Tržište vozača F1: Opcije Estebana Ocona i Karlosa Sainca za 2025. godinu diskutovane na Sky Sports F1 podkastu

Dejvid Kroft i Sajmon Lazenbi pridružuju se najnovijem Skaj Sports F1 podkastu kako bi razgovarali o predstojećem izlasku Estebana Okona iz velike odluke Alpine i Karlosa Sainza; poslušajte podkast ispod dok Sky F1 duo odgovara na pitanja na F1 2024 do sada uoči kanadskog GP ovog vikenda

Tržište vozača Formule 1 za 2025. nastavlja da fascinira sa devet od 20 mesta sledeće sezone koja još uvek nisu popunjena skoro do polovine ove godine.

Dok je Serhio Perez – i zavidno mesto u Red Bulu – sada van tržišta, Esteban Ocon je definitivno na njemu pošto je potvrđeno da se vreme Francuza u Alpini bliži kraju posle pet sezona u timu.

Љta je sledeжe za Ocona i alpski tim koji odlazi? A šta je najnovije o budućnosti Formule 1 Karlosa Sainca, četiri meseca posle šok vesti da je izgubio mesto u Ferariju za 2025. godinu od Luisa Hamiltona?

Govoreći pre nego što je Perezova očekivana obnova Red Bula potvrđena, Dejvid Kroft i Sajmon Lazenbi su se pridružili Super Sport F1 podkast pre nego što odleti na Veliku nagradu Kanade ovog vikenda da proceni najnoviju sliku…

Šta je sad za Ocona posle Alpine?

Sa 27 godina i sa 141 gran priju pod pojasom, uključujući i pobedu na mađarskom GP 2021. godine, Ocon teoretski ulazi u premijeru karijere i, na stranu Monako, nadmašio je Pjera Gaslia u teškom alpskom automobilu do sada ove sezone.

Međutim, čini se da su opcije Francuza da nastavi u F1 ograničene na područje mreže gde se trenutno utrkuju alpski koji se bore. Ocon je izgleda ‘Plan B’ za Sauber/Audi ako ne slete sa Sainza, dok je on takođe povezan sa sedištem u Haasu.

Posle rasprava o Padoku koje je vodio u četvrtak u Monako GP, Kroft kaže da ga ovonedeljna vest o alpskom izlasku Francuza nije iznenadila, čak ni pre Oconovog sudara u prvom krugu sa timskim kolegom Gasliom koji je toliko razljutio Alpinog šefa tri dana kasnije u Kneževini.

„Stekao sam jasan utisak da Esteban nije bio na vrhu liste za kupovinu Alpine za sledeću godinu i šire“, rekao je Kroft.

„Pominjalo se mnogo imena vozača i Esteban nije bio naročito visoko na tom mestu. Ne kažem da su hteli da ga se otarase u toj fazi, ali on nije bio najužeg u njihovim mislima.

„Onda smo otišli na konferenciju za štampu i Esteban je veličao vrline vožnje u Le Manu i takmičio se u WEC-u (Svetskom prvenstvu u izdržljivosti) i to često udara vozača koji drži opcije otvorenim za svoju predstojeću karijeru.

„Onda smo naravno imali trku u kojoj je, još jednom, imao zajedničko okupljanje i, još jednom, to je bilo sa njegovim saigračem, i mislim da je to možda ubrzalo odluku.

„Bruno Famin, direktor tima, s pravom nije bio zadovoljan onim što se dogodilo. Da li je odlučio pre nego što nisam siguran, mislim da je to definitivno bilo izmišljeno posle toga, i to se desilo sa vestima koje smo imali.

„Esteban Ocon je zaista divno ljudsko biće, imam dosta vremena za njega, ali on ima te trenutke sa tim saigračima, i to ne čini nužno njegovOM CV-ju nikakvu uslugu.

„Razgovarao je sa drugim timovima, tako da nije da ćemo definitivno izgubiti Ocon od Formule 1. Nadam se da neжemo. Postoji potencijal za njega.

„On je svakako u užem izboru za Haas zajedno sa brojnim drugim vozačima. Ali on priča o drugim serijama, a to nije bilo toliko iznenađenje kao na (Monaku) konferenciji za medije.“

Ko bi mogao da zameni Ocona u Alpini?

Enstone autfit je jedan od tri tima kojima nijedno mesto još nije popunjeno za 2025. godinu, iako se očekuje da Gasli ostane.

Alpin u vlasništvu Renoae predstavljaju jedan od samo četiri aktuelna tima sa statusom ‘works’ – prioritetna odeća proizvođača motora – ali su zaglibljeni u periodu preokreta na stazi i van njih. Oni trenutno sede na devetom mestu konstruktora sa samo dve tačke na tabeli.

„Trenutno stvari nisu baš ružičaste u alpskoj bašti, pa šta onda gledaju?“, pitao je Lazenbi o pristupu enstonskog tima njihovoj liniji vozača.

„Da li će uspeti da privuku vrhunske ešalone na mrežu? Mislim da odgovor u srednjoročnom periodu zavisi od njihove posvećenosti koja ide napred i to smo već videli gde su imali plan od četiri ili pet godina.

„Svi imaju plan od četiri ili pet godina. Alpski, ili Renoov kakav je bio, nikada se ne materijališe tako da zavisi od toga šta su postavili napred i kako taj Renault motor izgleda od 2026 pa nadalje.

