Austrijski GP: Lando Noris kaže da bi mogao da ‘izgubi poštovanje’ prema Maksu Verstapenu posle pada u borbi za vođstvo

Maks Verstapen i Lando Noris sudarili su se dok su se borili za vođstvo u završnoj fazi Velike nagrade Austrije; šteta od incidenta primorala je Norisa da se povuče, dok je Verstapen završio na petom mestu posle jame; Verstapenova prednost na Svetskom prvenstvu porasla je na 81 bod

Lando Noris kaže da će „izgubiti mnogo poštovanja“ za Maksa Verstapena ako njegov šampionski rival ne prihvati odgovornost za izazivanje sudara između njih dok su se borili za vođstvo Velike nagrade Austrije.

Meklarenov Noris je pokušavao da prođe Verstapena red Bula sa osam krugova do kraja kada je par stupio u kontakt na Turn 3, s tim da su stjuardi kasnije Holanđaninu dali kaznu od 10 sekundi zbog izazivanja sudara.

Oba automobila su pretrpela štetu, a Verstapen je pitting pre nego što je završio na petom mestu, dok je težom štetom Meklaren primorao Norisa da se povuče iz trke, pošto je Mercedesov Džordž Rasel odneo malo verovatnu pobedu.

Krajnji rezultat na kraju je pomogao Verstapenovom pohodu na četvrtu uzastopnu titulu vozača, pošto je sa 10 poena koje je postigao produžio prednost u odnosu na drugoplasiranog Norisa na 81.

„Razočaran sam, ništa više od toga, iskreno“, rekao je Noris Super Sport F1. „Bila je to dobra trka. Radovao sam se verovatno bici, jakoj fer borbi. Ali ne bih rekao da je to bilo na kraju.

„Teško je uzeti. Bila je to trka bez greške sa moje strane, i osećam se kao da sam uradio dobar posao ali su me izbacili iz trke, tako da ništa više od toga.“

Upitan da li će incident uticati na njegovo snažno prijateljstvo sa Verstapenom, Noris je dodao: „Ne znam. Zavisi od toga љta kaћe. Ako kaže da nije uradio ništa loše, izgubiću mnogo poštovanja zbog toga.

„Ako prizna da je pomalo glup i naleti na mene i samo bude pomalo nesmotren na neki način, onda ću imati malu dozu poštovanja prema tome.

„Ali to je još uvek teško prihvatiti kada se borimo za pobedu i trudim se da budem fer sa svoje strane, a on jednostavno nije. Ne razmiљljam o tome. Ne zanima me to sada. Samo sam raspoložen za tim.“

Verstapen je izgleda ublažio pobedu veći deo popodneva, ali spora poslednja stanica Red Bula vratila je Norisa u takmičenje i postavila velelepnu završnicu.

Sa Norisom u dometu DRS-a u Verstapenu, njih dvojica su se borili po nekoliko krugova, a svaki se žalio preko timskog radija na vožnju onog drugog.

Na pitanje da li je stjuardi trebalo da intervenišu pre sudara, Noris je rekao: – Da. Mislim, postoji pravilo. Nije ti dozvoljeno da reaguješ na drugog vozača i to je uradio tri puta od tri. Dva puta sam uspela da to izbegnem i da ne zaključam i naletim na njega, a treći put je samo naleteo na mene.

„Samo sam pokušavao da vozim svoju trku. Očigledno je bio mnogo sporiji na kraju. Upropastio je sopstvenu rasu isto koliko i moju. Ništa više ne mogu da uradim. Dao sam sve od sebe i bilo je dovoljno dobro. Upropašćen nije moja krivica.“

Verstapen: Pričaću o incidentu sa Norisom

Verstapen je insistirao da nije kriv za kretanje pod kočenjem, uprkos tome što je to bio konsenzus među Super Sport F1′s pundits.

„Naravno spolja je teško videti kada kočim. Znam da je u prošlosti to bila pomalo pritužba“, rekao je Verstapen Super Sport F1.

„Sada uvek pomeram točak pre nego što zakočim onda kočiš u pravoj liniji putanje. Spolja je uvek lako reći da se krećem pod kočenjem, ali mislim da momak u kolima najbolje zna šta radi.

„Svako može da ima svoje mišljenje ali ja sam taj koji vozi. Ja kontrolišem. Naravno, spolja je lako suditi i komentarisati ali šta god, to se dešava.“

Upitan o Norisovoj izjavi zbog potencijalnog gubitka poštovanja, Verstapen je ponudio smiren odgovor.

„Moram da se osvrnem na to kako ili zašto smo se dodirnuli“, rekao je on. „Naravno, pričaćemo o tome. Nesreća što se to desilo.

„Osećao sam se kao da je ponekad tako kasno ronio bombardovan na kočnicama. Jednom je otiљao pravo. Jednom sam morao da zaobiđem kobasicu inače bismo se dodirnuli.

„Mislim da je to takođe oblik ugla koji ponekad pruža ovakva pitanja. I ja sam to uradio obrnuto. Tako je kako je. Nikada nije lepo da se ujedinimo.“

Još da pratim…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.