Esteban Ocon potvrdio da će se trkati na Velikoj nagradi Kanade i ‘rastužen’ zlostavljanjem posle nesreće u Monaku

Esteban Ocon je u petak objavio saopštenje o zlostavljanju na internetu koje je dobio od sudara sa alpskim timskim kolegom Pjerom Gasliom u Monaku; Ocon kaže da će se trkati u Montrealu sledećeg vikenda; gledajte kanadski GP 7-9 juna sa svakom sesijom uživo na Super Sport F1

Esteban Ocon je potvrdio da će se trkati na Velikoj nagradi Kanade sledećeg vikenda i kaže da je „rastužen zlostavljanjem“ koje je dobio nakon sudara sa alpskim timskim kolegom Pjerom Gasliom na Velikoj nagradi Monaka.

Okonu je izrečena kazna za petoplasiranu mrežu za trku F1 u Montrealu zbog izazivanja sudara prvog kruga sa Gasli, zbog čega je zbog štete takođe morati da se povuče iz GP Monaka.

Direktor tima Bruno Famin upozorio je da će biti „posledica“ posle poteza Francuza na Gasli, što je dovelo do spekulacija o tome da li će se Okon trkati u Kanadi.

U podužoj izjavi na društvenim mrežama u petak, Okon je rekao: „Mnogo toga je rečeno posle Velike nagrade Monaka. Iako sam dobio mnogo poruka podrške, bio sam duboko rastužen količinom zlostavljanja i negativnosti koju sam dobio na internetu u vezi sa mojim karakterom, vožnjom i karijerom.

„Zahvaljujući napornom radu, podršci i žrtvama mnogih ljudi, do sada sam se trkao na preko 140 Grand Prix-a od mog debija 2016. Uvek sam bio težak takmičar, i, kao i većina vozača, imao sam svoj deo incidenata.

„Imao sam sreću da se trkam zajedno sa talentovanim i iskusnim saigračima, uključujući pobednike trke Danijela (Rikarda), Čeka (Serhio Perez) i Pjera, i dvostrukog šampiona u Fernandu (Alonso).

„Kao saigrači, često bismo počinjali trke veoma blizu jedni drugima što je u nekim slučajevima značilo neke teške bitke na pravom putu, a ponekad i kontakt.

„Naravno, pravio sam iskrene greške. Mi nismo roboti. mi smo sportisti koji se svakodnevno guramo do granice da ostvarimo svoje snove o pobedničkim trkama. F1 je sport gde emocije trče visoko, a strasti su duboke.

„Vidim i osećam ovo svakog vikenda na stazi i na društvenim mrežama… dobro i loše. Ali pogrešno obaveštene izjave i grube distorzije koje sam video na internetu poslednjih dana o mojoj sposobnosti da radim sa timom bile su neprecizne, bolne i štetne.

„Od mojih prvih krugova u motosportu, pristupio sam ovom sportu sa poniznošću, profesionalizmom i poštovanjem. Ove vrednosti su mi usađene još od malih nogu.

„Dok svaki vozač juri individualnu slavu, ovo će uvek pre svega biti timski sport. Uvek sam sledio instrukcije koje su mi date i utrkujući se da postignem maksimum za i sa svojim timom.“

Ocon: Poštujem Gasly kao timskog kolegu i konkurenta

Gasli i Ocon imaju istoriju kartinga, gde su ispale zbog incidenta, ali su imale malo unutar-timskih bitaka otkako su postali saigrači u Alpini početkom 2023.

Nesreća koja se dogodila u nedelju u Monaku je najzastupljiviji incident do sada i Gasli je pobesneo na radiju, uzvikujući „Šta to radi!“

Ocon, čiji alpski ugovor ističe krajem ove godine, izašao je na društvene mreže ubrzo posle GP Monaka u nedelju i izvinio se zbog nesreće.

Ovaj 27-godišnjak je ponovio izvinjenje i objasnio teškoće startova trke u F1.

„Preuzeo sam odgovornost za incident na krugu 1 prošle nedelje i, uprkos mom DNF-u, drago mi je što je ekipa dodala poen u onome što je bio težak početak sezone za sve nas“, nastavio je on.

„Poštujem Pjera kao saigrača i kao konkurenta. Uvek smo sarađivali i profesionalno unutar tima, i to će i dalje biti slučaj.

„Nema nagrade bez rizika u Formuli 1 – a starti trke su intenzivni, još više u Monaku gde uvodni krug može da vam diktira završni rezultat.

„Na kraju, svi smo mi takmičari i naporne, fer trke po celom terenu je ono što naš sport čini tako velikim i glavnim razlogom zašto toliko volim ovaj sport.“

Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Sky Sports-u sa NOW
Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Super Sport-u sa NOW

Završio je: „Radujem se što ću se takmičiti u Montrealu, pred fantastičnim kanadskim navijačima, i uzbudljivim prilikama koje nosi budućnost.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.