GP Majamija: Lando Noris konačno pobedio u svojoj prvoj trci u Formuli 1 pošto je vozač Meklarena pobedio Maksa Verstapena

Posle pet godina i 110 trka, Lando Noris je pobednik F1 trke; Vozač Meklarena nasledio je vođstvo pod Sigurnosnim automobilom, ali je potom oduvao Maksa Verstapena i rivale vrhunskim tempom napred; Verstapen je otišao da se zadovolji drugim, a Čarls Lekler treći; Luis Hamilton najbolji šesti u sezoni

Lando Noris je odneo prvu pobedu u svojoj karijeri Formule 1 u svojoj 110. trci pošto je u potpunosti iskoristio pravovremeni Sigurnosni automobil, a potom se naglašeno povukao od Maksa Verstapena i osvojio Veliku nagradu Majamija.

Rasvetljavajući neželjeni rekord u završnici najviše podijuma bez pobede u svojoj šestoj sezoni F1, Noris je trčao tek šesti u uvodnoj fazi trke ali se odluka Meklarena da produži svoj uvodni nastup pokazala inspirisanom kada je Sigurnosni automobil pozvan na sudar za Vilijamsovog Logana Sargeanta.

Pošto je već nasledio vođstvo sa svima koji su bili ispred njega do tada – uključujući i vođu trke Verstapena – Noris je tada bio presudno sposoban da ga zadrži tako što se ugurao ispod Sigurnosnog auta dok su njegovi rivali trčali na smanjenu brzinu na stazi.

Posao je bio daleko od kraja, mada sa još 24 kruga do kraja kada je trka nastavljena i sa Verstapenom, koji se pre toga pojavio spreman za još jednu komfornu pobedu, tačno na repu.

Međutim, Noris impresivno nije pokazivao živce i, umesto da mora da brani od svetskog šampiona, uporno se povlačio od Red Bula u krugovima koji su ostali i na kraju pobedili sa sedam sekundi.

Noris (24) uzima Meklarenovu prvu pobedu još od Danijela Rikarda u italijanskom GP 2021. i tek njihovu drugu u poslednjih 12 godina.

„On je super popularan mladić Je Lando Noris. Pobedio je i Ferari i Red Bulse pošteno“, rekao je Super Sport F1’s Martin Brundl.

Uzvraćajući suze dok ga je njegov jubilarni Meklaren tim podigao u jamama dok je počelo divlje slavlje, Noris je rekao: „Bilo je i vreme! Kakva trka. Dugo se spremalo.

„Konačno sam uspeo to da uradim.

Verstapen je morao da se zadovolji dalekim drugim mestom pošto je bio na vrhu svih ostalih sesija u Sprint vikendu u Majamiju.

GP rezultat u Majamiju: Top 10

1) Lando Noris, McLaren

2) Maks Verstapen, Red Bul

3) Charles Leclerc, Ferrari

4) Karlos Sainz, Ferari

5) Serhio Perez, Red Bul

6) Luis Hamilton, Mercedes

7) Yuki Tsuonda, RB

8) Džordž Rasel, Mercedes

9) Fernando Alonso, Aston Martin

10) Esteban Ocon, Alpine

Čarls Lekler, koga je na startu trke prestigao drugi Meklaren iz Oskara Pjastri, zauzeo je treće mesto ispred timskog kolege iz Ferarija Karlosa Sainca na četvrtom mestu.

Luis Hamilton je završio na najvišoj poziciji svoje teške sezone do sada na šestom mestu posle jake trke za Mercedes, završivši na 2s od drugog Red Bula Serhija Pereza.

Juki Nunoda je pobedio drugi Mercedes Džordža Rasela na osmo mesto, a Fernando Alonso se oporavio od razočaravajućih kvalifikacija i osvojio deveto mesto za Aston Martin.

10. mesto specijalnog izdanja Majami GP kolekcije!
10. mesto specijalnog izdanja Majami GP kolekcije!

Šeširi, Majami košulje i još mnogo toga!

Alpine su konačno otvorile svoj bodovni račun za 2024. godinu sa Estebanom Okonom na 10. mestu.

Još da pratim…

SADA PROMO APRIL 2024
Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.