Serhio Perez: Red Bul se suočava sa velikim problemom dok timski kolega Maksa Verstapena nastavlja da se muči

Serhio Perez je postigao 15 poena u poslednjih pet kola sezone Formule 1 2024; Šef Red Bula Kristijan Horner priznaje da je Perez pod pritiskom da se popravi; Svaku sesiju Britanskog Gran Prija ove nedelje pogledajte uživo na Super Sport F1 i Sky Showcase

Dok je sudar Maksa Verstapena sa Landom Norisom nezadrživo dominirao naslovima na Velikoj nagradi Austrije, najveće izdanje Red Bula na njihovom domaćem kolu bilo je kontinuirano nedovoljno obaveštavanje Serhija Pereza.

Verstapen je bio na putu da kompletira Sprint i trkački dubl na Red Bul Ringu pre nego što je lagano drugo zaustavljanje u jami dalo Norisu šansu da ga napadne i dovelo do sudara sa osam krugova do kraja koji im je upropastio obe šanse.

S obzirom na to da su Verstapenov Red Bul i Norisov Meklaren bili dva najbrža kola na stazi, bilo bi fer pretpostaviti da bi najverovatnije kandidati za pokupio delove bili jedan od njihovih saigrača.

Umesto toga, Mercedesov Džordž Rasel je bio taj koji je sjajno prihvatio drugu gran pri pobedu u svojoj F1 karijeri i prvu pobedu mercedesa od novembra 2022. godine.

Meklarenov Oskar Pjastri, koji je završio na drugom mestu, mogao je sebe da smatra nesrećnim, pošto je surovo imao kvalifikacioni krug koji bi ga stavio na treće mesto na mreži izbrisanom zbog probijanja ograničenja staze. Počevši od sedmog, Australijanac je solidno napredovao i bio pretnja Raselu u završnoj fazi.

Ali pošto je Pjastri jurio Rasela do čekirane zastave, i obezbedio koristan plen od 18 poena za Šampionat konstruktora, gde je bio Verstapenov timski kolega?

Na poslednjem krugu, Perez je bezuspešno pokušavao da prođe Haas od Niko Hulkenberga za šesto mesto i bio je ostavljen da se zadovolji sedmim mestom, što bi bio P9 da nije bilo pada unapred.

Izvanredno, ovo je bio Najbolji Perezov gran pri finiš u poslednjih pet trka, od kojih je tri dobio Verstapen.

Rezultati Serhija Pereza za 2024.

Događaja Kvalifikovanje Trka
Bahrein Peta 2.
Saudijska Arabiji Treći 2.
Australija Šesta Peta
Japan 2. 2.
Kina 2. Treći
Majami 4. 4.
Imola 11-ta Osma
Monako 16-ta DNF
Kanada 16-ta DNF
Španija 11-ta Osma
Austrija Osma Sedma

Potpisan novi ugovor uprkos sumornoj formi

Nakon što je napravio veoma solidan početak sezone koji ga je ostavio na drugom mestu na poziciji vozača posle šest odigranih kola na 101 poenu, 35 nazad iz Verstapena, Perez se potpuno raspao.

U pet rundi od Majamija, Perez je postigao samo 15 poena, pa je Verstapen ostavio da se bori sam, kako u pogledu strategija trke, tako i u pogledu šampionata konstruktora, u kojem Ferari, Meklaren i Mercedes pokušavaju da oteraju Red Bul.

Verstapen je u poslednjih pet rundi ubacio 101 poen, dok je šest vozača koji predstavljaju ostale glavne drugoplasirane ekipe za to vreme postiglo između 52 i 74 poena. Perez je ukupno pao na peto mesto, a Pjastri i Rasel samo šest, odnosno sedam poena nazad.

Perezov gubitak forme upoređivan je sa prošlom sezonom kada mu je pao nivo posle jakog starta koji je uključivao dve pobede i dva druga mesta u uvodnih pet trka.

Međutim, prednost Red Bula u odnosu na ostatak terena u trkačkom ritmu bila je takva da je i pored nekoliko šokantnih kvalifikacionih nastupa Perez završio van prvih šest u tri od 20 trka koje je završio.

Najboljih osam poena vozača ukupno u poslednjih pet rundi

Vozaи Tim Poena
Maks Verstapen Red Bull 101
Džordž Rasel Mercedes 74
Lando Noris McLaren 73
Oskar Pjastri McLaren 71
Luis Hamilton Mercedes 58
Čarls Lekler Ferari 52
Karlos Sainz Ferari 52
Serhio Perez Red Bull 15

2024. godine, sa čoporom jurnjave pravo na rep Red Bula, Perez je na nizu od pet trka, a da ne završi u prvih šest.

U odluci koja se donosi da bi izgledalo sve više qneprocenjiv do nedelje, dve trke u Perezov trenutni jalovi nalet, Red Bul mu je dao produžetak ugovora na dve godine, čime su okončane spekulacije da bi mogao da bude zamenjen za 2025. godinu.

Ako je ekipa mislila da će davanje novog dogovora Perezu osloboditi pritisak na njega i dovesti do boljih nastupa, pogrešili su – barem do ovog trenutka.

Uz veoma unosan novac od sponzorstva koji Perez donosi iz svog rodnog regiona, drugi glavni motivišući faktor za njegovo zadržavanje sigurno je bio da umiri Verstapena, koji je i dalje predmet interesovanja rivala Mercedesa.

