Emilija Romagna GP: Maks Verstapen obazriv prema Ferariju i Meklarenu dok Lando Noris gleda na još jednu pobedu u Imoli

Maks Verstapen je oprezan u odnosu na izazov sa kojim bi Red Bul mogao da se suoči od Meklarena i Ferarija u Imoli ovog vikenda posle pobede Landa Norisa u Majamiju; Gledajte Emiliju Romagna GP od petka sa Treningom 1 u 12.30 časova uživo na Super Sport F1, sve do nedeljne trke u 14h

Maks Verstapen kaže da Red Bul treba da „ispravi stvari 100 odsto“ na Velikoj nagradi Emilije Romagne ovog vikenda kako bi izbegao poraz od Meklarena ili Ferarija u Imoli.

Holanđanin, koji traži četvrtu uzastopnu titulu vozača, po drugi put je pobeđen u šest trka ove sezone kada je Lando Noris koristio svoj nadograđeni Meklaren kako bi odneo devojačku pobedu Formule 1 u Majamiju pre dve nedelje.

Ferari je bio drugi tim koji je uskratio Red Bulu pobedu ove sezone kada je Karlos Sainz predvodio Čarlsa Leklera do 1:2 na Velikoj nagradi Australije u martu, a italijanski tim će doneti svoj prvi značajan paket nadogradnje u sezoni na prvu evropsku trku u kampanji.

Upitan da li je važno da Red Bul reaguje na nadogradnje svojih rivala, Verstapen je rekao: – Ne reaguje. Ove stvari su veж isplanirane. Nije da jedan tim dolazi sa nadogradnjama i mi smo u fazonu, ‘oh, moramo nešto da sastavimo’. Veж je u naftovodu.

„Zadovoljni smo zbog toga, ali prirodno, morate da nastavite da gurate, jer timovi iza nas sustižu. Kao što smo videli u Majamiju, kada ne završimo 100% kako treba, oni su u prednosti. Moramo da se potrudimo da ne budemo imali previše tih vikenda.“

Nakon što je Red Bul pobedio na svim osim jedne od prošlosezonske 22 trke, Ferari je izgledao spremno da približi šampione aktuelnih konstruktora u snažnom startu do 2024. godine, ali je splav promena koje je Meklaren doneo Majamiju postavio zanemarenu perspektivu trojke za pobede u trci.

„Ferari ima veliku nadogradnju. Teško je znati gde ćemo biti“, nastavio je Verstapen.

„Meklaren ima zaista veliku nadogradnju i ovde ćemo saznati samo koliko će ta nadogradnja biti dobra jer je uvek potrebno malo vremena da se pređimo na sve.

„Radi se o malo detalja koji ponekad mogu da naprave veliku razliku u vremenima kruga, posebno na stazi kao što je Majami koja je osetljiva.“

Noris: Meklarenu više odgovara Imola nego Majamiju

Nakon što je konačno ostvario prvu F1 pobedu na svojoj 110. Gran priju, Noris je očigledno bio oprezno optimističan u pogledu svojih šansi da ostvari dve pobede zaredom.

Britanac je insistirao na tome da Meklaren ostane iza Red Bula i Ferarija u ukupnom pekinškom poretku F1, ali je takođe priznao da očekuje da će MCL38 još bolje pristajati Autodromo Internazionale Enco e Dino Ferariju nego što je to bio do kola Majamija u kojem je trijumfovao.

„Slavio sam prikladno za tu priliku, naravno“, rekao je Noris u četvrtak. „Ali ovo je još jedan vikend tako da moram da se uverim da sam spreman i spreman da krenem.

„I dalje mnogo razmišljam o tome, ali u isto vreme, koliko god to želeli da imate u mislima, morate da okrenete fokus na sledeći vikend, a to je ovaj i nadam se da ćete pokušati da repliciramo sličnu stvar.

„Mislim da nam samo više odgovara Imola, potencijalno i nadogradnja malo. Imola je generalno bila jedna od naših najuspešnijih staza kao tim, a za mene kao vozača. Tako bih voleo da kažem.

„Mislim da smo definitivno napravili korak napred. Koliko ja znam, i drugi timovi imaju nadogradnje, tako da mislim da ne napredujemo. Znam da sam uložio dobro samopouzdanje ekipi, rekao sam da smo uvereni da možemo da preduzmemo korake napred, ali mislim da sam jasno stavio do znanja da nećemo biti tamo svakog vikenda.

„Potrebno nam je više ako ćemo doslednije da izazivamo Ferari, ako ćemo doslednije da izazivamo Red Bul ali ekipa radi odličan posao. Napravili su neke dobre korake i imamo još stvari koje će, nadam se, doći u budućnosti i to je ono što nam je potrebno da ih češće pobeđujemo.“

Meklaren bi teoretski trebalo da bude u mogućnosti da izvuče više iz svojih nadogradnji u Imoli, sa povratkom na tradicionalni format tri treninga pošto je postojao samo jedan pošto je Majami bio domaćin Sprint vikenda.

