pokazan u smislu pozicija“ oni „znaju da hoće u dogledno vreme“ ako održe svoju nedavnu stopu razvoja usred opšteg zatezanja terena na prednjem delu F1.

Najbolji rezultat Mercedesa na Gran priju do sada 2024. godine i dalje je peti ali je ekipa bila ohrabrena učinkom novog prednjeg krila uvedenog na automobilu Džordža Rasela na poslednjoj trci u Monaku.

Govoreći u video snimku tima posle Monaka, posle trke u kojoj su Rasel i Luis Hamilton završili na petom, odnosno sedmom mestu bilo koje strane Red Bula Maksa Verstapena, direktor inženjeringa staze Endrju Šovlin rekao je o svojim nadama za Montreal: „Svakako se nadamo da ćemo nadograći momentum koji smo imali nedavno, zatvarajući taj jaz napred.

„Imamo neke manje ispravke. Sigurno ćemo imati prednje krilo dva na oba kola. To je nešto na čemu smo radili i postaraćemo se da to isporučimo.“

Procenjujući kako je nadogradnja doneta na jedinstvenu uličnu stazu u Monaku, Šovlin je rekao: „Postoji razlog zašto timovi obično ne donose komplete za ažuriranje u Monako, što je veoma niska priroda kola. Иinjenica da je toliko zauzeta, kratki strejt, veoma je teљko proceniti bilo љta.

„Svi podaci koje smo videli, mada, kažu da je isporučivao performanse, donosili su korist u smislu kako se automobil osećao.

„Džordž je bio zadovoljan zbog toga, i mogao je da oseti da je to korak u pravom smeru. Zadovoljni smo onim što smo do sada videli, ali saznaćemo više u Montrealu i onda posebno kada dođete do staze kao što je Barselona sa širim dometom brzine u uglu, zaista možete da počnete da učite o tome tamo.“

Volf je u Mercedesovom pregledu u Montrealu dodao: „Nastavljamo solidan napredak sa našim automobilom, poboljšavajući njegovu ukupnu ravnotežu i praveći korak bliže onima koji su pred nama.

„Oba vozača će imati novo prednje krilo, a za ovu manifestaciju biće još nekih razvojnih predmeta. Novo prednje krilo ponudilo je mali dobitak u krugu oko tesnih ulica kneževine i trebalo bi da ponudi veću korist predstojećim krugovima.

„Prednji deo terena je neverovatno takmičarski nastrojen. Sabijala se i nemamo iluzije da će drugi nastaviti da se poboljšavaju“, rekao je on.

„Moramo da nastavimo naporno da radimo da bismo se uvukli u miks.“

Hamilton je sugerisao da je Rasel prvi koristio novo prednje krilo

Šovlin je u međuvremenu obelodanio da je Hamilton taj koji je predložio da Rasel vodi tada jedino novo prednje krilo koje je Mercedes imao na raspolaganju za Monako.

Inženjer Mercedesa je objasnio da, iako tradicionalno više vole da imaju na raspolaganju „trkačke količine“ novih delova – po jedan za svaki od svoja dva automobila, a potom i rezervni – pre nego što su ih uveli u trkački vikend, njihova trenutna neprilika učinka dovela je do promene pristupa po nahođenom vozaču, a prva prilika da ga usvoje dolazi sa prednjim krilom u Monaku.

„Pre izvesnog vremena vozači su pitali zašto uvek čekamo dok ne budemo dobili kompletan set? Zašto jednostavno ne pustimo nekog od nas da ga vodi?“, objasnio je Šovlin.

„Složili smo se sa njima da, s obzirom na situaciju sa ekipom u smislu učinka, treba da se poboljšamo i treba da učimo. Sasvim je dobro imati različite specifikacije na kolima da to uradite.

„Jesmo se složili sa vozačima da tamo gde smo sada, rado ćemo dovesti jednog na stazu i obojica su bili zadovoljni zbog toga.

„Teško pitanje je bilo kako da odlučimo ko će ga voditi? Ali Luis je rekao, ako ćemo početi da radimo ovo gde nemamo dovoljno delova, neka ga Džordž vodi u Monaku, biće trka u budućnosti gde imamo jedan apdejt i naravno samo naizmenično od sada pa naviše.

„Ali Luis je doneo tu odluku prilično jednostavno za nas.“

Četvrtak 6. jun
19.30 časova: Konferencija za novinare vozača

Petak 7. jun
18h: Canadian GP Practice One (sednica počinje u 18.30 časova)
20h: The F1 Show
9.45pm: Canadian GP Practice Two (sesija započinjet 10 uveče)

Montreal je domaćin devetog kola F1 sezone 2024 sa Velikom nagradom Kanade

Subota 8. jun
5.15pm: Canadian GP Practice Three (sesija počinje u 17.30 časova)
20h: Kanadski GP kvalifikacioni nagomilavanje
9 uveče: Kanadska GP kvalifikacija
11 uveče: Tedova kvalifikaciona beležnica

Nedelja 9. jun
5.30pm: Grand Prix Sunday – Canadian GP build-up
19h: THE CANADIAN GRAND PRIX
9pm: Chequered Flag – Canadian GP reaction
10 uveče: Tedova beležnica

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.