F1: Da li je optimizam Luisa Hamiltona za Veliku nagradu Majamija za Mercedes opravdan posle najboljeg rezultata 2024?

Luis Hamilton je svoj najbolji rezultat F1 sezone 2024. imao sa šestim mestom na Velikoj nagradi Majamija u nedelju; Hamilton je tesno završio iza Serhija Pereza i Karlosa Sainca dok se timski kolega iz Mercedesa Džordž Rasel mučio; Mercedes će se nadati većem napretku sledećeg vikenda u Imoli

Luis Hamilton je održao ohrabrujući nastup na Velikoj nagradi Majamija, ali ostaje da se vidi da li je Mercedes napravio istinski napredak ili je displej bio još jedna lažna zora.

Pošto su izdržali bolan – i besmislen – Sprint nakon što i Hamilton i njegov timski kolega Džordž Rasel nisu uspeli da se probiju do poslednjeg dela kvalifikacija za Sprint, vikend je pretio da zaroni Srebrne strele na još veće dubine usred njihovog najgoreg ikada početka sezone.

Međutim, pošto je startovao iza Rasela na osmom mestu na mreži, Hamilton je napravio snažan prikaz na nedeljnom takmičenju u punoj dužini, pošto je veći deo trke primenio veliki pritisak na Serhija Pereza iz Red Bula, da bi na kraju završio na šestom mestu.

Iako to nije bilo najjače popodne u Red Bulu, pošto je Meklarenov Lendo Noris pobedio Maksa Verstapena i odneo svoju devojačku F1 pobedu, Hamilton je bio u stanju da ostane u kontaktu sa Perezom – a Ferari ispred – bio je pozitivan znak.

„Iskreno, stvarno dobar dan. Zaista sam srećan“, rekao je Hamilton za Skaj Sports F1 posle trke. „Odličan posao od strane tima i zaista sam zadovoljan nameštaljkom koju smo konačno dobili. Konačno smo to sredili ili bar u boljem prozoru.

„Da mogu da napredujem i vodim neke dobre bitke sa nekoliko vozača, bila je tesna sa Hulkenbergom! Ono što je ludo je da sam se osećala najmirnije u tom trenutku, ne znam zašto.

„Onda da se držimo jednog od Red Bula na kraju, sjajan je osećaj videti Ferari i Red Bul u daljini“.

Odakle je došlo Hamiltonovo poboljšanje?

Pošto je treću godinu za redom dizajnirao automobil koji se jednostavno ne poklapa sa vodećim modelom Red Bula, Mercedes je uvodne nedelje sezone proveo praveći ekstremne promene u postavci W15 u nadi da će otključati još tempa.

Posle razočaranja Kine dve nedelje ranije, ekipa je stigla u Majami sa namerom da zaobiđe manje spekulativan pristup podešavanju kako bi osigurala solidnije performanse, istovremeno uvodeći nadogradnju na pod automobila.

Izgledalo je da je to pošlo naopako u Sprintu, ali džeparac od samo jednog treninga od 60 minuta pre početka takmičarske akcije ostavlja svaki tim u opasnosti da ne uradi baš pravu postavku.

Direktor tima Mercedesa Toto Volf nagovestio je posle trke da je održavanje njihovog stabilnog pristupa ključni faktor Hamiltonovog relativnog nedeljnog uspeha.

„Uopšte nisam bio srećan u petak i sa trkom Sprint, a onda smo uložili neki solidan rad, vrlo strukturiran, za kvalifikacije za Gran pri“, rekao je Volf.

„Prihvatanje da je to osnovni nivo u ovom trenutku i onda samo prenošenje u trku. Završetak šestog i osmog nije nešto čime se treba ponositi, ali je korak u pravom smeru.“

Zašto se Rasel mučio?

Dok je Hamilton bio oduševljen njegovim prikazom, neki od sjaja, barem iz perspektive tima, skinuti su sa njega činjenicom da Rasel nije bio u stanju da parira tempu svog saigrača.

Mlađi Britanac je ove sezone u velikoj meri bio bolji od sedmostrukog svetskog šampiona ali je ovom prilikom bio polaskan time što je završio samo dva mesta iza Hamiltona na osmom mestu.

