F1: Kristijan Horner ističe da ostaje prijatelj sa Adrijanom Njuijem uprkos tome što je dizajner napustio Red Bul

Adrijan Njui će napustiti Red Bul početkom 2025. godine i već više nije deo procesa projektovanja njihovih F1 automobila; Njui je, razume se, najviše zainteresovan za buduću selidbu u Ferari, gde bi radio sa Luisom Hamiltonom

Kristijan Horner ističe da on nije razlog odluke Adrijana Njuija da napusti Red Bul i kaže da par „ostaje prijatelj“.

Njuijev izlazak dolazi sa Red Bulom u istorijski dominantnom nizu, s tim što je Maks Verstapen jurio četvrtu uzastopnu titulu vozača, a tim treću uzastopnu titulu konstruktora ove godine.

Međutim, atmosfera u Red Bulu je pomućena periodom pretrpljenih turbulencija posle istrage koju je ranije ove godine iznela njihova austrijska matična kompanija o navodima o neprikladnom ponašanju Hornera od strane ženske koleginice.

Žalba protiv Hornera, koji je uvek negirao te tvrdnje, odbačena je 28. Žena koja je podnela žalbu se od tada žalila na ishod.

Posle optužbi protiv Hornera, zapažena borba za prevlast u Red Bulu igra se sa Hornerom koji se našli pod velikim pritiskom nakon što je otac njegovog glavnog vozača Džos Verstapen pozvao direktora tima da ode.

„Dugo sam razgovarao sa Adrijanom o tome i Adrijanov stav je vrlo jasan. Uživali smo u sjajnoj vezi, i nastavljamo da uživamo u sjajnoj vezi. Mi smo prijatelji kao i kolege sa posla i on je uradio ogromnu sumu za ovaj tim“, rekao je Horner.

„Bićemo tužni kada ga vidimo da odlazi, ali ostavio je ekipu u dobroj formi i imamo odličan tim ljudi i snagu i dubinu da nas povede napred.“

Red Bul se pripremao za izlazak Njuija poslednjih šest godina

Njui se pridružio Red Bulu 2006.

Tim je od 2010. do 2013. osvojio četiri uzastopne titule vozača i konstruktora i vratio se dominaciji poslednjih godina od kada su uvedeni novi propisi o kopnenom efektu 2022. godine.

Pjer Vače je bio Njuijev efikasan broj dva u Red Bulu od 2018. godine i sada se očekuje da će predvoditi tehničku grupu, koju su tokom godina pojačali i dizajneri aerodinamike Kreg Skiner i Enriko Balbo, plus šef inženjeringa performansi Ben Voterhaus.

„Mislim da ako razgovarate sa Adrijanom i pogledate izjave koje je dao, Adrijan je odlučio da je tajming za njega sada, posle skoro 35 godina sa timom, i snage i inženjerske dubine koju imamo, da se odmaknemo“, rekao je Horner.

„Znali smo da dolazi vreme i izgradili smo građevinu na mestu da bismo mogli da podignemo štafetu i nastavimo sa tim. To je nešto što je postavljeno u poslednjih pet ili šest godina.“

Horner: Njui će sam odlučivati o svojoj budućnosti

Uslovi odlaska Njuijevog Red Bula u prvom kvartalu 2025. godine podrazumevaju da ne uključuju period odlaska u baštu, što znači da bi na vreme bio slobodan da se pridruži drugom timu kako bi i dalje imao značajan uticaj na njihov automobil 2026. godine kada se dramatično remontuju sportska šasija i pravila motora.

Skaj Sports Vesti razume da se Ferari obratio Njuiju, s tim da je Aston Martin takođe dao unosnu ponudu za 65-godišnjaka. Međutim, Njui je najviše zainteresovan da se pridruži Ferariju i rekao je u Majamiju da je „veoma polaskan“ lepim rečima Luisa Hamiltona prema njemu.

Horner kaže da je Njui „zaslužio pravo da odu na neko vreme od F1“ i šta god da odluči da uradi u budućnosti svodi se na samog dizajnera automobila.

„Nažalost, ništa nije večno i Adrijan je bio u Vilijamsu sedam godina, bio je u Meklarenu sedam godina i uspeli smo da ga imamo 18 godina, tako da mislim da smo uživali u nekim sjajnim trenucima na stazi i van njega, bilo je to divno putovanje sa Adrijanom“, dodao je Horner.

„On je prijatelj, on je kum mojoj deci i mi ostajemo prijatelji.“

SADA PROMO APRIL 2024
Fury vs Usyk

To je jedan od najveжih sportskih dogaрaja u generaciji. Tajson Fjuri i Oleksandr Usyk sudarili su se za neprikosnovenu titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji u subotu 18. maja, uživo na Skaj Sports Box Office-u. Rezerviši odmah.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.