GP Iz Majamija: Čarls Lekler objasnio nade da će staviti Maksa Verstapena ‘pod pritisak’ u poteri za pobedom u trci

„Nadam se da je još uvek malo nesrećan i da možemo da ga stavimo pod pritisak“, kaže Čarls Lekler dok gleda ferari izazov Maksu Verstapenu za pobedu; Gledajte Majami GP uživo na Super Sport F1 u nedelju u 9 uveče, nagomilavanje u 19:30

Čarls Lekler je ponudio nadu da bi Ferari mogao da povede borbu sa Maksom Verstapenom na nedeljnoj Velikoj nagradi Majamija.

Verstapen je zadržao svoju imperijalnu formu tokom Sprint vikenda u Majamiju do sada, na vrhu svake sesije, a cilj će mu biti da isprati pobedu nad Leklerom u subotnjem sprintu kratke forme u nedeljnoj trci od 57 krugova.

Međutim, tokom vikenda u kojem se ceo teren – uključujući Verstapena – borio za doslednost sa performansama guma oko ulične staze Majamija, Lekler uzima srce od činjenice da je završio relativno blizu svetskog šampiona tokom Sprinta od 19 krugova kada je bio u razmaku od dve sekunde od Red Bula tokom većeg dela trke.

Nedeljna trka je uživo Super Sport F1 i počinje u 9 uveče, sa nagomilavanjem od 7.30 uveče.

„On je očigledno veoma jak, kao i uvek, dolazi na dan trke“, rekao je Lekler o Polesiteru Verstapenu, koji vodi F1 mrežu za sedmu trku uzastopno.

„Jutros smo (u Sprintu) bili blizu. Govorio je da nije zadovoljan autom pa da vidimo koliko je srećan sa automobilom (na gran priju). Nadam se da je još uvek malo nesrećan i da možemo da ga stavimo pod pritisak.

„Uradili smo neke korake napred u odnosu na jutros, i oni su to uradili, ali ako dobijemo DRS posle prvog kruga mislim da bismo možda mogli da ostanemo sa njim.“

Na postkli kvalifikacionoj konferenciji za novinare, Lekler je dodao: „U Sprintu smo bili bliži onome što inače vidimo. Moramo da vidimo koliki je korak napred, ali nam treba i fino podešavanje na našoj strani.

10. mesto specijalnog izdanja Majami GP kolekcije!
10. mesto specijalnog izdanja Majami GP kolekcije!

Šeširi, Majami košulje i još mnogo toga!

„Ako imamo sličan tempo kao Sprint, sa strategijom možemo da izvršimo neki pritisak.“

Ferarijevom pohodu da pobedi Red Bul samo drugi put u šest trka ove sezone mogla bi da pomogne činjenica da Lekler i timski kolega Karlos Sainc, koji se kvalifikovao kao treći, počinju između Red Bul para Verstapena i Serhija Pereza, koji će biti na četvrtom mestu.

„Mislim da kada Maks krene napred, uvek je teško naći načina da ga pobedimo, ali imati dva automobila je naša najbolja moguća opklada“, rekao je Sainz, jedini vozač koji je pobedio Verstapena u proteklih 25 trka.

„Očigledno ako pogledate poslednju statistiku, biće izuzetno teško, ali daćemo sve od sebe.“

Verstapen objašnjava svoj pristup ‘nepredvidivom’ vikendu

Iako Verstapen možda do sada nije išao na tajm-list prilikom treće posete F1 američkoj Sunčanoj državi, svetski šampion do sada nije bio imun na nevolje i pritužbe na pravi kolosek tokom, kako je rekao, „nepredvidivog“ događaja do sada.

„Ono što je do sada bilo ključno ovog vikenda je samo da pokušamo da napravimo najmanje grešaka“, rekao je Verstapen za Nebeski sportovi.

„Bilo je prilično loše za sve, nema mnogo ljudi za koje mislim da uživaju u svojim krugovima, već samo pokušajte da greške svedite na najmanju moguću meru i onda idite odatle.“

On je međutim uveren da će Red Bul dobiti svoj RB20 automobil na boljem mestu za nedelju kako bi sebi dao najbolju šansu za petu pobedu u šest trka ove sezone.

„Jedino što možemo da kontrolišemo je u sebi. Na to ćemo se fokusirati. Sve dok sam zadovoljan svojim balansom u trci, bićemo u redu“, dodao je Holanđanin.

„Samo treba da bude malo bolje od onoga što smo imali u (Sprint) trci. Ako to uspemo da postignemo i budemo u srećnijem prozoru, siguran sam da ćemo biti brzi.“

Šta se desilo sa Meklarenom i Norisovm izazovom?

Naoružani velikim paketom nadogradnji automobila u Majamiju, činilo se da su Meklaren, a ne Ferari, koji se ovde nisu mnogo promenili na svom automobilu, bili glavni izazivači Red Bula ovog vikenda.

Međutim, kao i u kvalifikacijama za Sprint u petak, Meklarenov izazov za vodeće pozicije nije uspeo da se ostvari baš onako kako se očekivalo u subotu.

Lando Noris i Oskar Pjastri počeće zajedno u trećem redu, pošto su zaostajali tri, odnosno četiri desetinke verstapenovog Q3 tempa, a nekadašnja levica se menjala posle Sprinta.

„Mislim da bi trebalo da budemo viši“, rekao je Noris.

„Uradili smo ono što smo mislili da je ispravno, ali na putu ponekad stvari funkcionišu malo drugačije.

„We napravio neke od tih promena i voleo bih da mogu da im se vratim baš sada pre (trke), ali očigledno ne možemo.“

Nedelja 5. maj
6.05pm: F1 Academy Race 2
7.30pm: Grand Prix Sunday Miami GP build-up*
9pm: THE MIAMI GRAND PRIX*
11pm: Chequered Flag: Miami GP reaction*
Ponoć: Tedova sveska*

*takođe uživo na Super Sport Main Event-u

SADA PROMO APRIL 2024
Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.