Abbi Pulling: Liderka šampionata F1 akademije ušao u istoriju pobedom britanske F4 trke

Liderka šampionata F1 Akademije Ebi Pulling u nedelju je ušao u istoriju u Brands Hatchu kada je postala prva žena vozač koja je pobedila u trci na britanskom šampionatu Formule 4; Povlačenje se takmiči u obe serije; gledajte Gran pri Emilija-Romagna uživo na Super Sport F1

Ebi Pulling pratila je svoj dvojnik iz Majamija ušajući u istoriju kada je u nedelju postala prva žena vozač koja je pobedila u trci na britanskom šampionatu Formule 4.

Ova 21-godišnjakinja vodi na poziciji F1 Akademije posle svojih pobeda u SAD i to kombinuje sa takmičenjem u domaćoj seriji jednoseda i ove godine.

Na pol poziciji za drugu F4 trku vikenda u Brands Hatch-u, Pulling je iskoristila tu priliku i na kraju odnela pobedu za 5,5 sekundi, čime je obezbedila svoj istorijski uspeh obezbeđivanjem bonus poena za postavljanje najbržeg kruga.

„Takmičila sam se na ovom prvenstvu pre nekoliko godina, a cilj mi je bio da oborim taj rekord i budem prva žena koja je stajala na gornjem koraku“, rekla je Pulling ITV4.

„Konačno sam to uradio vraćajući se i bio je neverovatan vikend.

„Mislim da to pokazuje šta radi F1 Akademija. To dovodi do učešća žena i sada postoji takvo zujanje oko žena u motosportu i dovođenje većeg učešća i nosilaca dozvola.“

Povlačenje prethodnog nagiba na britanskom F4 završilo se kada je njeno finansiranje presušilo, ali je zaslužila mesto u pretečama F1 Akademije, W seriji, za sezonu 2022. i od tada se nije osvrtala.

Linkolnširska trkačka je bez sumnje mnogo drugačiji vozač do svog prvog puta u F4 takođe.

„Definitivno mislim da sam dosta sazreo kao vozač“, rekao je Pulling. „Mislim da sam dosta stvari stavio u perspektivu.

„Kada sam završila kampanju na britanskom F4 2021. godine, došao je do tako razarajućeg kraja gde mi je ponestalo finansijskih sredstava i onda me je pokupilo sve žensko prvenstvo gde je sve finansirano.

„Biti sa alpskim F1 timom, biti sa Roden Cars-om ove godine, to je neverovatna prilika i bez njih se ne bih trkao.“

Povlačenje: Hteo sam da dokažem poentu posle kontroverze oko Džede

Povlačenje je „želelo da dokaže poen“ u Majamiju nakon što je kontroverzno nasledio pobedu na otvaranju F1 akademije u Saudijskoj Arabiji.

Povlačenje je otišlo u Majami kao lider šampionata nakon što je Dorijana Pin kažnjena sa druge trke u Džedi u martu jer nije usporila posle čekirane zastave i izgubila pobedu.

To je značilo da je britanski Pulling odneo pobedu posle trke, ali je pobedio na stazi u Majamiju u obe trke sa dominantnim vikendom, zauzeo je i pol poziciju i svetla da bi označio pobede.

Ova 21-godišnjakinja je zbog toga produžila svoju prednost u šampionatu na 34 boda više od Pina posle četiri trke.

„Vibracije su bile besprekorne i mislim da sam postigao 57 od mogućih 58 poena tokom celog vikenda, tako da je bilo skoro savršeno“, rekao je Pulling on Super Sport F1 Podcast.

„Dolaskom u Majami, samo sam malo više podigao svoju igru, pogotovo posle Džede i kontroverze, ili kako god želite da je nazovete, to se desilo tamo, kada nisam pobedio na pravom putu. Definitivno sam želeo da dokažem poentu i pokažem da to mogu da uradim na pravom putu.“

To je jedan od najveжih sportskih dogaрaja u generaciji. Tajson Fjuri i Oleksandr Usyk sudarili su se za neprikosnovenu titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji u subotu 18. maja, uživo na Skaj Sports Box Office-u. Rezerviši odmah.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.