Luis Hamilton: Vozač Mercedesa se nadmeće da se oporavi od ‘šokantne’ austrijske forme kod kuće britanski GP

Može li Luis Hamilton da isporuči na Silverstonu – gde je uživao više uspeha nego bilo koja druga staza u svojoj F1 karijeri – posle austrijske pobede timskog kolege Džordža Rasela?; gledajte svaku sesiju Britanskog Gran Prija ove nedelje uživo na Super Sport F1 i Sky Showcase

Luis Hamilton odlazi na Silverston i svoj dom Britanski Gran Pri – mesto gde je pobijao češće od bilo kog drugog vozača – sa ciljem da razočaranje zbog, kako je rekao, „šokantnog“ vikenda u Austriji brzo stavi iza sebe.

Džordž Rasel je prošle nedelje okončao mercedesovu sušu od 33 trke u Red Bul Ringu, pošto je bio u udarnoj poziciji da profitira od kasnog sudara Maksa Verstapena i Landa Norisa dok je osporavao vođstvo trke, ali je Hamilton završio na tri mesta nazad na četvrtom mestu, pošto je tokom celog Sprint vikenda zaostajao za sestrinskim automobilom.

Hamiltonov gran pri, koji ga je video kako skuplja kaznu od pet sekundi zbog prelaska bele linije na svom prvom pit-stopu, kompromitovan je štetom pretrpljenom na podu svog automobila rano – ali sedmostruki šampion nije pravio opravdanja za svoj rezultat posle toga.

„Prilično šokantno“, priznao je Hamilton Super Sport F1.

„Ali zaista srećan zbog tima. Svi u fabrici su se toliko trudili ove godine da dobiju ovakav rezultat tako velike čestitke timu i Džordžu. Zasluženo.“

Upitan šta je razlog njegove „šokantne“ trke, Hamilton je jednostavno odgovorio: „Ja. Samo sam bio priliиno sh.. ceo vikend.

„To nije zbog nedostatka pokušaja, nego samo generalno sporog.“

‘Pobedićemo u trci sa njim ove godine’

Hamiltonov neodoljivi austrijski vikend – kada ga je nadmudrovao Rasel i za Sprint i za Gran pri pre nego što je završio iza svog zemljaka u obe trke – došao je samo nedelju dana nakon što se činilo da je njegova sezona skrenula u ćošak kada je vozio uzburkanu trku do trećeg mesta u Barseloni, tvrdeći da mu je prvi podijum 2024.

Hamilton ide na Silverston sa 9:2 na Rasela u kvalifikacijama za Gran pri do sada, dok je druga pobeda u karijeri u Austriji povećala prednost mlađeg Britanca u šampionatu u odnosu na svog saigrača na 26 poena.

Toto Volf, direktor Mercedesovog tima, veruje da će Hamilton proći kroz ovaj težak period forme i predvideo je „da ćemo pobediti u trci sa njim ove godine“ pre nego što sedmostruki šampion otputuje u Ferari.

„On ima lošu čaroliju i, kao trkački vozač, može da ima na umu da se sruši ako osetite da niste u stanju da održite svoje najbolje performanse“, rekao je Volf Tedu Kravicu.

„On mora da prođe kroz ovo. Ovo nije situacija u kojoj je odjednom bezoseжana voћnja, naprotiv, stvari su se spojile.

„Imao je briljantnu trku u Barseloni tako da moramo da prođemo kroz ovo i pobedićemo u trci sa njim ove godine.“

Najsvežiji od Hamiltonovih rekordnih 103 pobede u karijeri došao je u penal rundi sezone 2021. u Saudijskoj Arabiji, s tim što je Rasel od tada uzeo Mercedesove samo dve pobede i promenu propisa F1 zbog kojih su bivši šampioni padali niz teren.

O poteškoćama Hamiltonove nedelje oko Red Bul Ringa, Volf je rekao: – Prilično pristojan početak i onda okret jedan, krug jedan, davanje pozicije nazad je bila gruba stvar. Međutim, bilo je prilično jasno da ćemo dobiti penal od 10 sekundi tako što to nećemo uraditi.

„Onda je počelo da se spirala. Jako je pritiskao pri ulasku, vidi se koliko je gurao, izgubio zadnjicu i onda je očigledno usledio sledeći penal.

„Povrh ovih, imali smo oštećenja poda zbog vožnje kerbom, što je valjda većina ljudi imala ali njegova je bila obimna. Bilo je to dve i po desetine u delovima koji su se odvojili na kerbu.“

Može li Hamilton da održi jedinstveni niz podijuma kod kuće?

U onome što označava plavo-riband zaključak prvog trostrukog zaglavlja F1 sezone, Silverston je domaćin ovogodišnje Velike nagrade Britanije sa Hamiltonom, najuspešnijim i najpoznatijim vozačem u zemlji, koji se po 18. put trka u toj disciplini.

Tridesetdevetogodišnjak je osam puta pobedio na toj manifestaciji, najskorije 2021. posle kontroverznog sudara u prvom krugu sa Maksom Verstapenom, a gledaće da produži zavidnu sekvencu od 10 uzastopnih završnica podijuma koje datiraju još od 2014. godine.

Hamilton na britanskom GP: Poslednjih 10 godina

Sezone Ponovno nastavljanje trke
2014 1.
2015 1.
2016 1.
2017 1.
2018 2.
2019 1.
2020 1.
2021 1.
2022 Treći
2023 Treći

Ta runda uključuje trećeplasirane završnice u svakoj od prethodne dve godine uprkos tome što je Mercedes bio van vodećeg ritma.

Trka na podijumu od 10 trka takođe predstavlja rekord za vozača na jednom Gran priju. Ukupno, Hamilton je završio na britanskom GP podijumu 13 puta što je, opet, više od bilo kog vozača na bilo kom drugom događaju.

Velika nagrada Britanije održava se ove nedelje uživo na Sky Sports F1 i Sky Showcase

Četvrtak 4. jul
1.30 uveče: Konferencija za novinare vozača
18h: The F1 Show

Petak 5. jul
8.35 časova: F3 Praksa
9.55 časova: F2 Praksa
12pm: British GP Practice One (session starts at 12.30pm)
2.05pm: F3 Kvalifikacije
15h: F2 Kvalifikacije
3.45 popodne: Britanska GP praksa dva (sesija počinje u 16 časova)

Subota 6. jul
9.15 časova: F3 Sprint
11.15 časova: Britanska GP praksa tri (sesija počinje u 11.30 časova)
1.10pm: F2 Sprint
2.15pm: British GP Qualifying build-up
15h: British GP Qualifying
17:00: Tedova kvalifikaciona beležnica

Nedelja 7. jul
8:15am: F3 Feature Race
9:50am: F2 Feature Race
11:50: Porsche Supercup
13:30h: Grand Prix Sunday – British GP build-up
15h: THE BRITISH GRAND PRIX
17:00: Čekirana zastava: Reakcija britanskog GP
18h: Tedova beležnica

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.