Kevin Magnusen rizikuje zabranu trke F1 nakon što ga je MAJAMI GP napunio kaznom

Vozač Haasa Kevin Magnusen sada mora da se kreće kroz poslednjih 18 trka u sezoni 2024, a da pri tom ne pokupi još dva kaznena poena na svojoj superligaškoj; Stjuardsi su nametnuli pet poena Dancima tokom Sprint vikenda u Majamiju; F1 2024 se nastavlja na Imoli 17-19 maja

Kevin Magnusen je potencijalno još jedan incident daleko od zabrane trke Formule 1 posle niza kontroverznih poteza vozača Haasa tokom vikenda u Majamiju.

Trkački stjuardi u Majamiju uveli su pet kaznenih poena Magnusenove superligencije tokom događaja na Floridi – udvostručivši svoj postojeći ukupan broj na 10.

Vozači se suočavaju sa automatskom suspenzijom od jedne trke ako skupe 12 kaznenih poena tokom 12-mesečnog perioda.

Problematično za Magnusena, svih 10 njegovih postojećih bodova zasluženo je u prvih šest trka ove sezone, koje su počele u martu.

Prve tri poene stekao je za sudar sa Vilijamsovim Aleksom Albonom na GP Saudijske Arabije 9. marta.

Ta tri boda neće isteći pre 9. marta sledeće godine – nedelju dana pre početka sezone 2025.

Kako je Magnusen skupio svojih 10 poena

Trka Datum Incident Kazneni poeni
GP Saudijske Arabije 9 mart Sudar sa Albonom 3
Kineski GP 21 april Sudar sa Tsunodom 2
Majami Sprint 4 maj Više puta napuštajući stazu 3
Majami GP 5 maj Sudar sa narednikom 2

Da bi izbegao zabranu, Magnusen zato mora da se pobrine da ne pokupi dva kaznena poena u 18 trka koje su ostale od kampanje 2024.

Vozači koji su pronađeni pretežno ili potpuno krivi za incidente kao što su sudari vozača na stazi obično dobijaju dva ili tri kaznena poena.

Nijedan vozač nije dostigao ograničenje od 12 t mesta da izazove automatsku zabranu od kada je sistem uveden 2014.

Kako se Odigrao Magnusenov jadni Majami

Magnusen se našao u vreloj vodi sa stjuardima i u Sprintu od 19 krugova i u glavnom Gran priju na zidu međunarodnog autodroma u Majamiju.

U subotu su mu uručena tri kaznena poena jer je više puta napustio stazu i stekao prednost dok je pokušavao da odbrani od Luisa Hamiltona u nameri da spreči Mercedes da juri timskog kolegu Niko Hulkenberga, trčeći sedmi, napred.

U iskrenom priznanju posle Sprint-a da Super Sport F1Magnusen je rekao: „Svi penali su bili zasluženi – u to nema sumnje. Ali morao sam ponovo da igram (tim) utakmicu.

„Počeo sam da koristim tu glupu taktiku koju ne volim da radim, ali na kraju dana sam odradio posao kao timski igrač i Niko je postigao svoje poene jer sam dobio taj jaz za njega tako da Luis i Nunoda nisu mogli da ga uhvate.

„Uopšte ne volim da se trkam, ali to je bilo ono što sam morao da uradim.“

Magnusen se kasnije suočio sa stjuardima pod optužbom za navodno nesportsko ponašanje, iako je Hamilton bio opušten u vezi sa incidentima, rekavši: „To je ono što radite da biste radili kao tim, tako da bravo.“

U nedelju je utvrđeno da je Magnusen „potpuno kriv“ za sudar sa Loganom Sargeantom na Turn Three koji je poslao Vilijamsa u barijere i izazvao sigurnosni automobil lap-29.

Stjuards je uveo i kaznu od 10 sekundi za Magnusena pored još dva poena superligencije.

Na kraju je bio klasifikovan kao 19.

„Nije bio dobar dan, ponovo“, priznao je Magnusen, koji se nada da će zadržati svoje mesto u Haasu za sledeću sezonu.

„Nadam se da ću uspeti da razjasnim stvari koje idu napred. Ono što se desilo danas, naravno da nije dobro, ali bez obzira na to, trudimo se da nastavimo dalje i imamo bolji vikend sledećeg vikenda.“

SADA TV PROMO APRIL 2024
Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.