Luis Hamilton se otvara o poteškoćama posle 2021 i britanskim GP suzama posle zapanjujuće pobede na Silverstonu

„To je bio najemotivniji kraj pobede koju sam ikada doživeo. Uvek sam se pitao zašto nikada nisam plakao!“, kaže Luis Hamilton nakon što je izbio u suzama o okončanju svoje suše u pobedi od 56 trka na domaćem terenu na Silverstonu; Hamilton otvara samo-sumnje u 19 meseci od prethodne pobede

Emotivan i refleksivan Luis Hamilton otvorio se o tome šta znači konačno ponovo pobediti u Formuli 1 na Velikoj nagradi Britanije – priznajući da je bilo trenutaka od kontroverznog zaključenja sezone 2021. kada je „želeo da ne nastavi“ u tom sportu.

Hamilton je doveden do suza na kraju nedeljne zanosne mokro-suve trke na Silverstonu, nakon što je uzburkani i istorijski nagon doneo rekordnu devetu pobedu na jednoj Gran priju.

Iako je predstavljala i Hamiltonovu rekordnu 104. pobedu u F1, to je bila prva 39-godišnjakinja za 57 trka u suši koja se protezala do GP Saudijske Arabije iz decembra 2021. godine, trke pre neslavne završnice te sezone u Abu Dabiju kada je propustio jedinstvenu osmu svetsku titulu i Maks Verstapen je osvojio svoju prvu.

Hamilton je od tada retko bio u sporu za pobede sa Mercedesom koji je pao sa samita sporta u svetlu novih propisa uvedenih od 2022. godine. Dve trke koje je tim pobedio za to vreme preuzeo je Džordž Rasel, poslednji put prošle nedelje u Austriji.

Pošto je plakao na timskom radiju nakon što je uzeo čekiranu zastavu, rekao je Hamilton Nebo Sport F1: „To je nadrealno. Srce mi lupa.

„Imao sam toliko neverovatnih trenutaka ovde u prošlosti ali kada sam naišao na liniju, nešto je pušteno u meni za šta se držim već duže vreme.

„To je bio najemotivniji kraj pobede koju sam ikada doživeo. Uvek sam se pitao zašto nikad nisam plakao! Vidite Rubensa Barrichelloa kako plaиe, a ja sam bio u fazonu ‘to mi se ne deљava’, ali me je jako pogodilo.

„Posle tako teške 2021. godine, samo smo pokušavali da nastavimo da se vraćamo ali mi kao tim smo imali težak period.

„Bilo je toliko misli i sumnji u mom umu na putu do tačke, ponekad sam želeo da ne nastavim.

„Stići i nastaviti da ustao i nastaviti da se trudiš i konačno uspeti je najveći osećaj koji mogu da se setim da sam imao.“

Govoreći neposredno posle trke kada je preuzeo priznanje trke od 164.000 ljudi, Hamilton je rekao da je bilo perioda tokom njegovog boravka daleko od gornjeg koraka podijuma kada je postavio pitanje da li je i dalje „dovoljno dobar“ i da li će se ikada vratiti na pobedničke načine.

„To je tako teško, mislim za bilo koga, ali najvažnije je samo kako nastavljate da ustao i morate da nastavite da kopate duboko čak i kada se osećate kao da ste na dnu bureta“, rekao je on.

„Definitivno je bilo dana između 2021. i ovde gde se nisam osećao kao da sam dovoljno dobar ili da ću se vratiti tamo gde sam danas. Ali najvažnije je da sam imao sjajne ljude oko sebe, nastavljajući da me podržavaju. Moj tim, svaki tine koji sam se pojavio i video ih kako ulažu trud, to me je zaista ohrabrilo da uradim istu stvar.

„Inače, moji navijači, kada ih vidim širom sveta, bili su mi velika podrška. Tako veliko, veliko hvala svima.“

Vozač Mercedesa Luis Hamilton iz Britanije slavi posle pobede u trci za Veliku nagradu britanske Formule 1 na hipodromu Silverston, Silverston, Engleska, nedelja, 7. jul 2024. (AP Photo/Luca Bruno)

Hamilton na ‘pogledu nade’ koji održava vatru u plamenu

Hamilton, koji je početkom godine odlučio da će nastaviti u F1 bar do kraja 2026. godine potpisivanjem neočekivanog i blokbaster ugovora sa Ferarijem, dobio je zastavu Union Džeka od maršala na svom usporenom krugu na kraju trke i slavio je sa njom pred publikom na Silverstonu kada je izašao iz svog Mercedesa na kraju trke.

Takođe je delio zagrljaje u parc fermeu sa svojom majkom Karmen i njegovim ocem Entonijem koji su obojica bili na Silverstonu da vide povratak njihovog sina uspehu.

Vozač Mercedesa Luis Hamilton iz Britanije slavi sa majkom posle pobede u trci za Veliku nagradu britanske Formule 1 na hipodromu Silverston, Silverston, Engleska, nedelja, 7. jul 2024. (AP Photo/Luca Bruno)
Vozač Mercedesa Luis Hamilton iz Britanije slavi sa ocem posle pobede u trci za Veliku nagradu britanske Formule 1 na hipodromu Silverston, Silverston, Engleska, nedelja, 7. jul 2024. (AP Photo/Luca Bruno)

O ogromnoj podršci koju dobija od navijača, Hamilton je rekao: – Definitivno znam sigurno da ne bih mogao Radim ono što radim bez navijača koje imam. Ljudi sa kojima komuniciram i upoznajem širom sveta, posebno ovde u Velikoj Britaniji.

„Odrastao sam u Stivenidžu. Tata je došao iza ćoška da mi da prvu kacigu.

„Uvek sam mislio da će mi roditelji biti jedini sledbenici. Neverovatno je imati tu podršku jer te to zaista podiže kada vidiš ljude.

„Oni su tako velikodušni da vam nešto poklone ili samo ispumpavaju pozitivnu energiju.

„To je jedna stvar koja me održava. A drugi je samo taj pogled nade.

„Čak i ako je to najsitnija specifikacija, samo se trudim da to ne ignorišem i nastavim da se fokusiram na svoj unutrašnji mir iz dana u dan.“

Hamilton, koji ima istetoviran moto ‘još uvek se dižem’ na leđima, dodao je: „Nikada ne odustajte. To je tako vaћno. To je najlakša stvar, ali to nikada ne bi trebalo da radite.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.