Britanski GP: Luis Hamilton zadržao Maksa Verstapena da zabeleži rekordnu devetu pobedu na Silverstonu

Luis Hamilton odneo rekordnu devetu pobedu na Velikoj nagradi Britanije; Maks Verstapen drugi, a Lando Noris treći u uzbudljivoj trci prekinutoj kišom; Hamiltonova pobeda okončala je trku od 56 trka bez pobede sedmostrukog svetskog šampiona

Luis Hamilton je trijumfovao na uzbudljivoj Velikoj nagradi Britanije i zabeležio rekordnu devetu pobedu na Silverstonu i okončao niz od 56 trka bez pobede.

Hamilton je zadržao zakasnelu optužbu lidera Svetskog prvenstva Maksa Verstapena da izdrži pobedu na domaćoj trci pošto je Holanđanin u završnoj fazi prestigao Meklarenovog Landa Norisa posle haotičnog takmičenja koje je prekinula kiša.

Sedmostruki svetski šampion nije pobedio u trci još od Velike nagrade Saudijske Arabije 2021. godine i sada je osigurao svoju poslednju sezonu sa Mercedesom, pre nego što se pridruži Ferariju sledeće godine, biće obeležen pobedom.

Hamilton postaje prvi vozač Formule 1 koji je devet puta pobedio u istoj trci, produživši rekord koji je prethodno podelio sa Mihaelom Šumaherom, dok je takođe produžio rekordnu trku za podijume na istoj trci na 12.

Pošto je startovao sa drugog mesta iza Džordža Rasela, Hamilton je preuzeo vođstvo na krugu 18 dok se njegov timski kolega iz Mercedesa mučio kada je kiša počela da pada.

Međutim, Hamilton je takođe smatrao da su uslovi teški i samo je kratko držao vođstvo pre nego što su Noris i njegov timski kolega iz Meklarena Oskar Pjastri došli da zauzmu prva dva mesta.

Hamilton se povratio na drugo mesto kada je intenzivna kiša primorala teren da pređe sa klizavih guma na posrednike oko sredine terena, pošto je Meklaren koštao Pjastri vreme tako što se nije pridružio Mercedesu u duplom slaganju njihovih automobila u boksu.

Verstapen, koji se mučio u uvodnom terminu kada se vratio na peto mesto, vraćen je u igru pametno vremenskim zaustavljanjem Red Bula dok se penjao na treće mesto, s tim da se Rasel iznenada povukao sa četvrtog mesta zbog tehničkog pitanja.

Kiša je potom popustila kako bi ostavila poslednju ključnu pit stanicu da bi se lideri vratili na klizave gume, zbog čega je Hamilton potkopao Norisa za vođstvo pošto ga je Mercedes doveo u krug ranije od Meklarena.

Obojica su krenuli na meke gume, dok je verstapen koji se nazire bio na tvrdoj gumi što bi mu dalo više sigurnosti da gura u poslednjoj fazi.

Verstapen je prošao Norisa sa preostala četiri puna kola trke od 52 kruga, ali je Hamilton stručno uspeo da održi relativno udobnu razliku od 1,5s na čekiranoj zastavi.

Još da pratim…

Britanski GP rezultat: Top 10

1) Luis Hamilton, Mercedes

2) Maks Verstapen, Red Bul

3) Lando Noris, McLaren

4) Oskar Pjastri, Meklaren

5) Karlos Sainz, Ferari

6) Nico Hulkenberg, Haas

7) Lens Strol, Aston Martin

8) Fernando Alonso, Aston Martin

9) Aleks Albon, Vilijams

10)Yuki Tsunoda, RB

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.