Dok je Hamilton vršio pritisak na Pereza, Rasel se mučio da izazove Jukija Nunodu u RB.

„Bio je to zaista težak dan za nas“ rekao je Rasel za Skaj Sports F1. „Nismo imali nikakav tempo. Moramo da proverimo auto jer nešto nije bilo u redu i izgubili smo mnogo tempa u poređenju sa onim što smo mislili.

„Jednostavno uopšte nisam imao tempo. Bilo je mnogo gore nego što se očekivalo. Naš trkački tempo je bio prilično jak ove godine, ali u poređenju sa Luisom nisam bio nigde, tako da moramo da proverimo šta se desilo i da idemo odatle.“

Volfovo objašnjenje za neslaganje njegovih vozača bilo je da je Hamilton odradio svoju drugu – i dužu – stint na bolje izvodeći srednju gumu, koju je Rasel započeo pre nego što se prebacio na tvrdu gumu koja nije dobro radila na W15.

Wolff optimista sa nadogradnjama na horizontu

Uprkos Hamiltonovim optimizmima, očigledna specifičnost uslova koji su mu bili potrebni da proizvede jakog vozača evocira uspomene na nekoliko trenutaka po trenutnim propisima ovog sporta u kojima je Mercedes delovao snažno za sesiju ili segment trke, ali potom nije uspeo da ga održi.

Volfovi komentari posle trke sugerisali su da je veća kolebanja u performansama neizbežna od koloseka do staze, bar dok Mercedes ne bude imao spremniji paket za nadogradnju.

„Mislim da auto više ne skakuće, što je dobro“, rekao je Volf. „Bilo je stvarno loše poslednje dve godine ovde.

„Automobil je veoma jak u velikoj brzini. Vožnja je malo bolja mada ne na nivou ostalih, ali auto se jednostavno ne okreće pri niskoj brzini. Ne želite da imate auto koji je dobar ni pri niskoj brzini ni u velikoj brzini, trebaju vam njih dvojica i zato nas to upućuju u nekom od pravih pravaca.

„Bila je to bolna kriva učenja i još uvek nije zadovoljavajuća, ali situacija je sada ohrabrujuća.“

Dok je Meklaren doneo, kako se čini, nadogradnju koja menja igru u Majamiju, a očekuje se da će Ferari sledeći put otkriti značajne nove delove u Imoli, Volf je izgleda sugerisao da su Mercedesove nove karakteristike još uvek nekoliko trka daleko.

Mislim da znamo šta ćemo uraditi“, dodao je Austrijanac. „U smislu onoga što donosimo do auta, ne možete stvarno da žurite jer morate da se razvijete do te mere da kažete, ‘sada je dobro da budete pušteni u proizvodnju’.

„A kada ti delovi dođu, treba ih srediti, tako da je ovo pitanje mnogo nedelja.“

Na kraju, bilo je previše lažnih zora da bi Mercedes bio uveren da Hamiltonov momentum u Majamiju može biti izgrađen, ali biće fascinantno posmatrati na Velikoj nagradi Emilije Romagne, uživo Super Sport F1 od 17-19. maja, da li će konzervativniji pristup podešavanju isplatiti dividende.

Umesto da bude obeshodan time što je video pobedu Mercedesove mušterije Meklarena u Majamiju, Volf uzima Norisovu pobedu kao dokaz da njegov tim i dalje može da preokrene stvari pre nego što se F1 propisi ponovo promene 2026. godine.

„Napravili su tako veliki korak od prošlog leta i pobedili su pošteno, a to je sa Mercedesovim motorom“, rekao je Volf. „I to je toliko važno za sve nas da vidimo da možete da napravite ove korake ako uvedete prave nadogradnje i uradite pravi posao. Tako da vidim samo pozitivne stvari.“

Fury vs Usyk

To je jedan od najveжih sportskih dogaрaja u generaciji. Tajson Fjuri i Oleksandr Usyk sudarili su se za neprikosnovenu titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji u subotu 18. maja, uživo na Skaj Sports Box Office-u. Rezerviši odmah.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.