F1 2025: Sprint mesta potvrđena za sledeću sezonu sa Belgijskim Gran Pri povratkom domaćina alternativnog formata

Belgija će biti domaćin F1 Sprint formata 2025. nema promene formata uprkos prethodnim pričama o trkama obrnute mreže; gledajte mađarski GP 19-21 jula uživo na Super Sport F1

F1 je najavio šest mesta na kojima će biti domaćini Sprint događaja za sezonu Formule 1 2025.

Kina, Majami, Belgija, Ostin, Brazil i Katar izabrani su za događaje koji će organizovati alternativni format, u kojem se u subotu igra skraćena trka na 100 kilometara.

Velika nagrada Austrije, koja od 2022. održava manifestaciju Sprint, odbačena je za Belgiju sledeće godine.

Neće biti promena u trenutnom Sprint formatu, koji je petkom u tv i društvenoj publici zabeležila značajan porast u poređenju sa konvencionalnom praksom koja je samo u petak.

F1 je već objavio svoj kalendar za 2025. godinu, s tim da će Australija biti domaćin otvaranja sezone 16. marta.

Kina sledi nedelju dana kasnije i biće domaćin prvog Sprint vikenda u sezoni od 21-23. marta.

Sledeći Sprint je unutra Majami 2-4 maja, pre Belgija održava manifestaciju Sprint 25-27 jula.

Tri Sprinta u drugoj polovini ove sezone biće ista kao ove godine – GP Sjedinjenih Država u Ostinu (17-19. oktobar), Sao Paulo GP (7-9. novembar) i Katarski GP (28-30. novembar).

F1 2025 Sprint Venues

  • Kineski Gran pri – 21-23. mart
  • Miami Grand Prix – May 2-4
  • Belgian Grand Prix – Jul 25-27
  • United States Grand Prix – October 17-19
  • Sao Paulo Grand Prix – Novembar 7-9
  • Velika nagrada Katara – 28-30. novembar

„Sprint je bio veliki uspeh za Formulu 1, donoseći svim našim navijačima više akcije i trkanja na stazi“, rekao je predsednik F1 Stefano Domenicali.

„Vidimo dokaz za to u našim podacima publike, posećenosti navijača petkom i od promotera i partnera. Dok se pripremamo da proslavimo 75 godina postojanja 2025. godine uvek ćemo odati počast našoj neverovatnoj istoriji, ali uvek moramo gledati unapred, inovirajući i usavršavanje kako bismo isporučili najbolje za našu rastuću i raznovrsnu fanbazi.

„Sprint je odličan primer donošenja novih elemenata u naš sport na način koji poštuje prvenstvo i želim da se zahvalim šest mesta koja će biti domaćini Sprint-a 2025. godine i radujem se tim neverovatnim događajima tokom cele sezone.“

Predsednik FIA Mohamed Ben Sulajem je dodao: „Tokom tog vremena, i kroz našu snažnu saradnju sa Formulom 1 i uz ulazak svih timova, prošlo je kroz nekoliko različitih iteracija i propisi i format su evoluirali da nam daju uzbudljive i popularne Sprintove koje imamo danas.

„Šest događaja za 2025. godinu još jednom se dešava u zanimljivom spektru kola i sigurno će pružiti navijačima dosta dodatnih akcija tokom cele sezone.“

Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Sky Sports-u sa NOW
Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Super Sport-u sa NOW

Kako funkcioniše F1-jeov Sprint format?

Kao što je to bio slučaj od ove sezone, vikend počinje jednim treningom u petak popodne, pre kvalifikacija za Sprint kasnije u petak.

Subota će potom početi takmičenjem u sprintu na 100 kilometara, a potpune kvalifikacije uslediće kasnije tokom dana, a u nedelju će biti određena mreža za Gran pri.

Formatom se vidi da automobili idu u parc ferme kada počne prva takmičarska sesija – sprint kvalifikacija u petak, ali će oni potom biti pušteni iz ograničenja posle subotnjeg Sprinta.

Timovi će imati priliku da iskoriste znanje koje su stekli da izmene nameštaljke uoči punih kvalifikacija, na startu koje će još jednom biti zaključane za nedeljnu trku.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.