Emilija Romagna GP: Berni Kolins analizira faktore strategije dok se Formula 1 vraća u Imolu

AUTODROMO INTERNAZIONALE ENZO E DINO FERRARI, ITALY - APRIL 24: Charles Leclerc, Ferrari F1-75 during the Emilia Romagna GP at Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari on Sunday April 24, 2022 in imola, Italy. (Photo by Zak Mauger / LAT Images)

Formula 1 se vraća u Imolu na Veliku nagradu Emilije Romagne, nakon što je prošlogodišnja trka otkazana zbog poplava; postoji velika nepredvidivost nakon što je Lando Noris pobedio za Meklarena u Majamiju; Pogledajte Gran pri Emilije Romagne uživo na Super Sport F1 ovog vikenda

Uoči ovonedeljne Velike nagrade Emilije Romagne, stručnjak za strategiju Skaj SportsA F1 Berni Kolins analizira neke od ključnih pitanja za timove i vozače u Imoli.

Ogromno je iščekivanje pošto Formula 1 prvi put ove sezone dolazi u Evropu sa leđa iznenađujuće devojačke pobede Landa Norisa u Majamiju.

Ne samo da je trijumf Britanaca izazvao posebne scene na Floridi, već i nade da će se Maks Verstapen suočiti sa ozbiljnim izazovom dok vozač Red Bula juri četvrtu uzastopnu titulu vozača.

I dok će dosta pažnje biti na Meklarenu da vide da li mogu da ponove brzinu koju je ogroman paket nadogradnje pomogao da se proizvede u Majamiju, glavna atrakcija u Italiji će naravno biti Ferari.

Očekivanja strastvenog Tifosija biće samo pojačana činjenicom da Ferari donosi sopstvenu nadogradnju na trku koja se odvija samo sat vremena od njihove fabrike u Maranelu.

S tim što je Mercedes doneo i drugu polovinu paketa nadogradnje koji su počeli da uvode u Majamiju, svaki od tri treninga takmičenja obećava da će biti presudan pošto timovi dobiju priliku da dobiju više podataka posle dva uzastopna Sprint vikenda.

Dodatna misterija dodata nedostatkom podataka iz Imole

Uporedo sa spavanjem u novim delovima, ekipe takođe stižu u Imolu sa ograničenim podacima u Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari.

Prošlogodišnja manifestacija otkazana je zbog ekstremnih poplava u regionu, dok su u dve godine pre toga obe trke počele na međumesne gume zbog kiše.

To znači da je poslednji put postojao suv početak da timovi imaju korisne podatke o lansiranju mreže od 2020. godine, što je naravno bilo pre nego što je nova generacija automobila uvedena 2022. godine.

Još presudnije, činjenica da su prethodne trke počele na mokroj stazi znači da će nivo razgradnje guma u tim prilikama pružiti malu pomoć.

Kome bi trebalo da bude odelo?

S obzirom na značajnu prirodu poboljšanja koja se trenutno donosi, teško je dati čvrsta predviđanja.

Veliki broj uglova srednje brzine verovatno bi bio viđen kao problematičan za Meklarena ranije tokom sezone, ali ako njihova nadogradnja bude efikasna kao što je Norrisov tempo u Majamiju obećao, Britanci bi možda još jednom mogli da izazovu Verstapena.

Šikane kružnog toka zahtevaju doslednost u promenama pravca, što je osobina koju je Ferari izvrsno pokazao u svim propisima o kopnenom dejstvu.

Može se pretpostaviti da bi, ako nadogradnja na rad SF-24, crveni automobili mogli da budu u borbi za pobedu ili u najmanju ruku u potrazi za podijumom.

Usled uzbuđenja zbog izgleda za konkurentniju akciju, mora se imati u vidu da je bilo ekstesirajućih okolnosti u svakoj od trka koje Verstapen nije uspeo da dobije ove sezone, uz tehnički kvar u Australiji i prerani prekid sigurnosnih automobila u Majamiju.