„Na kraju krajeva, oni su tim za rad i vozači žele da se stave u poziciju da voze za tim koji radi. Ali da se suprotstavimo tom argumentu, pogledajte šta se dešava sa Mercedesom ove godine gde je jedan od njihovih kupaca (McLaren) skoro duplo veći od bodova ispred njih

„Tako da moraju da urede svoju kuжu.“

Procenjujući neke od mogućih kandidata za 2026. godinu, Kroft je rekao: „Džek Dušan je veoma živahan kandidat i bio bi veoma dobar kandidat.

„Pjer Gasli je i dalje tamo i siguran sam da bi želeo da ugovor ostane u Formuli 1 za sledeću godinu, a to bi mogla da mu bude najbolja opcija.

„Valteri Botas je možda i na licu mesta, ali mislim da je malo verovatno da će otići u Alpine, gleda na druga mesta.“

Zhou Guanyu je još jedna povezana sa timom sa samim kineskim vozačem koji verovatno traži pašnjake nove za sledeću godinu s tim što je Sauber već potpisao za Niko Hulkenberga i naizgled tražio svoje drugo mesto.

Da li bi Zhou, prvi kineski F1 vozač, mogao da ponudi Alpinu drugačije rešenje?

„Potrebna su im ulaganja i, iako su tim za rad, mislim da ne dobijaju sličan nivo investicija kao što to rade, recimo, Red Bul, Ferari i Mercedes“, dodao je Kroft.

„Postoje spekulacije da su Zhou Guanyu i njegovi podržavaoci možda voljni da investiraju. Zhou je bivљi vozaи Reno akademije, tako da bi se vratio u љtalu koja ga je i unela u F1.

„Recimo da su Zhou i njegovi podržavaoci bili spremni da uzmu 30 procenata udela u Alpini, ulože novac u objekte u Enstonu i buduće osoblje – od kojih su izgubili dosta vrhunskog osoblja u proteklih 12 meseci – onda bi to mogao da bude zenit koji je potreban timu i preokret koji oni traže.

„Ali šta se dešava sa motorom za 2026: da li je Viry-Chatillon smislio stvarno dobru jedinicu za napajanje? Ne znamo.

„Dakle, to je dvostruka stvar. Reno mora da investira u jedinicu za napajanje, neko mora da investira u Enston, a onda imate tim za koji ljudi žele da počnu da voze. Mislim da vozač neće morati da pravi svu razliku na Enstonu, ne na duge šanse.“

Sauber/Audi ili Vilijams za Sainca?

Ukoliko Maks Verstapen ne izazove drugi tržišni šok vozača u godini i odluči da napusti Red Bul pre isteka ugovora 2028. godine, onda je Sainz taj koji ostaje centralni veznjač do ostatka tržišta vozača.

Potezom Mercedesa da zameni Hamiltona razume se da nije na stolu, a Red Bul obnavlja Perezov dogovor, odluka za trostrukog pobednika trke Sainca se, po svemu sudeći, svela na direktan izbor između dugogodišnjih goniča Saubera/Audija i Vilijamsa, čije se interesovanje za Španca pojavilo tokom GP vikenda u Monaku.

„(Direktor Vilijams tima) Džejms Svindejls je veoma, veoma inspirativna osoba. On ima strategiju, zna da se ništa neće desiti preko noći, i prodaje san“, objasnio je Kroft.

„Prodao je san Albonu, koji takođe ima mnogo poverenja u električnu jedinicu Mercedesa za 2026. godinu, i može li da dobije Sainca? Odgovor na to je „da, moћe“.

„Razgovarao sam sa sainz taborom o ovome – on ima odluku, Audi ili Vilijams. Ne postoji rok od Audija. To je bilo prijavljeno, ali nije istina, nije morao da se odluči do kraja maja. Ne radi se o novcu. Radi se o tome gde Karlos vidi viziju za budućnost.

„Dakle, da li verujete u potpuno nov projekat (Audi) za koji znate da je entitet koji je u prošlosti bio uspešan u svetskom motosportu, ali ne i u Formuli 1? Ili verujete u poznatiji entitet koji je bio uspešan u F1, ali je bio u veoma mršavim vremenima u poslednjih nekoliko godina?

„Lično, ruku na srce, mislim da će otići kod Vilijamsa. Mislim da je tamo KarloSainz ide jer moћe da vidi љta je ispred njega sa Vilijamsom. On verovatno trenutno ne može da vidi Audijevu viziju jer nema mnogo toga da se kaže. Nisu preuzeli Sauber, grade energetske jedinice, ali to je to. Ako ga Džejms Vowles dobije, onda fer plej za njega… zato što je to veliki udar i briljantna linija vozača koja može da napaja taj tim još mnogo godina.“

Lazenby je dodao: „Mislim da je Sainz bio Horneov čovek malo unutar ovoga i ako je hteo da se vrati (u Red Bul) to bi bio Horner koji će ga ubediti da to uradi. Ali mislim da je najveжi problem bio da se vrate iz Toro Rososa i to su oиi koji se ne vide posebno oиi, i to se moћda pokazalo kao prevelika nezgodna stvar za njih.

„Mercedes mislim da nije u trci tako da je to direktna (odluka) između Saubera/Audija i Vilijamsa. Slučaj za Vilijamsa u ovom trenutku je performans jer pogledajte samo kako Sauber nastupa na pravom putu. (Sauber) ima dug put, ali Vilijams je prilično jak slučaj u ovom trenutku za njega.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.