Luis Hamilton: Gde se rekordni britanski GP trijumf svrstava među najbolje pobede vozača Mercedesa?

Luis Hamilton okončao je niz bez pobede u trci na 56 trka tako što je u nedelju odneo pobedu na Velikoj nagradi Britanije; sedmostruki svetski šampion postao je prvi vozač koji je pobedio u istoj trci u lepim trenucima kada je odneo rekordnu 104 pobedu u karijeri

Nakon što je Luis Hamilton tvrdio, kako je rekao, „najemotivniju“ pobedu u karijeri na nedeljnoj Velikoj nagradi Britanije, Skaj Sports F1 se osvrnuo na svoje najveće pobede.

Kanada 2007: Hamilton eksplodirao u F1

Posle impresivno brzog početka svoje početničke sezone – sa pet uzastopnih podijuma i dosta pritiska koji se primenjuje na višestruko osvojenog Meklarenovog timskog kolegu Fernanda Alonsa – samo je bilo pitanje vremena kada će Hamilton obezbediti svoju prvu GP pobedu. Bilo je prikladno, dakle, da je devojačka pobeda za 22-godišnjaka došla kompletnim nastupom u nezgodnim promenljivim uslovima u Montrealu, pokazujući zrelost i posle svojih nežnih godina.

Hamilton je bio skoro pola sekunde brži od Alonsa u kvalifikacijama da obezbedi svoj prvi F1 pol, pre nego što je držao Španca u Turn One u trci, a potom i Nika Heidfelda do kraja popodneva – držeći prisebnost uprkos četiri Sigurnosna automobila. Hamilton je stigao.

Velika Britanija 2008: Najveći pogon?

Jednog popodneva kada su se vozači okretali na sve strane po bujici Silverstonske kiše, Hamilton je obojicu držao na stazi i apsolutno smrvio konkurenciju da bi pred domaćim navijačima odneo prvu od svojih sada devet pobeda.

Dok je tek počeo četvrti na mreži, to je brzo postalo drugo mesto i on je potom izveo uzvišeno preticanje na novom timskom kolegi Heikki Kovalainenu u Beketsu 2008. Kimi Raikonen je bio pretnja za Ferari, ali nakon što je Meklaren iskoristio njihove pozive za strategiju, Hamilton je bio jasan i na kraju je uzeo čekiranu zastavu za više od minut.

I dan danas je jedna od najdominantnijih pobeda Hamiltona, najimpresivnija s obzirom na uslove i, razumljivo, jednu od njegovih favorita.

Mađarska 2009: Protiv šansi

Teško je zamisliti Hamiltona kao autsajdera u F1 ali on je apsolutno bio taj koji je krenuo u 10. trku sezone 2009. Hamilton, svetski šampion, nije pobedio u trci devet meseci po dolasku u Budimpeštu i njegova poslednja četiri rezultata su pročitana na 12, 13, 16. i 18. mestu, dok Meklaren nije imao ni jedan podijum na svoje ime.

Hamilton je počeo na osmom mestu ali se počev od više goriva pokazao genijalnom odlukom Meklarena, dok je njihov zvezdani vozač napravio apsolutno veći deo sjajnim startom i tipično solidnom trkom, udobno zadržavajući brže automobile posle pit-stajališta. Činjenica da je ova pobeda podigla Hamiltona samo na osmo mesto u prvenstvu dokazuje koliko je dobro vozio.

Kina 2011: Epsko plućno krilo da šokira Seba

Trka u Šangaju bila je jedan od samo nekoliko najznačajnijih događaja u Hamiltonovu problematičnu sezonu 2011, pošto je izveo brojne zapanjujuće preticanje kako bi iznenadio svetskog šampiona Sebastijana Vetela.

Hamilton je, pošto skoro ni počeo trku zbog straha pred trku u Meklarenu, zadržao timskog kolegu Džensona Buttona, a potom svoje kritične poteze napravio u svom četvrtom i poslednjem krugu, iznenadivši dvosedmi Vetela vrhunskim plućima u Turn Seven. „Morao sam da ga odvedem na mesto gde to ne bi očekivao“, priznao je Hamilton nakon što je okončao Vetela sa 100 procenata rekorda za početak sezone.

Mađarska 2013: Prva od mnogih na Mercu

Obrve su podignute kada je Hamilton zamenio Meklarena za ono što je bila relativno sirova Mercedesova odevna kombinacija ali, nakon što je Niko Rosberg dokazao tempo W04 sa dve pobede koje su vodile do 10. runde na Hungaroringu, Hamilton je sa stilom isporučio svoj prvi za Srebrne strele.

