Adrijan Njui: Luis Hamilton komentariše sindikat Ferari ‘veoma laskav’, kaže odlazeći dizajner Red Bula

HAMILTON ON NEWEY 2 MAY 24

Adrijan Njui je u prvom intervjuu za Skaj Sports F1 govorio za Skaj Sports F1 otkako je Red Bul potvrdio da legendarni dizajner napušta ekipu; Gledajte Majami GP Sprint u subotu u 17h, sa kvalifikacijama u 9 uveče i samom trkom u nedelju u 9 uveče – uživo na Super Sport F1

Adrijan Njui je priznao da je „polaskan“ komentarima Luisa Hamiltona u vezi sa mogućnošću da mu se legendarni dizajner pridruži u Ferariju sledeće sezone.

Red Bul je u sredu saopštio da se Njui povlači iz svoje uloge glavnog tehničkog oficira sa momentalnim dejstvom i da će raditi na drugim projektima pre nego što mu bude dozvoljeno da ode početkom sledeće godine.

Hamilton, koji napušta Mercedes kako bi se pridružio Ferariju sledeće sezone, rekao je u četvrtak da bi bilo „neverovatno“ kada bi italijanski tim uspeo da potpiše za Njui.

Njui, koji je ovog vikenda na Velikoj nagradi Majamija dok nastavlja da radi na Projektu RB17 hiperkara Red Bula, govorio je ekskluzivno sa Super Sport F1’s Martin Brundl u petak.

„F1 sve troši. Radim na tome već duže vreme“, rekao je Njui.

„2021. je bila zaista naporna godina zbog tesne borbe sa Mercedesom, kroz prvenstvo i istovremeno, stavljajući sva istraživanja u RB18 (automobil 2022).

„Dođe trenutak kada sam se upravo osetio, kao što je Forest Gamp rekao: ‘Osećam se pomalo umorno’.

„Veoma je ljubazno od Luisa da to kaže. Polaskan sam. U ovom trenutku, potrebno je samo malo pauze i videti šta će se dalje dešavati.“

Upitan koliko dugo je razmišljao o svojoj budućnosti u timu, Njui je odgovorio: „Malo pre. Pretpostavljam da je preko zime malo.

„Onda, kako su se događaji odvijali ove godine, pomislio sam, u veoma sam srećnoj poziciji u kojoj ne moram da radim da bih živeo. Radim jer uћivam u tome.

„Upravo sam osetio da je sada pravo vreme da se malo povučem, odmorim i uzmem zalihe života.“

Usred njihove kontinuirane dominacije F1 na stazi sa Maksom Verstapenom, Red Bulov početak 2024. godine odlikovao je turbulencije van staze posle istrage koju je ranije ove godine pokrenula njihova matična kompanija iz Austrije o navodima o neprikladnom ponašanju Hornera od strane ženske koleginice.

Žalba protiv Hornera, koji je uvek negirao te tvrdnje, odbačena je 28. Žena koja je podnela žalbu se od tada žalila na ishod.

‘Trenutno, nema plana’

Iako je već najsnaženije povezan sa prelaskom na Ferari poslednjih dana, Njui sledeći potezi iza Red Bula su podešeni da budu pažljivo praćeni celim sportom.

Šezdesetpetogodišnjik je držao karte blizu grudi kada su ga pitali šta bi njegova budućnost mogla da nosi – ali nije isključio mogućnost budućeg posla u F1.

„Mislim da će Medi moja žena i psi otići da putuju i nogom ili tako nešto, da odu kroz Francusku i samo uživaju u životu“, kaže Njui.

„Onda ću možda u jednom trenutku stajati pod tušem i reći ‘dobro, ovo će biti sledeća avantura’.

„Ali trenutno nema plana.“

Uslovi odlaska Njuijevog Red Bula u prvom kvartalu 2025. godine podrazumevaju da ne uključuju period odlaska u baštu, što znači da bi na vreme bio slobodan da se pridruži drugom timu kako bi i dalje imao značajan uticaj na njihov automobil 2026. godine kada se dramatično remontuju šasija i pravila motora ovog sporta.

Na pitanje Brundla da bi želeo da bude deo te promene pravila za 2026. godinu, Njui je odgovorio: „Zaista uživam u izmenama propisa zasigurno. Rekao bih da je ovaj trenutni usev propisa najveća izmena propisa koju smo imali od 1983.

„Zaista sam uživao u izazovu svih istraživanja i svih detaljnih dizajna tog automobila. Ova dva naredna automobila (posle automobila 2022) su evolucija tog automobila i sledeće godine automobil će biti treća evolucija.

„Bila je ovo sjajna serija. Jedan koji me je iznenadio koliko ima u ovim kolima. Kada sam prvi put pogledao ove propise, nisam bio tako siguran. Bilo je zabavno.“

Subota 4. maj
3.25pm: F1 Academy Qualifying
16h: Majami GP Sprint (trka počinje u 17 časova)
6.30 uveče: Tedova sprint beležnica
7.05pm: F1 Academy Race 1
8pm: Miami GP Qualifying build-up*
9pm: Miami GP Qualifying*
11pm: Ted’s Qualifying Notebook*

Nedelja 5. maj
6.05pm: F1 Academy Race 2
7.30pm: Grand Prix Sunday Miami GP build-up*
9pm: THE MIAMI GRAND PRIX*
11pm: Chequered Flag: Miami GP reaction*
Ponoć: Tedova sveska*

*takođe uživo na Super Sport Main Event-u

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.