F1: Mercedes potvrdio raspored testiranja usred spekulacija Andree Kimija Antonelija da će zameniti Luisa Hamiltona 2025.

Italijanski tinejdžer Andrea Kimi Antoneli jedan je od glavnih kandidata da zameni Luisa Hamiltona u Mercedesu početkom sledeće godine; Hamilton posle ove sezone napušta Mercedes u Ferariju; gledajte kanadski GP 7-9 juna sa svakom sesijom uživo na Super Sport F1

Mercedes je pojasnio glasine da je Andrea Kimi Antoneli učestvovao u pucnjavi na testiranju kako bi odlučio ko će zameniti Luisa Hamiltona za F1 sezonu 2025.

Skaj Sports Vesti razume da je 17-godišnji Antoneli jedan od vodećih kandidata da preuzme Hamiltonovo mesto, dok maks Verstapen ostaje meta Mercedesa, ali mu ugovor sa Red Bulom ističe krajem 2028. godine.

Razume se da Ferarijev Karlos Sainz nije opcija za Mercedes, pa su Antoneli i Verstapen postali dva glavna kandidata.

Antoneli je učestvovao u privatnom testu starog F1 automobila, poznatog kao TPC u F1, početkom maja na Silverstonu gde su Džordž Rasel i Mik Šumaher takođe vozili Mercedesov automobil 2022. godine.

Na internetu su kružile glasine da je test bio pucnjava između Antonelija i Šumahera kako bi se videlo ko će biti Raselov novi timski kolega iz 2025. godine ali je Mercedes odgovorio.

„Naš najnoviji TPC test u Silverstonu uključivao je Mika, Kimija i Džordža“, rekao je portparol Mercedesa.

„Netačno je označena kao „pucnjava“, što nije bila ni namera ni nalazi trčanja. Važno je razumeti da je svaki vozač završio različite programe, u različitim danima, u različitim stazama i vremenskim uslovima.

„Nažalost, nepotvrđene spekulacije dovele su do toga da se objavljuju zaključci i poređenja koja ne odražavaju ono što se dogodilo.

„I Mik i Kimi su uradili odličan posao u isporuci svojih programa, na potpuno zadovoljstvo tima.“

Mercedes je takođe potvrdio da će Antoneli i Šumaher, koji su poslednji put vozili u F1 2022. za Haas, sledeće nedelje ponovo voziti automobil 2022. godine na trodnevnom privatnom testu na stazi Circuit de Barcelona-Catalunya.

Ko je Andrea Kimi Antoneli?

  • Antoneli je iz Bolonje, Italija
  • Ima samo 17 godina
  • Mercedes ga je potpisao na njihov juniorski program 2019
  • Antoneli je bio dominantan u kartingu
  • Godine 2022. osvojio je italijanski i nemački F4 šampionat u svojoj početničkoj kampanji
  • On je 2023. preuzeo titule Regionalnog bliskog istoka Formule i Evrope
  • Antoneli je preskočio F3 i takmiči se u F2 sa ekipom Prema, gde je saigrač sa Britanom Oliverom Beramanom

Antoneli dobio podršku Hamiltona

Mercedes je testirao Antonelija u njihovim automobilima F1 2021. i 2022. u aprilu ali su pokušali da umanje svoja očekivanja od Italijana.

Antoneli je visoko ocenjen nakon što je osvojio više juniorskih titula u jednosedu, prvi put kada je pitao od kada je 2021. istupio iz kartinga u trkačke automobile.

Na Velikoj nagradi Emilije Romagne u maju, Hamilton je upitan da li bi Sainz bio dobar za Mercedes ali je odgovorio rekavši da bi njegovo opredeljenje bio Antoneli.

„Karlos je odličan vozač, tako da mislim da gde god da ode mislim da bi bio pozitivan za bilo koji tim“, rekao je Hamilton.

„Iskreno, nemam pojma kakvi su Totovi planovi, ali za mene, preuzimanje mladenaca, da je to moja uloga, verovatno bih preuzeo Kimija.“

Mercedes je demantovao izveštaje da su tražili izuzeće od FIA kako bi Antoneli dodelili superligenciju za vožnju u F1.

Nakon što se Verstapen pridružio sportu kao 17-godišnjak, upravno telo ovog sporta uvelo je minimalno starosno ograničenje od 18 godina.

Antoneli ima 17 godina, ali puni 18 godina 25. Zbog juniorskog uspeha već ima dovoljno superligencija da se trka u F1, pa ga samo njegove godine zaustavljaju.

Wolff je pričao sa Super Sport F1 o svojim osećanjima hamiltonske trke u Imoli, u Italiji, prvi put od kada je najavljena njegova šok selidba u Ferari i pomenuo Antonelija.

„Pretpostavljam da je za Italijane super uzbudljivo imati Luisa Hamiltona u crvenom sledeće godine. Navići ćemo se na odevne kombinacije, ali moramo da gledamo sebe“, rekao je on.

„Možda postoji opcija da više sijamo sa Italijanom u kolima, pa žestoko guramo unazad.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.