To znači, čak i kada nije u najboljem izdanju, svesrdna izvrsnost RB20 znači da je Verstapen uvek u potrazi za pobedom.

Koja je najverovatnije strategija?

Postoje dva ključna faktora koji znače, uprkos nekoliko nepoznanica o gumama, verovatno ćemo videti strategije na jednom zaustavljanju u suvoj trci.

Prvi je da je preticanje na kolo veoma teško, što znači da će verovatno biti potrebna značajna prednost tempa kako bi se izvelo dodavanje, kao što je to bio slučaj u Majamiju.

Takođe, odlaganje vozača u pokušaju sa dva štopera biće dug gubitak vremena koji je rezultat zaustavljanja, sa dugačkom jamom.

Iako se čini da je jedan štoper siguran da će tako ići, činjenica da su jedinjenja guma za korak mekša nego na poslednjem trčanju trke 2022. godine mogla bi da proizvede određenu opasnost.

Vozači će možda morati da izvade život svojih guma, ali poteškoće u preticanju bi trebalo da im pomognu da to urade.

Takođe, vredi napomenuti da izazov preticanja stavlja i potkopavanje i prekucavanje u igru, sa pravovremenim zaustavljanjem na svežem vazduhu pružajući potencijal da se nadoknadi nekoliko mesta.

Još drame o sigurnosnim kolima?

Dok je Noris konačno dobio mnogo zaslužene sreće u Majamiju, sve su šanse da bi Sigurnosni automobil mogao da bude faktor za drugu uzastopnu trku.

Smatra se da postoji velika verovatnoća da će Sigurnosni auto u Imoli, s obzirom da je bio potreban na svakoj od poslednje tri trke na stazi.

Kao što smo videli u Majamiju, tajming Sigurnosnog automobila može da promeni ceo ten trke, sa kasnijim prekidom u Imoli koji potencijalno daje šansu vozačima da pređu na strategiju na dva zaustavljanja.

Dodatni izazov koji je pružilo vlažno vreme nesumnjivo je bio faktor u Sigurnosnim automobilima koji su bili potrebni na nedavnim trkama u Imoli, ali to bi mogao da bude slučaj još jednom u nedelju.

Iako se čini da će uslovi biti suvi u petak i subotu, trenutno postoji značajna mogućnost padavina u nedelju, što bi samo dodalo ono što se već oblikuje da bude uzbudljiv vikend.

Četvrtak 16 maj
1.30 uveče: Konferencija za novinare vozača

Petak 17 maj
8:50 ujutru: F3 Praksa
10 ujutru: F2 Praksa
12pm: Emilia Romagna GP Practice One (sesija počinje u 12.30 časova)
14h: F3 kvalifikacija
14:55h: F2 Kvalifikacije
15:45h: Emilija Romagna GP Ordinacija Dva (sesija počinje u 16 časova)
17:30h: The F1 Show

F1 prvi put posetio Evropu 2024. godine velikom nagradom Emilije Romagne u Imoli

Subota 18 maj
9 ujutru: F3 Sprint
11:15 časova: Emilija Romagna GP Ordinacija Tri (sesija počinje u 11.30 časova)
1.10pm: F2 Sprint
2.10pm: Emilia Romagna GP Qualifying build-up
15h: Emilia Romagna GP Qualifying
17:00: Tedova kvalifikaciona beležnica
5.30pm: Indy 500 Qualifying

Nedelja 19 maj
7.30 časova: F3 Feature Race
9 ujutru: F2 Igrana trka
12:30pm: Grand Prix Sunday: Emilia Romagna GP build-up
14h: THE EMILIA ROMAGNA GRAND PRIX
16h: Čekirano zastava: Reakcija Emilije Romagne GP
17h: Tedova beležnica
20h: Indy 500 Qualifying

Fury vs Usyk

To je jedan od najveжih sportskih dogaрaja u generaciji. Tyson Fury i Oleksandr Usyk sudar za neprikosnoveno svetsko prvenstvo u teškoj kategoriji u subotu 18. maja, uživo na Skaj Sports Box Office-u. Rezerviši borbu odmah.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.