Pored toga, za razliku od Majamija, oba Meklarena će se kandidovati sa kompletnim paketom nadogradnje nakon što je Norisov timski kolega Oskar Pjastri morao da se pomuиi samo sa nekim od novih delova na Floridi.

Noris, kome je u Majamiju pomogao pravovremeni sigurnosni automobil, kaže da je taj rezultat povećao njegovo i samopouzdanje tima da češće forsira Red Bul.

„Da li mi to daje više nade u osporavanje njih? 100%,“ he dodao.

„Tamo smo imali nadogradnju, definitivno nam je pomoglo. Mislim da smo u svakom sluиaju izgledali dobro tamo, иak i da nismo imali nadogradnju mislim da bismo i dalje bili pristojni, ali moћda ne tako brzo.

„Znam da je Maks imao štetu i sve to, i ljudi vole to da koriste, ali čak i pre nego što je imao štetu i dalje smo bili brži od njega prilično velikim komadom.“

Leclerc samouverene nadogradnje su ‘korak u pravom smeru’

Kao što je uvek slučaj u Italiji, Ferari će biti glavna atrakcija, a nadogradnje na SF-24 će samo verovatno povećati očekivanja tifosija.

Ferari je ranije ove nedelje iskoristio dan snimanja da prvi put pokrene svoje nove delove, ali lekler je sugerisao da je u Fioranu dobijena minimalna količina korisnih podataka.

Uprkos nedostatku sigurnosti, Monegasque je izrazio uverenje da će promene približiti Ferari Red Bulu.

„Testirali smo nadogradnju na simulatoru i onda smo odradili dan snimanja, ali to je uglavnom bilo u svrhu snimanja“, rekao je on. „Za sada još uvek nemamo prave podatke, tako da ćemo morati da sačekamo i vidimo dok ne odradimo prvih nekoliko krugova ovde u Imoli.

„Znam da je vizuelno to velika promena. Bio bih oprezan sa onim što vizuelno vidite i da se ne zanosimo i da nemamo i lažna očekivanja jer to ne bi bilo dobro za nas same.

„To je korak u pravom smeru u koji verujemo, naravno. To još uvek treba da se potvrdi, ali sam uveren da jeste. Koliki je onda korak napred, ostaje da se vidi.“

Uprkos tome što je pokazao tempo da se takmiči sa Red Bulom u Australiji, Ferari je patio od nedoslednosti jer je zbog nedostatka brzine video da padaju unazad u Japanu i Kini.

Posle pozitivnijeg vikenda u Majamiju, Sainz se nada da je Imola još jedno kolo gde bi SF-24 trebalo da se istakne.

„I dalje mislim da će to biti zavisan trag“, rekao je Španac. „Mislim da je u Majamiju to bila bolje pogodna staza za naš automobil i imali smo zaista dobar tempo, iako su Meklaren i Red Bul bili možda pola koraka ispred.

„Naš automobil se osećao ponovo u normali, dok je u Kini posebno bio osećaj zaista ne dobar. Zato mislim da ćemo biti veoma zavisni i nadam se da je Imola jedna od onih dobrih numera za nas i da možemo da se dobro pokažemo pred publikom. Ovo bi bio idealan scenario.

„Za ostalo, moraćemo da nastavimo da se razvijamo za staze kao što je Kina, jer postoje određene vrste krivina gde se naš automobil zaista trenutno bori i moramo da nastavimo da napredujemo u tom smislu.“

Book Fury vs Usyk on Sky Sports Box Office
Book Fury vs Usyk on Super Sport Box Office

To je jedan od najveжih sportskih dogaрaja u generaciji. Tajson Fjuri i Oleksandr Usyk sudarili su se za neprikosnovenu titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji u subotu 18. maja, uživo na Skaj Sports Box Office-u.

Petak 17 maj
8:50 ujutru: F3 Praksa
10 ujutru: F2 Praksa
12pm: Emilia Romagna GP Practice One (sesija počinje u 12.30 časova)
14h: F3 kvalifikacija
14:55h: F2 Kvalifikacije
15:45h: Emilija Romagna GP Ordinacija Dva (sesija počinje u 16 časova)
17:30h: The F1

F1 prvi put posetio Evropu 2024. godine velikom nagradom Emilije Romagne u Imoli

Subota 18 maj
9 ujutru: F3 Sprint
11:15 časova: Emilija Romagna GP Ordinacija Tri (sesija počinje u 11.30 časova)
1.10pm: F2 Sprint
2.10pm: Emilia Romagna GP Qualifying build-up
15h: Emilia Romagna GP Qualifying
17:00: Tedova kvalifikaciona beležnica
5.30pm: Indy 500 Qualifying

Nedelja 19 maj
7.30 časova: F3 Feature Race
9 ujutru: F2 Igrana trka
12:30pm: Grand Prix Sunday: Emilia Romagna GP build-up
14h: THE EMILIA ROMAGNA GRAND PRIX
16h: Čekirano zastava: Reakcija Emilije Romagne GP
17h: Tedova beležnica
20h: Indy 500 Qualifying

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.