Prkoseći očekivanjima pred trku, uzdignutim vrućinama i dvojici svetskih šampiona u Vetelu i Raikonenu, Hamilton je pretvorio motku u neočekivano ubedljivu pobedu u Mađarskoj.

Bahrein 2014: Dvoboj u pustinji

Čak i posle samo jedne trke 2014. godine, bilo je obilno jasno da je Mercedes aced novih propisa, kao i da će Hamilton i Rosberg gotovo sigurno biti ekskluzivni izazivači titule. Imajući to u vidu, pobediti svog saigrača u epskom trkačkom duelu u Bahreinu bilo je veoma važno za Hamiltona – ne samo za njegovu drugu svetsku titulu, već i za njegovu karijeru u Mercedesu.

Iznova i iznova Rosberg je prolazio pored Hamiltona iznutra, ali je iznova i iznova Englez odgovarao, izvrsno kada je napadao i branio u borbi na točkovima, posebno na kraju trke kada je njegov saigrač imao veliku prednost u gumama.

Nemačka 2018: Moćni povratak

Hokenhajm 2018 je svakako bio jedan od remarkable days of Hamilton’s remarkable career.

Britanac je izgubio zamajac za titulu od Vetela koji je krenuo ka vikendu – a raspoloženje mu je postalo još gore kada je doživeo katastrofalan kvalifikacioni neuspeh zbog čega je ostao 14. na mreži. Hamilton nikada nije pobedio sa niže od šestog mesta.

Međutim, nakon što je projurio kroz teren, Hamilton je potom kapitalizovao mokro-suve uslove kako bi se približio Vetelu, pre nego što se njegov veliki rival zakucao u šljunak. Bila je to neverovatna pobeda, i ključna za Hamiltona da osvoji svoju petu krunu.

Monako 2019: Zadržavanje novog rivala

Maks Verstapen je izašao kao Hamiltonov sledeći superstar rival i njihova borba glavom u Monaku 2019. ostaje jedna od njihovih uzbudljivijih bitaka.

Verstapen je tokom većeg deo trke bio u Hamiltonovim krilnim ogledalima – evocirao je Uspomene iz Monte Karla na Ajrtona Senu protiv Najdžela Mensela – a Hamiltonov zadatak je sve otežala činjenica da je Mercedes priznao da mu je dao ‘pogrešne’ srednje gume, koje je njihov vodeći vozač morao da napravi poslednji više od 60 krugova.

Verstapen je pokušavao svom snagom, čak je i stupio u kontakt sa Mercedesom kada je zaronio u šikanu, ali je Hamilton sve vreme svoj automobil svršavao u perfekciju. S obzirom na to da je njegov dobar prijatelj i mentor Niki Lauda preminuo ranije te nedelje, Hamiltonova pobeda je bila još impresivnija.

Sao Paulo 2021: Povratak svih povrataka

Usred intenziteta onoga što bi postalo najpoznatija borba za titulu u tom sportu, između Hamiltona i Verstapena, prekršaj DRS-a u kvalifikacijama ostavio bi Hamiltona počev od zadnjeg delu mreže za subotnji Sprint.

On bi bio peti u Sprintu, ali kazna od pet mesta za uzimanje novog motora bi ga videla da startne trku u punoj dužini sa 10.

Briljantnim startom Hamilton se popeo na peto mesto unutar pet krugova, a onda je prošao pored Verstapenovog timskog kolege Serhija Pereza i tako zauzeo drugo mesto na krugu 19. Prolazak Verstapena pokazao bi se težim jer je žestoka odbrana Holanđanina naterala Hamiltona van staze, pre nego što je Britanac konačno prošao pored rivala u završnoj fazi kako bi smanjio svoj šampionski deficit.

Govoreći 2023. godine, Hamilton je pobedu opisao kao „najposebniju trku“ u karijeri.

Velika Britanija 2024: Deveta pobeda na Silverstonu okončala sušu

Posle poraza od Verstapena u surovom vrhuncu do sezone 2021, promena propisa je videla da Hamiltonov tim Mercedesa ispada iz redovne konkurencije za trkačke pobede.

Njegov timski kolega Džordž Rasel uspeo je da otme nekoliko pobeda, ali je Hamilton prešao 56 gran pri bez penjanja na gornji korak podijuma koji je išao na nedeljnu trku na Silverstonu.

Bila je to trka koja je odgovarala enormnosti pobede Hamiltonu, sa suvim mokrim trilerom koji se završava tako što je Verstapen jurio Mercedes u završnim krugovima.

Hamilton je sjajno uspeo da se snaрe u poslednjem krugu, tvrdeжi da je deveta pobeda na Silverstonu da prekine izjednaиenja koje je delio sa Mihaelom Љumaherom za najvise pobeda na istoj trci.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.