F1: Džordž Rasel i Luis Hamilton otkrivaju razloge mercedesovog nedostatka konkurentnosti u GP Majamija

Džordž Rasel i Luis Hamilton počeće u četvrtom redu mreže pošto nisu uspeli da izazovu Red Bul i Ferari, uprkos njihovim nadogradnjama ovog vikenda; Gledajte Majami GP uživo na Super Sport F1 u nedelju u 9 uveče, nagomilavanje u 19:30

Džordž Rasel smatra da je Mercedes „preterao“ sa ovogodišnjim automobilom u potrazi za probojom u eru aktuelnih pravila F1, a njihov neodoljivi početak sezone 2024. nastavlja se u GP Majamija.

Mercedes je doneo nadogradnje na događaj ovog vikenda ali su i Rasel i Luis Hamilton nokautirani u drugom delu kvalifikacija za Sprint, potom nisu uspeli da postignu poene u Sprintu.

Oni su se popravili u subotnjim kvalifikacijama, ali su bili više od osam desetinki na putu za pol-siter Maks Verstapen, pošto se Rasel kvalifikovao na sedmo mesto, a Hamilton na osmom mestu.

Pre dvanaest meseci, Mercedes je napustio svoj koncept automobila „bez sidepoda“, a onda napravio dodatne velike promene tokom zime u pokušaju da se približi frontu.

Uvodnih šest događaja pokazuju da se to nije dogodilo, jer ekipa podnosi najgori početak sezone od 2011.

„Štoperica ne laže. Znamo neke od promena koje smo napravili od kraja prošle godine, možda prezadovoljene nekim razvojnim stavkama koje smo uradili“, rekao je Rasel za Skaj Sports F1.

„Sada imamo ograničenja sa automobilom, što je potpuno drugačije ograničenje onoga što smo imali ovog puta pre 12 meseci.

„Uradili smo toliko posla da rešimo probleme i nekako smo otišli predaleko u tom pravcu. Znamo da treba da se poboljšamo i moramo brzo da se poboljšamo.“

Rasel: Mercedes zna kako da reši probleme

Nije potpuno jasno na kakva ograničenja se odnosi Rasel, jer je ovogodišnji Mercedes bio sporiji u svim oblastima u odnosu na Red Bul i Ferari.

Mercedes se nije udujao u aktuelne propise o kopnenim efektima, koji su uvedeni 2022. godine.

U početku, podaci koje su videli u tunelu za vetar nisu bili u korelaciji sa performansama na stazi i tim se takođe borio sa efektom skakanja, poznatim kao porpoising.

Rasel ističe da Mercedes, koji je između 2014. i 2021. osvojio osmu uzastopnu titulu konstruktora, „definitivno zna“ kako da reši njihova pitanja.

„Kada pogledamo podatke, razumemo zašto smo trenutno u poziciji u kojoj se trenutno našli. Kada smo pogledali podatke, shvatili smo zašto smo u istoj poziciji“, dodao je on.

„Nažalost, verovatno smo nadoknadili rešavanje problema od prošle godine i prešli iz ove krajnosti u tu krajnost i moramo nekako da se premotamo i nađemo u kući na pola puta.

„Kada novim nadogradnjama treba osam nedelja da uđu u automobil, naučite ovaj problem sa Race One, Race Two… Ne možeš tek tako da doneseš nadogradnju na sledeću trku.

„Morate da ga stavite u tunel za vetar, morate da ga projektujete, morate da ga nacrtate, morate da ga izgradite i odjednom ste na polovini sezone.

„Zato je tako teško kada ste na zadnjoj poziciji da odjednom napravite taj napredak. Svi to očekuju sutra. Želimo ga i sutra, ali ovo je realnost F1.“

Hamilton: Mercedes se bori da razume gume

W15 je bio veoma nedosledan od sesije do sesije, a ponekad čak i krug do kruga, što je Hamilton pokazao u kvalifikacijama kada je u Q2 otišao na treće mesto najbrže, ali je u Q3 prošao pola sekunde sporije.

Hamilton kaže da je temperatura staze tokom kvalifikacija u Majamiju bila slična, to je jednostavno bio slučaj da se ne uhvatite u koštac sa mekom gumom što je izazvalo kolebanje performansi.

„Ove gume su tako osetljive. Pokušaj da gume rade i isporučimo maksimalan potencijal je nešto sa čime se borimo“, rekao je sedmostruki svetski šampion.

„Onda smo imali taj pogled nade u Q2 tada u Q3 nismo bili nigde. Generalno, bio je mnogo bolji dan. Išli smo napred u Sprint i onda kvalifikacije, ulazak u Q3 je bio pozitivan.

„Q3 jednostavno nije bio sjajan ali sam zahvalan što sam ušao tamo. Za nas je osma desetina isključena. Borimo se protiv Haasa i ne znam da li je to prava brzina naљeg auta ili gume.

„Mislim da ima mnogo toga u tim gumama za koje se borimo… nismo bili u mogućnosti da ih koristimo cele godine.“

Mercedesov par ima Meklarense Oskara Pjastri i Landa Norisa direktno ispred sebe na mreži i Rasel se nada da mogu da izazovu tim sa sedištem u Vokingu.

„Očekujem da gledam napred i nadam se da neće biti pritiska otpozadi. P7 i P8 moramo da prihvatimo je gde smoon trenutak“, rekao je Rasel.

„Korak smo iza Ferarija i Meklarena, veliki korak iza Red Bula. Rezultat koji smo pokazali u kvalifikacijama bio je maksimalan, ali sam uveren da možemo da napravimo iskorak“.

Nedelja 5. maj
6.05pm: F1 Academy Race 2
7.30pm: Grand Prix Sunday Miami GP build-up*
9pm: THE MIAMI GRAND PRIX*
11pm: Chequered Flag: Miami GP reaction*
Ponoć: Tedova sveska*

*takođe uživo na Super Sport Main Event-u

SADA PROMO APRIL 2024
Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.