Lando Noris: Kako vozač Meklarena dopušta da se 2024. F1 izazov za titulu protiv Maksa Verstapena oklizne

Lando Noris je vodio u nekom trenutku u poslednje četiri F1 trke, ali nije uspeo da pobedi ni u jednom od njih; Noris je najbliži izazivač Maksu Verstapenu, ali se našao sa velikim deficitom poena na polovini sezone; pogledajte mađarski GP 19-21 jula na Super Sport F1

Lando Noris je i dalje jednom osvajač Gran prija ali je lako mogao da doda taj broj u nedavnim trkama i našao se u ozbiljnoj borbi za titulu.

Norisovo treće mesto na Velikoj nagradi Britanije bila je poslednja trka na kojoj bi se Meklaren zapitala ‘šta je moglo da bude?’

Ovaj 24-godišnjak je mogao da pobedi u pet od poslednjih šest trka ali greške tima, ili samog Norisa, znače da zaostaje 84 boda za Maksom Verstapenom na poluvremenu sezone.

Taj jaz je mogao da bude mnogo manji i Noris je protumačio svoju trkačku egzekuciju na Silverstonu dok je lider šampionata Verstapen završio ispred njega i Luis Hamilton je odneo domaću slavu.

Super Sport F1 pogleda koliko je poena Noris verovatno ispustio i gde su stvari krenule naopako za Meklarena.

Poziv sigurnosnih automobila pokazao se skupim u Kanadi

Noris je vodio Kanadsku Veliku nagradu pošto je dobro upravljao svojim srednjim gumama u prvom krugu i otvorio prednost od 11 sekundi kada se Logan Sargeant srušio.

Sigurnosni auto je izgledao verovatno i Meklaren je imao par sekundi da dovede Norisa na pit stop kada je pozvana intervencija.

Međutim, ponovo su ga poslali okolo i Noris se zaglavio iza sigurnosnog auta dok su verstapen i Džordž Rasel jamče. Vreme izgubljeno iza sigurnosnog auta značilo je da se Noris pojavio na trećem mestu posle zaustavljanja.

Noris je skoro prestigao Verstapena kada su vozači prešli na suve gume, ali je bio primoran da se zadovolji drugim u mešovitim uslovima.

Sve o startu u Španiji

Noris je oteo pol poziciju Verstapenu sjajnim krugom u Q3 na Velikoj nagradi Španije.

Međutim, pao je na treće mesto posle Turn One kada je dobio nešto lošiji start od Verstapena i oba vozača je prestigao Rasel.

Verstapen je brzo proљao pored Rasela, ali je Noris ostao iza njega 12 krugova. Meklaren je nadoknadio svoju strategiju Red Bulu koji je ostavio Norisa sa razmakom od osam sekundi sa 18 krugova do kraja.

Britanac je prešao liniju dve sekunde iza Verstapena i ostavljen je da razmišlja o svom lansiranju van linije

„Auto je bio neverovatan. Mislim da smo bili naj brћi. Samo sam ga izgubio na početku“, rekao je on.

„Razočaran. Ali mnogo pozitivnih, jedan negativan, i to je nekako upropastilo sve. Znam to. Mogu da radim na tome za sledeći put.“

Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Sky Sports-u sa NOW
Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Super Sport-u sa NOW

Nadmašio Austriju

U austrijskom Sprintu, Noris je nakratko preuzeo vođstvo plućnim plućima na Verstapenu u Turn Three. Međutim, Holanđanin je odmah vratio rivala, a promakao je i Oskar Pjastri.

Noris je priznao da je trebalo da brani od Verstapena i, 24 sata kasnije, par je ponovo krenuo glavom bez premce.

Retko sporo zaustavljanje Red Bula stavilo je Norisa na Verstapenov rep i oba vozača su se agresivno trkala. Na Lapu 64 sudarili su se na Turn Three i Noris je bio primoran da se povuče kada se Verstapen vratio kući na petom mestu.

Šta god mislili o Verstapenovoj vožnji, Noris je imao nekoliko prilika da napravi potez, ali nije mogao to da uradi.

„Mislio sam da je to, kao kritika, dobra trka“, odrazio se Noris u danima posle Austrije.

„Ponekad, možda veoma blizu ivice, ali kao što smo rekli pričali smo o tome, pričali smo o tome i oboje smo srećni što idemo ponovo da se trkamo.“

Strategija na Silverstonu kreće naopako

Noris je bio na kursu da osvoji Veliku nagradu Britanije dok je vodio sa 14 krugova da bi išao uoči poslednjeg zaustavljanja za suve gume.

Međutim, predugo je prešao jedan krug i izašao iza eventualnog pobednika trke Hamiltona tada je čudno stavljen na meke gume, uprkos diskusiji o korišćenju medijuma u nagomilavanju do poslednje pit-stanice.

Još gore, punjenje Verstapena je krstarilo po tvrdoćama na dan kada je Red Bul imao treći najbolji auto.

„Meklaren je bio u najboljoj poziciji, pošto su imali dva seta srednje složene gume“, rekao je Martin Brundle na Super Sport F1 Podcast.

„Stavili su ga na Pjastrijev auto i on je apsolutno leteo. Ako pogledate koliko se zatvorio na Hamiltona i Norisa u poslednjih nekoliko krugova trke, Pjastri, nije bio pčelau nepovoljnom položaju što moram da ostanem napolju da izbegnem dvostruko slaganje ranije u trci, bilo bi tačno tamo.

„Mislim da je izbor očigledno bio da stavimo najbolju moguću gumu i to je bilo srednje jedinjenje. To je bila odbrambena odluka, dok je mentalni sklop trebalo da bude ‘hajdemo na ono što bi trebalo da bude najbrže i učinićemo da uspe’.

„Došli su kasno sa Landom, koji je pucao pored svoje boks kutije i to je bilo sporo zaustavljanje. Ako sve saberete, to ih je koštalo određene pobede.“

Šta je moglo biti za Norisa

Od osvajanja Velike nagrade Majamija, Meklaren je u trci za pobedu u poslednjih šest trka.

Imola će uvek biti teško pobediti, uprkos tome što je Noris završio u roku od jedne sekunde od Verstapena na liniji.

Šarl Lekler je u Monaku isporučio odličan krug na šipci kada je Pjastri startovao na drugom mestu, dok je Karlos Sainc treći, a Noris četvrti. To je bio završni red Gran Prija.

Prvi put u karijeri Noris doživljava kako je boriti se na frontu svakog vikenda, gde su reflektori veći i male greške imaju značajne posledice.

„Skoro promašaji su, pre svega, tačka gledišta dobrih vesti“, rekao je direktor Meklaren tima Andrea Stela.

„Nismo imali ovakve bliske promašaje do pre 12 meseci. Moramo da sagledamo pozitivne stvari. Moramo da sagledamo činjenicu da je tim u stanju da bude frustriran jer smo P3 na podijumu (na Silverstonu) sa drugim vozačem P4. I, još jednom, tim je postigao većinu poena.

„Dakle, ako ne počnemo od pozitivnih, sa građevinske strane, mi ćemo biti ti koji ‘grade i uništavaju, grade i uništavaju’ i ostajemo uvek na istom nivou.“

Da je Noris pobedio u poslednje četiri trke, što je bilo moguće, trka za titulu bi izgledala sasvim drugačije.

Umesto da zaostaje 84 boda za Verstapenom, on bi bio samo 26 bodova viška, a ostalo mu je još 12 trka.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.