Austrijski GP: Lando Noris ‘uzbuđen’ što će izazvati Maksa Verstapena nakon što vozač Red Bula zauzme motku

Maks Verstapen počeće sa pol pozicije sa Landom Norisom na drugom mestu, dok par nastavlja svoje rivalstvo u razvoju; gledajte austrijski GP u nedelju u 14:00, sa nagomilavanjem u 12.30 na Super Sport F1

Lando Noris kaže da je „uzbuđen“ što vidi da li Meklaren može da postavi izazov protiv Maksa Verstapena na Nedeljnoj Velikoj nagradi Austrije održavanjem njihovog snažnog nedavnog trkačkog tempa.

Kao što je to bio slučaj u kvalifikacijama za Sprint u petak, Noris se u subotu kvalifikovao kao drugi iza Verstapena iz Red Bula, ali je razlika od 0,4s između prva dva bila daleko veća nego što je bila 24 sata ranije.

Izmene postavki koje je napravio Red Bul, nakon što je Verstapen održao snažan izazov od Norisa i Meklarena timskog kolege Oskara Pjastrija u trci sprinta od 23 kruga, očigledno su imale ogroman pozitivan uticaj dok je Holanđanin dominirao.

Uprkos tome što je priznao da je Verstapenov nastup bio pomalo zloslutan, Noris se držao nade da Meklaren može da održi svoj nedavni trend da bude jači u nedelju nego u subotu.

„To je još jedan dan“, rekao je Noris. „Stvari mogu da se promene i uslovi će ponovo biti veoma topli.

„Trke su bile veoma dobre za nas u poslednje vreme, jedna od naših snaga u odnosu na kvalifikacije, tako da sam uzbuđen što vidim šta možemo da uradimo.“

Noris je pokazao obećavajući rani tempo u Sprintu kada je prestigao Verstapena za vođstvo, ali je izgubio koncentraciju da bi dozvolio Red Bulu da se vrati nazad zajedno sa Pjastri.

Upitan kakav mu je plan za početak nedeljne trke, Noris je rekao: – Nekako isto, ali ne.

„Samo sredim par stvari od ranije. Znam gde sam pogrešila, očigledno je bilo veoma jasno.

„Iz tempa koji je Maks imao danas, to će verovatno nositi i u nešto sutra.“

Verstapen se nada da ‘poboljšana ravnoteža’ prevodi trku

S obzirom da je prekinuo niz od tri trke bez pol pozicije, Verstapen se nadao da će jasna poboljšanja koja je Red Bul napravio posle Sprinta preći u trku.

„To je naravno nešto za šta se nadam da će takođe biti dobro“, rekao je on.

„Saznaću sutra. Osećao sam se kao da je auto samo malo poboljšao ravnotežu, što će, nadam se, pomoći i gumama sutra jer će i dalje biti vruća i duga trka.

„Tako da stvarno moraš da paziš na gume, i to je ono što ćemo pokušati da uradimo.“

Pošto mu je pomogao da dominira sportom veći deo poslednje dve godine, Verstapenu je poslednjih nedelja bilo neprijatno u RB20 uprkos tome što se borio sa nekim impresivnim rezultatima.

Upitan kako je ekipa uspela da optimizuje automobil na Red Bul Ringu, on je dodao: „Samo stabilniji balans, malo povezaniji napred sa pozadinom. I to je dobro ispalo.

„Mislim da smo napravili prave promene. I onda vidite da su to male stvari koje ponekad mogu da naprave priliиno razliku u vremenu kruga.

Tako da sam, naravno, veoma zadovoljan sa tim jer, kao što sam već rekao, nismo imali najlakše trčanje, i mislim da nam je čist tempo bio malo teži u odnosu na poslednje dve godine. Tako da je ovo definitivno veoma pozitivno za sve.“

Rasel uveren u šansu za podijum

I dok je prvi red obrnut u odnosu na prošlonedeljni startni poredak u Barseloni, treće mesto ostaje isto, s obzirom da je Mercedesov Džordž Rasel imao koristi od toga što je Pjastri degradiran zbog kršenja ograničenja staze.

Rasel je napravio zapanjujući start u Španiji kako bi poveo iza prve krivine, ali priznaje da je verovatnije da će ovog puta biti fokusiran na automobile iza sebe.

Drugi i treći red biće Mercedes-Ferari, a karlos Sainz i Čarls Lekler počinju zajedno sa Raselom i timskim kolegom Luisom Hamiltonom.

Uprkos nedostatku očekivanja u smislu da muči Verstapena i Norisa, Rasel je uveren da će održati Ferari i potencijalno naplatiti Pjastri sa sedmog mesta za poslednje mesto na podijumu.

„Lando i Oskar deluju malo brže od nas“, rekao je Rasel. „Očigledno je Maks trenutno dole niz put.

„Uveren sam da Luis i ja verovatno možemo sutra da pobedimo Ferari i verovatno zadržimo napredak Oskara, ali to je duga trka, visoka degradacija, svašta može da se desi.

„Mislim da je ovde malo veći izazov. Ovi momci uvek izvuиu laktove. Možda ovaj put zasedneš i gledaš kako se sve odigraje. Prošle nedelje sam izgubio mnogo vremena boreći se sa Landom i verovatno sam se previše fokusirao na momke ispred mene i na kraju me je to koštalo pozicije za Luisa. Mislim da je race zaostaje sutra.“

Nedelja 30. jun
7.25 časova: F3 Feature Race
8.55 časova: F2 Igrana trka
12:30pm: Grand Prix Sunday: Austrian GP build-up*
14h: THE AUSTRIAN GRAND PRIX*
16h: Čekirano zastava: Austrijska GP reakcija*
17h: Tedova beležnica

*takođe uživo na Super Sport Main Event-u

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.