Luis Hamilton kaže da je bol u srcu Abu Dabija 2021. godine trebalo ‘dugo vremena da se izleči’ posle osvajanja britanskog GP

Britanski osvajač GP govori i o izazovima mentalnog zdravlja sa kojima se suočio tokom pada Mercedesa sa samita F1, dok šef njegovog tima Toto Volf kaže da će se trijumf Britanaca na Silverstonu pokazati kao „teret sa ramena“

Luis Hamilton je rekao da je bilo potrebno „mnogo vremena da se zaleči“ uticaj kontroverznog zaključka na sezonu Formule 1 2021. godine dok je govorio o izazovima mentalnog zdravlja kroz koje je prošao u 30 beznadežnih meseci koji su usledili pre njegovog trijumfa na Velikoj nagradi Britanije.

Hamilton je doživeo, kako je rekao, svoj „najemotivniji kraj pobede“ ikada u F1 u nedelju, nakon što je rekordni deveti put na Silverstonu uzeo čekiranu zastavu, s tim što se sedmostruki šampion slomio u suzama na svom usporenom krugu nazad u pit lejn.

Ovom pobedom okončana je suša od 56 trka – najduža koju je 39-godišnjak prethodno prošao bez pobede u F1 bilo je 10 trka – još od penal runde sezone 2021. u Saudijskoj Arabiji usred Hamiltonovog napetog duela za titulu sa Maksom Verstapenom.

U narednoj rundi završetka sezone i odlučivanja o tituli u Abu Dabiju, Hamilton je vodio i na kursu da prisvoji rekordnu osmu svetsku krunu pre nego što ga je Verstapen prestigao na poslednjem krugu posle netačnog rukovanja procedurom ponovnog pokretanja Sigurnosnog automobila od strane tadašnjeg direktora trke Majkla Masija, u kontroverznom zatvaranju koje je FIA kasnije svela na „ljudsku grešku“.

Hamilton je rekao Super Sport F1 posle trke koju je postavio pitanje da li je želeo da nastavi u tom sportu u trenucima od tada usred njegovog i Mercedesovog naknadnog pada sa samita i rekao, govoreći na kasnijoj konferenciji za novinare na Silverstonu, rekao je direktno aludirajući na Abu Dabi 2021: „Iskreno, kada sam se vratio 2022. godine, mislio sam da sam preboleo.

„I znam da nisam bio i trebalo mi je mnogo vremena da sigurno izlečim takav osećaj. I to je prirodno za svakoga ko ima to iskustvo.

„I samo nastavljam da pokušavam da radim na sebi i pronalazim taj unutrašnji mir iz dana u dan.“

Dugme: Hamilton pokazao svetu koliko je dobar

Skaj Sports F1 Jenson Button, koji je bio timski kolega Luis Hamilton u Meklarenu 2010-2012:

„Presrećila sam se što su njegovi roditelji bili ovde da proslave sa njim jer je ovo jedan od onih trenutaka u vremenu.

„Iako je pobedio u 104 trke ovo će biti jedna od najposebnijih jer je više pred kraj karijere i upravo je pokazao svetu koliko je dobar.“

Hamilton o svojim izazovima mentalnog zdravlja i sumnjama u sebe

Pošto je pretrpeo bol zbog poraza od toga da postane jedini osmostruki šampion F1 posle najintenzivnije borbe za titulu koju je ovaj sport video godinama, Hamilton se vratio naredne sezone posle zime u kojoj je razmišljao o svojoj budućnosti u tom sportu samo da bi se našao u trci za pobede i više titula nakon što je ekipa uhvaćena na početku nove ere regulacije

Ta borba za preokret nastavila se i ove sezone, s tim da je Mercedes tek nedavno pronašao ono što je Hamilton u razvoju njihovih automobila kao „Severnu zvezdu“ i vratio se u prvi plan. Hamiltonov Silverston trijumfovao je njihov drugi u isto toliko nedelja, nakon što je timski kolega Džordž Rasel pobedio u Austriji, nakon što su se Verstapen i Lando Noris kasno sudarili.

Osvrćući se na put od dve i po godine nazad do gornjeg koraka podijuma, Hamilton se otvorio u izazovnom periodu koji je prebrodio još od Abu Dabija i zašto ga je 104. pobeda dovela do suza.

„Mislim da bih sa takvom nedaćom rekao da smo prošli kao tim i da sam lično osećao, da sam doživeo, te izazove, stalni izazov kao što svi moramo da ustanemo iz kreveta svakog dana i damo sve od sebe“, rekao je on.

„I, znate, toliko puta se osećate kao da vam najbolja šansa jednostavno nije dovoljno dobra. I razočarenje ponekad možeš da osetiš, znaš, i mi živimo u vremenu gde je mentalno zdravlje tako ozbiljno pitanje. I neću da lažem, da sam to doživeo.

„I definitivno je bilo trenutaka kada znate, pomisao da je to to bilo to, da se to više nikada neće ponoviti. Da bi taj osećaj naišao na granicu, mislim da, iskreno, nikada nisam plakao dolazeći od pobede. Upravo je izaљlo iz mene. I to je stvarno, stvarno sjajan osećaj. Veoma sam, veoma zahvalan na tome.“

Volf: Skinite teret sa Hamiltonova ramena

Hamiltonov šef u Mercedesu, Toto Volf – koji je otvoreno govorio o sopstvenim izazovima sa mentalnimalth – veruje da će povratak 39-godišnjaka u pobednički krug pružiti veliki podsticaj.

„Jasno je da naš odnos traje dugo i svako od nas je patio u raznim fazama“, rekao je Volf, koji je radio sa Hamiltonom tokom svoje 11-godišnje karijere u Mercedesu.

„On je bio tu za mene i u poslednje vreme sam pokušavao da dam svoj doprinos njegovoj sumnji povremeno.

„To je ono što je zaista dobar osećaj što je uspeo da svu negativnost ostavi po strani i smisli taj nastup.

„Mislim da mu je to teret sa ramena.“

Hamiltonova rekordna deveta britanska GP pobeda donela je nekoliko značajnih statističkih prekretnica i takođe je bila posebno pogrdna i za vozača i za tim s obzirom na to da je to bio poslednji put da će se trkati na domaćem tlu za odevnu kombinaciju sa sedištem u Brekliju pre zimskog prelaska u Ferari.

Hamilton je odneo osmu od svojih devet kuća sa Mercedesom otkako se pridružio Meklarenu 2013. godine.

„Bilo je toliko teško u poslednje dve godine da zaista nismo mogli da pronađemo performanse i nismo mogli da pružimo vozačima automobil koji im je omogućio da idu na pobede“, dodao je Volf.

„I naterati ga da ponovo pobedi na Velikoj nagradi Britanije u svojoj poslednjoj trci za Mercedes ovde je skoro kao mala bajka.

„Nismo mogli bolje da ga scenaristiљemo.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.