Britanski GP pregled: Džordž Rasel, Luis Hamilton, Lando Noris u borbi za pobedu kod kuće sa Maksom Verstapenom koji vreba

Džordž Rasel počeće Veliku nagradu Britanije sa pol pozicije, sa sunarodnicima Britancima Luisom Hamiltonom i Landom Norisom na drugom i trećem mestu na mreži; gledajte nedeljni britanski GP u 15h uživo na Super Sport F1 i Sky Showcase, sa nagomilavanjem od 1.30 uveče

Posle kvalifikacionog rezultata iz snova za navijače na Silverstonu, teško da bi nedeljna Velika nagrada Britanije mogla bolje da se namesti kako bi obezbedila dalju dramu.

Džordž Rasel je pobedio svog timskog kolegu iz Mercedesa Luisa Hamiltona na pol poziciji, s tim da je Lando Noris zauzeo treće mesto za Meklarena i tako napravio britansku prednju trojku na mreži prvi put u Formuli 1 na Silverstonu, a prvi put na bilo kojoj stazi od 1968.

Ako perspektiva sve-britanske bitke za pobedu nije pružila dovoljno tenzije, tu je i vrebajuća pretnja koju predstavlja lider Svetskog prvenstva Maks Verstapen, počevši od četvrtog mesta.

Zamenljivi uslovi tokom celog vikenda do sada, sa ekstremima julskih vremenskih prilika ekstremnim čak i za Britaniju, učinili su veoma nezgodnim da se shvati ko će imati najjači trkački tempo.

Noris i njegov timski kolega iz Meklarena Oskar Pjastri, koji startuje na petom mestu, u petak su se pojavili najjači na suvom, dok su Rasel i Hamilton bili odlični u vlažnim uslovima u subotu, pre nego što su se šipkom našli na hladnom, suvom kolu.

Na drugoj strani, Verstapen do sada nije uspeo da izvuče najbolje iz svog nadograđenog Red Bula, ali je bio hendikepiran u potonjim fazama kvalifikacija nakon što mu je put na šljunak u uvodnom delu sesije oštetio automobil.

S tim što prognoza obećava mešavinu tuševa i sunca još jednom u nedelju, gotovo je nemoguće shvatiti ko će najverovatnije završiti dan na gornjem koraku podijuma, stvarajući čudesan spektakl za ljubitelje F1.

Ko ima najbrћi auto?

To je skoro nemoguжe pitanje na koje treba odgovoriti, ali pokuљaжemo.

Čini se da je konsenzus među umešanima da bi, kao što je to bio slučaj poslednjih nedelja, Verstapen i Noris verovatno imali blagu prednost u odnosu na Mercedes u suvim uslovima.

Njih dvojica su prošlog vikenda bili na kursu u Austriji i završili kao prva dva mesta za treću uzastopnu trku, pre nego što je njihov kontroverzni sudar poklonio pobedu Raselu.

„Realno znamo da verovatno zaostajemo desetinu ili dve iza Landa i Maksa, ali mislim da imamo dobru borbu“, rekao je Rasel.

„Ali vreme će odigrati ogromnu ulogu u tome. Znaš, padala je kiša i sušila se u poslednjih nekoliko dana. Sutra je malo kiše u prognozi.“

Noris, koji obično nije jedan od onih za preterano optimistične procene svojih šansi, očigledno je ostao u pozitivnom stanju uma nakon što je u ranoj fazi poslednjeg letećeg kruga u kvalifikacijama razneo svoje šanse za pol poziciju greškom.

„Bili smo veoma brzi u trkama u poslednja dva meseca“, rekao je Noris. „To je verovatno bila jedna od naših snaga.

„To je zapravo bio trkački tempo u odnosu na kvalifikacioni tempo. Ali ovo je sasvim druga vrsta kola. To je sasvim drugačiji raspored. Ali to je još uvek snaga. I nadam se da će nam se vratiti malo sutra.“

Što se tiče Verstapena, koji je pre sudara sa Norisom prošle nedelje bio u briljantnoj formi koja ga je videla kako otima pobede od naizgled bržeg Meklarena, postojao je nagoveštaj da RB20 ima više performansi za oslobađanje.

„Boli jer izneveriti svoj tim na taj način“, rekao je on posle greške u Q1, „mnogo boli jer mislim da je vikend do sada bio jak. Jednostavno nismo bili u stanju da pokažemo tempo.“

Hoжe li Rasel i Hamilton raditi zajedno?

Mora se reći da je za početak, barem, ovo uglavnom pitanje za Hamiltona.

Sasvim se može reći da će sedmostruki svetski šampion koji traži prvu pobedu od decembra 2021. godine, dati sve da pretekne Rasela sa linije i preuzme vođstvo.

U slučaju da startni poredak ostane posle prve krivine, može se pretpostaviti da je Hamilton možda pod nekim pritiskom šefa Mercedesa Tota Volfa da zauzme razuman pristup trkanju svog saigrača.

