Adrijan Njui: Odlazeći dizajner Red Bula očekuje povratak F1 usled interesovanja Ferarija za propise za 2026.

Adrijan Njui će napustiti Red Bul u prvom kvartalu 2025; Ferari je snažno povezan sa pevanjem najvećeg dizajnera automobila F1 ikada; Gledajte Emiliju Romagna GP od petka sa Treningom 1 u 12.30 časova uživo na Super Sport F1, sve do nedeljne trke u 14h

Adrijan Njui očekuje da će se u budućnosti vratiti u Formulu 1 posle pauze od ovog sporta.

Ranije ovog meseca Red Bul je potvrdio da se Njui povukao iz svoje uloge glavnog tehničkog oficira i da će raditi na drugim projektima pre nego što u potpunosti napusti kompaniju početkom 2025. godine.

Luis Hamilton, koji napušta Mercedes kako bi se pridružio Ferariju sledeće sezone, rekao je na Velikoj nagradi Majamija da bi bilo „neverovatno“ kada bi italijanski tim uspeo da potpiše za Njui.

Skaj Sports Vesti razume da se Ferari obratio Njuiju, s tim da je Aston Martin takođe dao unosnu ponudu za 65-godišnjaka. Međutim, Njui je najviše zainteresovan da se pridruži Ferariju i rekao je Super Sport F1 u Majamiju da je „veoma polaskan“ Hamiltonovi komentari.

„Da ste me pitali pre 15 godina, u 65. godini da li bih ozbiljno razmišljao o promeni tima, odlasku negde drugde i još četiri ili pet godina, rekao bih ‘apsolutno si lud'“, rekao je Njui u intervjuu svom menadžeru i prijatelju Ediju Džordanu za Jahte ostriga.

„Želeo sam da radim na moto trkama kao dizajner od svoje osme ili 10. Imao sam sreće da ispunim tu ambiciju, da od tada imam taj prvi posao i budem u moto trkama. Svaki dan je bio bonus. Sviрa mi se to љto radim.

„Imaću malo odmora. Kao što je Forest Gamp rekao na kraju svog dugog trčanja, ‘Trenutno se osećam pomalo umorno ali u jednom trenutku ću verovatno ponovo otići’.“

Njui: Majami je bio čudan vikend

Njui se pridružio Red Bulu 2006.

Tim je od 2010. do 2013. osvojio četiri uzastopne titule vozača i konstruktora i vratio se dominaciji poslednjih godina od kada su uvedeni novi propisi o kopnenom efektu 2022. godine.

Njui je održao tri govora posle objave njegovog odlaska, prvo u inženjerskoj sobi u Majamiju, drugi u garaži i poslednji razgovor u Red Bul fabrici u Milton Kejnsu.

„Majami je bio zaista čudna trka za mene. Vest je objavljena u štampi na veoma nesrećan dan, 1. maja, 30 godina od užasnih događaja u Imoli (kada su poginuli Ajrton Sena i Roland Ratzenberger).

„Bio je to veoma težak i nesrećan dan za to saopštenje za javnost.

„Sama Velika nagrada Majamija je bila čudna jer sam bio tamo, bio sam tamo u strategijskoj funkciji na zidu jame, ali nisam bio uključen ni u kakvu inženjersku odluku niti na bilo koji od inženjerskih sastanaka.

„Samo su me zezali zbog štampe. Nikad nisam mislio da жe biti velika vest da budem iskren, nikad nisam razmiљljao o tome.

„Da bi to bilo u svim novinama i na tejpi, to je bio skoro pomalo šok.“

Book Fury vs Usyk on Sky Sports Box Office
Book Fury vs Usyk on Super Sport Box Office

To je jedan od najveжih sportskih dogaрaja u generaciji. Tajson Fjuri i Oleksandr Usyk sudarili su se za neprikosnovenu titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji u subotu 18. maja, uživo na Skaj Sports Box Office-u.

Petak 17 maj
8:50 ujutru: F3 Praksa
10 ujutru: F2 Praksa
12pm: Emilia Romagna GP Practice One (sesija počinje u 12.30 časova)
14h: F3 kvalifikacija
14:55h: F2 Kvalifikacije
15:45h: Emilija Romagna GP Ordinacija Dva (sesija počinje u 16 časova)
17:30h: The F1

F1 prvi put posetio Evropu 2024. godine velikom nagradom Emilije Romagne u Imoli

Subota 18 maj
9 ujutru: F3 Sprint
11:15 časova: Emilija Romagna GP Ordinacija Tri (sesija počinje u 11.30 časova)
1.10pm: F2 Sprint
2.10pm: Emilia Romagna GP Qualifying build-up
15h: Emilia Romagna GP Qualifying
17:00: Tedova kvalifikaciona beležnica
5.30pm: Indy 500 Qualifying

Nedelja 19 maj
7.30 časova: F3 Feature Race
9 ujutru: F2 Igrana trka
12:30pm: Grand Prix Sunday: Emilia Romagna GP build-up
14h: THE EMILIA ROMAGNA GRAND PRIX
16h: Čekirano zastava: Reakcija Emilije Romagne GP
17h: Tedova beležnica
20h: Indy 500 Qualifying

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.