Međutim, iako Verstapen možda ne želi timskog kolegu sposobnog da ga redovno izaziva za pobede, Perezov nedostatak konkurentnosti postaje glavno pitanje za Red Bul.

Ferari je smanjio prednost Red Bula na vrhu postolji konstruktora na 24 poena posle Velike nagrade Monaka, ali je razočaravajući nalet forme pošto je italijanski tim omogućio Verstapenu da gotovo sam produži prednost svog tima na 64 poena.

Horner: Pritisak ostaje nebitan za ugovore

Horner je branio Pereza tokom svog lošeg vođenja forme, ali tokom intervjua sa Super Sport F1 u Austriji u subotu, čini se da je prvi put nagovestio da sam Perezov ugovor nije dovoljan da garantuje njegovo mesto 2025.

„Činimo sve što je u našoj pomoći da ga podržimo i otpustimo ono što nedostaje“, rekao je Horner.

„Prve četiri, pet trka su bile veoma takmičarske i šta god da se desilo zbog čega je odustao… U Suzuki, jednoj od najtežih staza na svetu i pravom vozačkom kolu, bio je desetina sekundi od Maksa, ovde sa devet krivina, jaz je očigledno znatno veći. Samo treba da dođemo do suštine i pomognemo mu da se oporavi.

„Čekoova pozicija unutar tima, i ono što je doprineo timu je garantovalo taj (ugovor). Ali, naravno, uvek postoji pritisak koji treba izvršiti i to je nebitno za ugovore, o kojima očigledno nikada nećemo ulaziti u detalje.“

Dok je Perezov novi ugovor prvobitno najavljen kao dvogodišnji ugovor po kojem će ostati sa ekipom do kraja 2026. godine, Horner je – možda slučajno – prošlog meseca u Kanadi obelodanio da je ugovaranje ‘jedan plus-jedan’ dogovor, ostavljajući klauzule o bekstvu posle prve godine.

U ovom trenutku, čini se da je veće pitanje da li će Perez uspeti da počne – umesto do kraja – prve godine dogovora.

„Čeko zna da je to posao pod pritiskom i zna proveru da postoji, posebno u automobilu koji pobeđuje u mnogim trkama i nastupa sa drugim vozačem onako kako jeste“, rekao je Horner.

„Dakle, to je F1, i taj pritisak prirodno postoji na bilo kom timskom kolegi koji je pod isporukom. Mediji počinju da postavljaju pitanja i vrlo je lako izgubiti glavu.

„Ono što sam sada impresionirano Čekom u poslednje četiri godine, je da kad god je pritisak zaista bio na njemu, i on je u ovom trenutku, uvek bio u stanju da se povrati. I on će morati duboko da kopa da bi to uradio.“

Ko bi zamenio Pereza?

Kada se razmotre moguće alternative Perezu, postaje malo razumljivije zašto je Red Bul bio spreman da ga zadrži u blizini.

Karlos Sainz je slobodan agent ali bi dolazak odlazećeg vozača Ferarija imao potencijal da uznemiri Verstapena i zbog toga nikada nije bio realan.

Aleks Albon je bio u velikoj vezi sa povratkom u Red Bul, ali je umesto toga izabrao da potpiše dugoročni ugovor sa Vilijamsom.

To ostavlja dva najočiglednija kandidata kao vozače u juniorskom timu Red Bula, Jukija Nunodu i Danijela Rikarda.

Tsunoda je veoma snažno počeo sezonu i zaradio jednogodišnji produžetak ugovora, ali se njegova forma pogoršala u ovom trenutku gde su snažni rezultati mogli da stave hijerarhiju Red Bula pod pritisak da ga razmotre.

I dok Tsunoda nije uspeo da osvoji poene na poslednja tri gran prija, Rikarda je učinak pokupio sa dve završnice sa poenima, ali Australijanac još uvek nije učinio dovoljno da zaradi produžetak sa RB, a kamoli unapređenje u Red Bul.

To ostavlja Red Bul u čudnoj poziciji da trenutno nemaju mnogo toga što mogu da urade u vezi sa svojim problemom sa Perezom, osim što se nadaju, kako se čini, sve manjem preokretu u njegovoj formi.

Velika nagrada Britanije održava se ove nedelje uživo na Sky Sports F1 i Sky Showcase

Četvrtak 4. jul
1.30 uveče: Konferencija za novinare vozača
18h: The F1 Show

Petak 5. jul
8.35 časova: F3 Praksa
9.55 časova: F2 Praksa
12pm: British GP Practice One (sesija počinje u 12.30 časova)
2.05pm: F3 Kvalifikacije
15h: F2 Kvalifikacije
3.45 popodne: Britanska GP praksa dva (sesija počinje u 16 časova)

Subota 6. jul
9.15 časova: F3 Sprint
11.15 časova: Britanska GP praksa tri (sesija počinje u 11.30 časova)
1.10pm: F2 Sprint
2.15pm: British GP Qualifying build-up
15h: British GP Qualifying
17:00: Tedova kvalifikaciona beležnica

Nedelja 7. jul
8:15am: F3 Feature Race
9:50am: F2 Feature Race
11:50: Porsche Supercup
13:30h: Grand Prix Sunday – British GP build-up
15h: THE BRITISH GRAND PRIX
17:00: Čekirana zastava: Reakcija britanskog GP
18h: Tedova beležnica

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.