S obzirom na to da Hamilton ide u Ferari sledeće sezone, možda mu nije previše stalo do toga šta Volf želi, ali u teoriji Mercedes će imati veliku prednost ako uspeju da zadrže svoja dva kola ispred čopora.

Iako je potvrdio da će pokušati da sprovede neku vrstu plana da njegovi vozači rade zajedno, Volf je izgleda donekle rezigniran realnošću da možda postoje trenuci kada se Srebrne strele međusobno bore.

„Mislim da smoe pričati o tome svake nedelje“, rekao je on Super Sport F1. „I ne pokušavamo da budemo pokvaren rekord, ali imamo priliku sutra, bilo samo za podijum.

„Ali počinjemo prvi i drugi i dokle god to možemo da držimo neko vreme, to bi bilo dobro i daje nam bolju poziciju.“

Za navijače Hamiltona koji se nadaju da će videti 39-godišnjeg kapu svog istorijskog provoda u Mercedesu sa bar još jednom pobedom, on jeste pružio suptilnu notu ohrabrenja.

„Mislim da sam bio oprezan sa svojom nameštaljkom, više sam razmišljao da imam lep balans u trci, a ne sve za jedan određeni krug“, rekao je Hamilton. „Tako da mislim da жe auto biti dobar sutra.“

Dodatna napetost u drugom redu

Verstapen i Noris su se nedavno prilično navikli da se bore za vođstvo van startne linije, ali ovog puta će se njihov duel nastaviti iza Mercedesa.

Njihov sudar u Austriji bio je vrlo jasno glavna vest koja je stigla tokom vikenda, ali je Noris donekle umanjio situaciju povlačenjem svog zahteva posle trke za izvinjenjem verstapena.

Ublažavanje stava Britanaca navelo je neke da sugerišu da je Verstapen, koji je završio na petom mestu u Austriji kada se Noris penzionisao kao rezultat štete od incidenta, ustanovio psihološku prednost u odnosu na svog najbližeg izazivača titule.

Noris je još jednom delovao revno da umanji značaj svoje bitke sa Verstapenom.

„Siguran sam da će nas Maks sutra trkati, ali još uvek imam još dva momka o kojima moram da brinem, tako da me nije briga samo za Red Bul“, rekao je on.

„Mislim da je naša strategija bila veoma dobra u poslednja dva meseca, tako da sam srećan. Tim radi dobar posao i zato sam uveren da možemo da izvedemo dobru trku. Treba nam dobar tempo. Moramo da budemo sposobni da se dobro trkamo. Moram da prođem pored dva momka ako će to biti na kartama.“

Ideju da gledamo unapred, a ne iza, nije izneo samo Noris, s tim što je direktorka Meklaren tima Andrea Stela takođe izgledala tiho samouvereno.

„Mogli smo malo bolje“, rekao je on. „Ali mi smo tamo i sigurno ćemo sutra igrati na naše karte.“

Ko ima najbolju osobu za vremensku prognozu?

Za sve priče o potencijalnim performansama, velike su šanse da brzina i veština – barem od vozača – neće ispadati najbitniji faktor u nedelju.

Promena vremenskih uslova tokom trke znači da bi strategija mogla da bude odlučujuća, sa ogromnim dobicima mogućim od prelaska na pravu gumu u pravom trenutku.

Vozači će dobiti instrukcije od svojih inženjera, ali se proces proteže izvan jamskog zida i garaže svakog tima.

Glavni izvršni direktor Meklarena Zak Braun, koji je deo Super Sport F1’s ovog vikenda sa jamskog zida njegovog tima, objasnio je tokom kvalifikacija da Voking odred ima osmatrače na različitim delovima staze, pa čak i u vazduhu koji pažljivo prati uslove.

S obzirom na očiglednu prednost Mercedesa na mokrom i činjenicu da je uvek lakše voziti spreda po kiši zbog nedostatka spreja koji dolazi iz automobila ispred, Rasel bi mogao da ima koristi od više tuševa, ali je i oprezan u njihovoj opasnosti.

„Trebaće nam osoba za lepo vreme! Bukvalno je potrebna jedna mala greška i sve može da krene naopako“, rekao je on. „Svi su u istom brodu.“

Kao i Rasel, Noris prvi put pokušava da pobedi u svojoj trci kod kuće, i uveren je da će se uhvatiti u kota protiv svojih sunarodnika bez obzira na uslove.

„Sutra će ponovo padati kiša, tako da sam uzbuđen“, rekao je on. „Biće to dobra trka. Brzi smo. Mogu da donesem borbu Džordžu i mogu da donesem borbu Luisu, tako uzbuđena što ću sutra imati dobar šou.“

Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Sky Sports-u sa NOW
Strimuj svaku F1 trku i još mnogo toga na Super Sport-u sa NOW

Nedelja 7. jul
8:15am: F3 Feature Race
9:50am: F2 Feature Race
11:50: Porsche Supercup
13:30h: Grand Prix Sunday – British GP build-up
15h: THE BRITISH GRAND PRIX
17:00: Čekirana zastava: Reakcija britanskog GP
18h: Tedova beležnica

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.